Gasztro

Birsalmakompót

A késő ősz illatos és zamatos ajándéka: a birs. Használd, megéri!

Hozzávalók

  • 2 kg birsalma
  • 4-5 csillagánizs
  • 2 db citrom
  • 2-3 ág citromos kakukkfű
  • üvegenként 1 ek cukor

Elkészítés

A birsalmákat meghámozzuk, a közepéből a kemény részt kivágjuk. Falatnyi darabokra vágjuk, és közben citromos vízbe áztatjuk, hogy ne barnuljon meg. Ha elkészültünk, leöntjük róla a vizet, és tiszta vízzel öntjük fel. Elkezdjük főzni, és hozzáadjuk a felkarikázott citromot, a csillagánizst, illetve a kakukkfüvet és a cukrot.

A kompót akkor van készen, amikor egy kanállal át tudjuk könnyedén vágni a birsalmadarabokat. A kész kompótot csírátlanított üvegekbe adagoljuk ki még forrón. Ezután lezárjuk, és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

Ajánljuk még:

Az ünnep vasárnapjai: virágvasárnap, húsvétvasárnap és fehérvasárnap

Az ünnep nem pillanatok halmaza, hanem folyamat, áramlás – jó benne lenni és figyelni, ahogy fő tematikáját többféle formában jeleníti meg. Erről szólnak néphagyományaink. Legnagyobb sátoros ünnepünk – a húsvét – a megtisztulás, az újjászületés és a megújulás gesztusait rendezi különféle variációkba – tájegységek szerint. Három fő vasárnapja e témakör feldolgozásának gazdag tárházát vonultatja fel. Idézzük fel a legfontosabbakat!