Birsalmás-túrós rácsos

Gasztro

Birsalmás-túrós rácsos

A rácsos süti gyermekként mindig ámulatba ejtett, jó hír, hogy egyáltalán nem olyan nehéz elkészíteni, mint ahogy ránézésre tűnik. 

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 dkg élesztő
  • kevés langyos tej (2-3 dl), amennyit a tészta felvesz
  • csipet só

Töltelék:

  • ½ kg túró
  • reszelt citromhéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • cukor, ízlés szerint
  • 30 dkg birsalmalekvár

Elkészítés

Az élesztőt egy csipet cukorral langyos tejben felfuttatjuk. A vajat a 2 evőkanál cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a csipet sót, a lisztet, a felfuttatott élesztőt, és folyamatosan adagoljuk hozzá a langyos tejet, annyit amennyit a tészta felvesz. Amikor a tészta összeállt, lisztezett deszkára borítjuk és könnyedén kigyúrjuk. Letakarva pihentetjük egy kicsit, majd két egyenlő részre osztjuk. (Előző este is elkészíthetjük, akkor letakarva hagyjuk egy éjszakát a hűtőszekrényben.)

A tészta egyik felét tepsi nagyságúra nyújtjuk, és a vékonyan kiolajozott tepsibe helyezzük, majd megkenjük a birsalmalekvárral. Ha nem kemény a lekvárunk, akkor szórjunk egy kis grízt a tésztára mielőtt rákennénk a lekvárt, hogy a nedvességet felszívja. A túróhoz hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, ízlés szerint a citromhéjat és összekeverjük, majd egyenletesen rákenjük a birsalmalekvár tetejére.

A tészta megmaradt részéből ceruza vastagságú rudakat sodrunk és berácsozzuk velük a sütemény tetejét. Megkenjük tojásfehérjével, és előmelegített, 180 fokos sütőben körülbelül 30 perc alatt megsütjük. Amikor már szép rózsaszínűre pirult a teteje, akkor el is készült.

A túró és birsalmalekvár helyett mással is lehet a tésztát tölteni: dióval, mákkal, sütőtökkel vagy gyümölccsel.

 

Ajánljuk még:

A töltött káposztát többféleképpen is készítheted! 6 receptet hoztunk

A töltött káposzta olyan klasszikus, amelyet sokféle recept szerint tudunk elkészíteni. Mutatjuk a recepteket, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt: van exkluzív, hagyományos, diétás, és olyan is, ami földhöz vág, pedig vegetáriánus. A savanyú káposztát régen a „magyarok címere” névvel illették, hiszen rengeteg olyan receptünk volt, amelynek ez a fő alapanyaga. Mindenütt közkedvelt, még sincs belőle két egyforma.