Beregi csirke füstölt parenyicával és snidlinggel töltve, baconbe göngyölve

Gasztro

Beregi csirke füstölt parenyicával és snidlinggel töltve, baconbe göngyölve

Beregi csirke, ahogy Borbás Marcsi készíti

Hozzávalók:

  • 1 egész csirke
  • 1 csokor snidling
  • 20 dkg parenyica sajt
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 1 nagyobb zeller
  • 2-3 szál petrezselyemgyökér
  • 1 szál póréhagyma
  • bors
  • fokhagyma
  • kakukkfű
  • rozmaring
  • olívaolaj

A körethez:

  • 6-8 darab batáta
  • diónyi vaj
  • 4-5 db csiperkegomba
  • 2-3 fokhagyma
  • kakukkfű
  • 1 fej lilahagyma

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A csirkét szétbontjuk, hogy megtöltsük. A mellet és a combfilét fogjuk megtölteni. Ehhez a mellet megnyitjuk, a combjából kivesszük a felső csontot. A húsokat megszórjuk apróra vágott snidlinggel, sózzuk, borsozzuk, majd natúr, füstölt parenyicaszeleteket helyezünk rájuk, és az egészet összetekerjük, végül baconbe csomagoljuk. Egy tepsibe kevés olívaolajat öntünk, ebbe helyezzük bele a megtöltött húsokat, majd 160 fokon 45 perc alatt pirosra sütjük őket.

A mártáshoz az előzőekben fel nem használt, csirkéből lemaradt aprólékot (gerinc, szárny alsó része) a zöldségekkel (sárgarépa, zeller, petrezselyem, póréhagyma) és kevés vajjal sütőben barnára sütjük. Fontos, hogy jól megsüssük! Ezután alaplevet készítünk, borssal, fokhagymával, kakukkfűvel, rozmaringgal fűszerezve kb. 1 órát főzzük a sült húsokat a zöldségekkel, míg az egész kellően be nem sűrűsödik. Hideg vízben kell feltenni főni, és nagyon lassan felforralni, mint a húslevest.

Köretek:

  1. Édesburgonyapüré: az édesburgonyát sütőben-fóliában megsütjük, majd pürét készítünk belőle.
  2. Sült édesburgonya-kockák: a burgonyát kockára vágjuk, csiperkegombával, fokhagymával, lilahagymával, kakukkfűvel egy pici vajon serpenyőben lesütjük.

Ha a hús megsült, a pürével, a raguval és a mártással tálaljuk.

Ajánljuk még:

Komáromi Jókai palacsinta, avagy az írófejedelem bablevese szilárd változatban

A Jókai bablevesről talán már mindannyian hallottunk. És a Jókai palacsintáról? Jómagam nemrég ismerkedtem meg vele komáromi látogatásom során. Olyannyira meglepődtem azon, hogy késsel-villával faltam a jó bablevesből ismert ízeket, olvadtak a textúrák a nyelvemen, hallgattam a palacsinta születéstörténetét, és közben egyre az járt a fejemben, hogy száz év múlva féltve őrzött legenda lehet az alig egy éves ételköltemény. Hazaérve persze elkészült nálunk is, hogy leteszteljem, mit szól hozzá a bableveskedvelő siserehad. Megnyalták utána mind a tíz ujjukat!

 

Már követem az oldalt

X