Benedict tojás angol muffinnal és húsvéti sonkával

Gasztro

Benedict tojás angol muffinnal és húsvéti sonkával

Fekete Gergő receptje

Hozzávalók:

English muffin:

  • 400 g kenyérliszt
  • 100 g tönkölyliszt
  • 10 g só
  • 17 g élesztő
  • 300 g víz
  • 20 g vaj
  • durva kukoricaliszt a nyújtáshoz

Hollandi mártás:

  • 2 tojássárgája
  • 1 tk tárkonyecet
  • 250 g vaj
  • bors

A tálaláshoz:

  • fejenként 1 db buggyantott tojás és egy szelet sonka
  • újhagyma

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A muffinhoz a liszteket elkeverjük a langyos vízzel, és belemorzsoljuk az élesztőt is. Hozzáadjuk a puha vajat és a sót, majd szép simára kidagasztjuk. Ezután egy éjszakára berakjuk a hűtőbe, hogy megkeljen.

Dagasztás után fél órával, majd egy órával áthajtjuk a tésztát, mint mikor kenyeret készítünk. Mielőtt kinyújtjuk, a deszkát és a tészta felületét is bőven megszórjuk durva szemű kukoricaliszttel. Egy nagyobb méretű pogácsaszaggató formával kiszaggatjuk, majd a deszkán hagyjuk egy picit kelni, mielőtt sütni kezdjük. A sütéshez egy vasserpenyőt felmelegítünk, és teszünk bele egy kevés olívaolajat és vajat. Figyeljünk, hogy a serpenyő ne legyen túl forró, hogy a muffin belseje is tökéletesen át tudjon sülni. Közben néhányszor forgassuk meg. Akkor jó, ha az alja és a teteje gyönyörű aranybarna.

A hollandi mártáshoz a tojást szobahőmérsékleten tároljuk felhasználás előtt, hogy ne legyen hideg. A vajat lassan felolvasztjuk a tűzhelyen, közben nem kavargatjuk. A tojások sárgáját vízgőz fölött kevergetjük egy kézi habverővel. Közben adunk hozzá sót, borsot és egy pici tárkonyecetet. Figyeljünk, hogy az edényünk ne érjen bele a vízbe. Folyamatos keverés mellett apránként csorgatjuk bele az olvasztott vajat. Ha a mártás az összes vajat felvette, és szépen be is sűrűsödött, akkor tálalásig félrerakjuk.

Tálaláshoz fejenként egy buggyantott tojást készítünk, és megpirítunk egy-egy szelet sonkát is. A muffinokat félbevágjuk, és a vágott felületüket is megpirítjuk egy picit. Így helyezzük rájuk a sonkát, a buggyantott tojást, majd meglocsoljuk a hollandi mártással. Máris tálaljuk.

Ajánljuk még:

„Életem lényege: nem hasonlítani” – Marton Évával beszélgettünk

Az élet nagyáriájában nem fordulnak elő hamis hangok, hiszen csak az szólalhat meg, ami igaz és örökérvényű. Marton Éva világhírű szoprán élete és művészete a pleine voix a „tisztán éltem, híven szerettem” akkordjaira íródott, és bár befogadhatatlanul gazdag életművet kínál elemzésre kortársai és az utókor számára, sem művészetében, sem hétköznapi jelenlétében nem találunk benne harmóniaidegen hangokat. Különleges hangjával és egyéniségével mindenképpen, de beszélgetés közben még a pillantásával is tanít: koncentrálni, a fontosat látni, méltósággal őrizni a precízen szabott mércét.