Hozzávalók
- 1 egész csirke
- 1 csokor snidling
- 20 dkg parenyica sajt
- 2-3 szál sárgarépa
- 1 nagyobb zeller
- 2-3 szál petrezselyemgyökér
- 1 szál póréhagyma
- bors
- fokhagyma
- kakukkfű
- rozmaring
- olívaolaj
A körethez:
- 6-8 darab batáta
- diónyi vaj
- 4-5 db csiperkegomba
- 2-3 fokhagyma
- kakukkfű
- 1 fej lilahagyma
Elkészítés
A csirkét szétbontjuk, hogy megtöltsük. A mellet és a combfilét fogjuk megtölteni. Ehhez a mellet megnyitjuk, a combjából kivesszük a felső csontot. A húsokat megszórjuk apróra vágott snidlinggel, sózzuk, borsozzuk, majd natúr, füstölt parenyicaszeleteket helyezünk rájuk, és az egészet összetekerjük, végül baconbe csomagoljuk. Egy tepsibe kevés olívaolajat öntünk, ebbe helyezzük bele a megtöltött húsokat, majd 160 fokon 45 perc alatt pirosra sütjük őket.
A mártáshoz az előzőekben fel nem használt, csirkéből lemaradt aprólékot (gerinc, szárny alsó része) a zöldségekkel (sárgarépa, zeller, petrezselyem, póréhagyma) és kevés vajjal sütőben barnára sütjük. Fontos, hogy jól megsüssük! Ezután alaplevet készítünk, borssal, fokhagymával, kakukkfűvel, rozmaringgal fűszerezve kb. 1 órát főzzük a sült húsokat a zöldségekkel, míg az egész kellően be nem sűrűsödik. Hideg vízben kell feltenni főni, és nagyon lassan felforralni, mint a húslevest.
Köretek:
- Édesburgonyapüré: az édesburgonyát sütőben-fóliában megsütjük, majd pürét készítünk belőle.
- Sült édesburgonya-kockák: a burgonyát kockára vágjuk, csiperkegombával, fokhagymával, lilahagymával, kakukkfűvel egy pici vajon serpenyőben lesütjük.
Ha a hús megsült, a pürével, a raguval és a mártással tálaljuk.