Szalonnás masni
Hozzávalók:
- 1 csomag (40 dkg) fagyasztott leveles tészta
- 15 szelet bacon
- 1 tojás
- 10 dkg reszelt sajt
- só
A felengedett leveles tésztát félbevágjuk, majd mindkét darabot 3 mm vastagra nyújtjuk. Az egyik lapra ráfektetjük a szalonnaszeleteket, beborítjuk a másik tésztalappal. Nyújtófával kissé összenyomjuk, majd éles késsel kétujjnyi széles és kb. 10 cm hosszú darabokra vágjuk. A tésztacsíkokat megcsavarjuk, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk. Felvert, enyhén sózott tojással megkenjük, reszelt sajttal meghintjük, és forró sütőbe téve 220°C-on 8-10 perc alatt pirosra sütjük.
Egyik kedvencem, a pécsi cirfandli remekül illik hozzá, de egy szép villányi rozéval vagy belőle készült forralt borral sem utolsó párosítás!
Babos pogácsa
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 20 dkg szárazbab
- 15 dkg libazsír (vagy vaj)
- 2,5 dkg élesztő
- 1 kiskanál só
- kevés őrölt bors
- 1 dl tejföl
- 1 tojás
- a lekenéshez: 1 tojássárgája
A babot előző este beáztatjuk, majd bő, sós vízben puhára főzzük. A langyosra hűlt babot húsdarálón finomra ledaráljuk. A babpéphez hozzáadjuk a puha libazsírt, a tejfölt, az élesztőt meg egy maréknyi lisztet, jól összekeverjük és egy fél órán át pihentetjük. Azután megsózzuk, kevés őrölt borssal fűszerezzük, beleütjük az egész tojást és a többi liszttel együtt rugalmas tésztává dolgozzuk össze. Letakarva újabb fél órát pihentetjük, majd lisztezett deszkán másfél cm vastagra nyújtjuk. Kb. 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk és a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Tetejüket bevagdossuk, felvert tojássárgájával lekenjük és előmelegített sütőben 200 °C-on 15-20 perc alatt pirosra sütjük. Megszólalásig hasonlít zamatában a tepertős pogácsára.
Remekül illik keleties fűszerekkel bolondított, vörösborból készült forralt borhoz, de tökéletes egy soproni kékfrankos mellé is!
Sonkás kuglóf
Hozzávalók:
- 40 dkg főtt, füstölt sonka (vagy tarja, maradék is lehet)
- 5 dkg élesztő
- 1 kiskanál cukor
- 15 dkg vaj
- 60 dkg liszt
- só
- 2 tojás
- 15 dkg durvára vágott mogyoró
- 2-3 ágacska rozmaring
- a forma kikenéséhez vaj
A füstölt sonkát apró kockára vágjuk, majd a vaj felét felforrósítjuk, és a sonkakockákat megsütjük, kihűtjük. Az élesztőt 4 dl langyos vízbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, a lisztből egy maréknyit és megfuttatjuk. A többi lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sót, a tojásokat, a megolvasztott vajat, a felfuttatott élesztőt, és alaposan összedolgozzuk. A végén a mogyoró felét, a felaprított rozmaringot és a sonkát is beledagasztjuk. Letakarva, langyos helyen a kétszeresére kelesztjük. A kuglófformát vastagon kivajazzuk, mogyoróval meghintjük, a megkelt tésztát beletöltjük. További 15 percnyi kelesztés után előmelegített sütőben 200 fokon 45-50 perc alatt megsütjük.
Móri félszáraz ezerjó, szekszárdi chardonnay, vagy egy szép pannonhalmi rajnai rizling? Bármelyikkel kellemes kettős.
Borhoz jó burgonyatorta
Hozzávalók:
- 20 dkg vaj
- só
- kakukkfű
- 2 tojássárgája
- 30 dkg liszt
- a töltelékhez: 60 dkg burgonya
- só
- 5 dkg aszalt paradicsom
- 2 szál újhagyma
- 4 dkg vaj
- só
- őrölt bors
- 25 dkg túró
- 2 dl tej
- 5 tojás
- 1 csokor petrezselyem
- 5 evőkanál olívaolaj
A tésztához a kakukkfüvet apróra vagdaljuk, a puha vajba szórjuk. Megsózzuk, majd a tojássárgákkal és 2 evőkanálnyi vízzel összekeverjük. Apránként beledolgozzuk a lisztet, majd a tésztát fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük fél órán át pihenni. Eközben a burgonyát héjában megfőzzük, majd még melegen meghámozzuk. Az aszalt paradicsomot az olajtól lecsöpögtetjük, és az újhagymával együtt apróra vágjuk. A vajat felforrósítjuk, beletesszük a paradicsomot, a hagymát és 3-4 percig sütjük. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, majd, ha kihűlt, az áttört túróval, a tejjel és a felvert tojássokkal elkeverjük. A tésztát kinyújtjuk és egy kb. 28 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk vele. Előmelegített sütőben és 190 fokon 25 percig sütjük. A sütőből kivéve rásimítjuk a túrós masszát, elrendezzük rajta a felszeletelt burgonyát és további 30 percre visszatoljuk a sütőbe. A tortát forrón tálaljuk és olívaolajjal összeturmixolt petrezselyemlevéllel megöntözzük.
Egy hozzá kínált balatonfelvidéki olaszrizlinggel nem lőhetünk mellé!
Fotók: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még: