Hozzávalók:
English muffin:
- 400 g kenyérliszt
- 100 g tönkölyliszt
- 10 g só
- 17 g élesztő
- 300 g víz
- 20 g vaj
- durva kukoricaliszt a nyújtáshoz
Hollandi mártás:
- 2 tojássárgája
- 1 tk tárkonyecet
- 250 g vaj
- só
- bors
A tálaláshoz:
- fejenként 1 db buggyantott tojás és egy szelet sonka
- újhagyma
Elkészítés:
A muffinhoz a liszteket elkeverjük a langyos vízzel, és belemorzsoljuk az élesztőt is. Hozzáadjuk a puha vajat és a sót, majd szép simára kidagasztjuk. Ezután egy éjszakára berakjuk a hűtőbe, hogy megkeljen.
Dagasztás után fél órával, majd egy órával áthajtjuk a tésztát, mint mikor kenyeret készítünk. Mielőtt kinyújtjuk, a deszkát és a tészta felületét is bőven megszórjuk durva szemű kukoricaliszttel. Egy nagyobb méretű pogácsaszaggató formával kiszaggatjuk, majd a deszkán hagyjuk egy picit kelni, mielőtt sütni kezdjük. A sütéshez egy vasserpenyőt felmelegítünk, és teszünk bele egy kevés olívaolajat és vajat. Figyeljünk, hogy a serpenyő ne legyen túl forró, hogy a muffin belseje is tökéletesen át tudjon sülni. Közben néhányszor forgassuk meg. Akkor jó, ha az alja és a teteje gyönyörű aranybarna.
A hollandi mártáshoz a tojást szobahőmérsékleten tároljuk felhasználás előtt, hogy ne legyen hideg. A vajat lassan felolvasztjuk a tűzhelyen, közben nem kavargatjuk. A tojások sárgáját vízgőz fölött kevergetjük egy kézi habverővel. Közben adunk hozzá sót, borsot és egy pici tárkonyecetet. Figyeljünk, hogy az edényünk ne érjen bele a vízbe. Folyamatos keverés mellett apránként csorgatjuk bele az olvasztott vajat. Ha a mártás az összes vajat felvette, és szépen be is sűrűsödött, akkor tálalásig félrerakjuk.
Tálaláshoz fejenként egy buggyantott tojást készítünk, és megpirítunk egy-egy szelet sonkát is. A muffinokat félbevágjuk, és a vágott felületüket is megpirítjuk egy picit. Így helyezzük rájuk a sonkát, a buggyantott tojást, majd meglocsoljuk a hollandi mártással. Máris tálaljuk.