Hozzávalók
- 1 kg kápia paprika
- 2-3 db közepes padlizsán
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 kg paradicsom
- 1 csokor bazsalikom
- 2 ek olívaolaj
- só
Elkészítés
A kápia paprikát és a padlizsánt 200 fokos sütőben megsütjük. A padlizsánt érdemes megszurkálni, nehogy szétrobbanjon a sütőben. Természetesen ezt a műveletet faszénen, gázon lángterelővel vagy bolgár paprikasütővel is elvégezhetjük. Amint a zöldségek megsültek, fagyasztózacskóba rakjuk őket egy rövid időre. Így a gőzben a héjuk elválik a hústól, és sokkal könnyebb lesz meghámozni őket.
Egy nagyobb lábasban a kockára vágott hagymát az olívaolajon megdinszteljük, rátesszük a felkarikázott fokhagymát, majd pedig a meghámozott padlizsánt és paprikát. Krumplinyomó segítségével az egészet összenyomkodjuk. Nem kell túl pépesre nyomni, maradjanak benne nagyobb darabok is. Ezután leforrázzuk a paradicsomokat, lehúzzuk a héjukat, majd kézzel a többi hozzávalóhoz nyomjuk. Végül hozzátesszük a felaprított bazsalikomot, megsózzuk, és az egészet felforraljuk, de nem főzzük sokáig. Végül csírátlanított üvegekbe porciózzuk. Hidegen és melegen is nagyon finom.