Hozzávalók
- 2 dl tej
- 2 egész tojás
- 2 ek finomliszt
- 10 dkg rétesliszt
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 1 ek cukor
- porcukor a szóráshoz
- nagyrózsa sütőforma
- 1 liter olaj a sütéshez + 1 ek sertészsír
- 4 szem körte
- 2 db biocitrom
- 2 ek cukor
Elkészítés
A két tojást habosra kikeverjük a cukorral. Apránként hozzáadjuk a tejet, sót, szódabikarbónát és annyi lisztet, hogy palacsinta sűrűségű masszát kapjunk. Egy lábosba 3-4 ujjnyi olajat és egy evőkanál sertészsírt öntünk, belehelyezzük a sütőformát és alaposan felforrósítjuk. Mikor már minden felforrósodott, akkor a vasat belemártjuk a tésztába, majd visszahelyezzük a forró olajba. Vigyázzunk, hogy a forma ne merüljön teljesen bele a masszába, (vagyis a sütőforma teteje ne legyen tésztás), mert akkor a sütés után nem jön le a formáról a sütemény. Az első sütésnél meg tudjuk állapítani, hogy megfelelő sűrűségű-e a tésztánk. Ha túl vékony, akkor nem tudjuk sérülésmentesen leütni a vasról, ha pedig túl vastag, akkor nem lesz ropogós.
Szalmasárgára sütjük a nagyrózsákat, az olajat lecsöpögtetjük róluk, és leütjük a vasról egy tálcára.
Porcukorral megszórva és citromos körteszósszal tálaljuk.
A körtemártáshoz az érett körtéket meghámozzuk, majd apró kockákra vágjuk. Közben meglocsoljuk egy fél citrom levével, hogy a gyümölcs ne barnuljon meg. Ha az összes körtét felaprítottuk, ízesítsük vaníliával, és megszórjuk két evőkanál cukorral. Negyed citromot apró kockára vágunk, és ezt is hozzáadjuk. Ezután feltesszük főni a körtét. Nem szükséges hosszasan forralni, fontos, hogy darabos és friss maradjon. Amint átmelegedett, és picit puhult, készen is vagyunk.
Ajánljuk még: