Capirotada

Gasztro

Húsvét

Capirotada

Antal Csilla receptje

A capirotada de vigilia a mexikóiak hagyományos húsvéti desszertje. Leginkább a nálunk ismert kenyérpudinghoz hasonlíthatjuk, de itt a végeredmény inkább ropogós lesz, mint krémes. Eredetileg a szirup piloncillóból készül, ami egyfajta nyers nádcukor. Ezzel locsolják meg a tradicionális mexikói kenyeret, a bolillót.

Az édesség összetevői nagyon fontosak, hiszen magát a szenvedő Krisztust jelenítik meg. A kenyér a teste, a cukorszirup a vére, a fahéj a keresztfa, a szegfűszeg pedig a szögeket szimbolizálja. A sajt a lepel, melybe Jézus testét csavarták. Fontos, hogy húsvét vasárnap fogyasztják, és azt mondják, hogy szobahőmérsékleten a legfinomabb. Tény, hogy érdekesen hangzik a magvak, a mazsola, a cukor és a sajt kombinációja, de a végeredmény amellett, hogy érdekes, nagyon finom is.

A recept az 1600-as évek környékéről származik, a spanyolok vitték be az országba. A mai napig igazán népszerű, ráadásul az összetevői önmagukban nem különlegesek, könnyen beszerezhetőek. A végeredmény pedig garantáltan tetszeni fog az egész családnak, hiszen édes és nagyon ropogós!

  

Hozzávalók 

A sziruphoz:

  • 3 dl víz
  • 30 dkg barna cukor
  • 3 fahéjrúd
  • 4-5 szem szegfűszeg

Az összeállításhoz:

  • 6-7 vékony szelet kenyér
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg mazsola
  • 15 dkg mandula vagy mogyoró
  • 20 dkg mozzarella vagy más semleges ízű, jól olvadó sajt

 

Tovább olvasok

 

A kenyérszeleteket vékonyan megkenjük olvasztott vajjal, majd megpirítjuk.

A cukorból a vízzel és a fűszerekkel szirupot főzünk. Akkor van készen, ha a folyadékban már szép nagy, tartós buborékok keletkeznek. Ekkor lehúzzuk a tűzről.

Egy kisebb sütőformát kivajazunk, és ebbe kezdjük el rétegezni a pirított kenyeret. Meglocsoljuk bőven a sziruppal, majd megszórjuk mazsolával, aprított mandulával, valamint  a reszelt sajttal. Így folytatjuk, míg el nem fogy a kenyér. A tetejét végül meglocsoljuk az összes maradék sziruppal. Fontos, hogy jól átitassuk vele a kenyérszeleteket. A tetejére végül újabb réteg sajt és mandula kerül. A mazsolával vigyázzunk, mert a tetején megéghet.

180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk az összeállított édességet, majd addig sütjük, míg a tetején a sajt megpirul. Fogyasztás előtt hagyjuk legalább langyosra hűlni.

A cikk megjelenését a METRO támogatta.

 

Már követem az oldalt

X