Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 1 tojás
- 2 evőkanál cukor
- 2 dkg élesztő
- kevés langyos tej (2-3 dl), amennyit a tészta felvesz
- csipet só
Töltelék:
- ½ kg túró
- reszelt citromhéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- cukor, ízlés szerint
- 30 dkg birsalmalekvár
Elkészítés
Az élesztőt egy csipet cukorral langyos tejben felfuttatjuk. A vajat a 2 evőkanál cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a csipet sót, a lisztet, a felfuttatott élesztőt, és folyamatosan adagoljuk hozzá a langyos tejet, annyit amennyit a tészta felvesz. Amikor a tészta összeállt, lisztezett deszkára borítjuk és könnyedén kigyúrjuk. Letakarva pihentetjük egy kicsit, majd két egyenlő részre osztjuk. (Előző este is elkészíthetjük, akkor letakarva hagyjuk egy éjszakát a hűtőszekrényben.)
A tészta egyik felét tepsi nagyságúra nyújtjuk, és a vékonyan kiolajozott tepsibe helyezzük, majd megkenjük a birsalmalekvárral. Ha nem kemény a lekvárunk, akkor szórjunk egy kis grízt a tésztára mielőtt rákennénk a lekvárt, hogy a nedvességet felszívja. A túróhoz hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, ízlés szerint a citromhéjat és összekeverjük, majd egyenletesen rákenjük a birsalmalekvár tetejére.
A tészta megmaradt részéből ceruza vastagságú rudakat sodrunk és berácsozzuk velük a sütemény tetejét. Megkenjük tojásfehérjével, és előmelegített, 180 fokos sütőben körülbelül 30 perc alatt megsütjük. Amikor már szép rózsaszínűre pirult a teteje, akkor el is készült.
A túró és birsalmalekvár helyett mással is lehet a tésztát tölteni: dióval, mákkal, sütőtökkel vagy gyümölccsel.
Ajánljuk még: