Birsalmakompót

Gasztro

Birsalmakompót

A késő ősz illatos és zamatos ajándéka: a birs. Használd, megéri!

Hozzávalók

  • 2 kg birsalma
  • 4-5 csillagánizs
  • 2 db citrom
  • 2-3 ág citromos kakukkfű
  • üvegenként 1 ek cukor

Elkészítés

A birsalmákat meghámozzuk, a közepéből a kemény részt kivágjuk. Falatnyi darabokra vágjuk, és közben citromos vízbe áztatjuk, hogy ne barnuljon meg. Ha elkészültünk, leöntjük róla a vizet, és tiszta vízzel öntjük fel. Elkezdjük főzni, és hozzáadjuk a felkarikázott citromot, a csillagánizst, illetve a kakukkfüvet és a cukrot.

A kompót akkor van készen, amikor egy kanállal át tudjuk könnyedén vágni a birsalmadarabokat. A kész kompótot csírátlanított üvegekbe adagoljuk ki még forrón. Ezután lezárjuk, és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

Ajánljuk még:

Ahány ház, annyi szokás – ázsiai leveskalauz, a pho -tól a tom yum-ig

Leveses nemzet vagyunk: előételként és fő fogásként is szeretjük a szerényebb és gazdagabb leveket. Ázsiában sincs ez másként: Kínától Thaiföldig isszák, szürcsölik, kanalazzák, pálcikával eszik a könnyű és akár reggelire fogyasztható, valamint a fajsúlyosabb, egész étkezést kitöltő, tésztás-húsos variációkat. Amióta a ‘90-es években megismerkedtünk az első „csípős-savanyúval”, van egyféle vonzódás és több divathullámot is megéltünk már – vegyük csak a pho-t vagy éppen a ramen trendjét.