Hozzávalók
- 5 db egész fürj
- 2 szál újhagyma
- 1 szál paszternák
- 2-3 szál fehérrépa
- 4-5 szál sárgarépa
- 1 csokor szárzeller
- 2 fej salottahagyma
- 1 szem kápia paprika
- 6-7 szem burgonya
- friss gyömbér
- só
- reszelt tészta
Kölesfasírt:
- 1 kis csésze köles
- 2 kis csésze víz
- 40 dkg főtt fürjhús
- 1 csokor petrezselyem
- só
- a sütéshez olaj
Elkészítés
A fürjeket megtisztítjuk, majd feldaraboljuk. Egy nagyobb fazékban szárazon megpirítjuk húst. A leveszöldségeket megtisztítjuk, majd nagyobb darabokra vágjuk. Ezeket is megpirítjuk a hússal együtt. Ezután felöntjük az egészet vízzel. Jöhet bele a kápia paprika, a kisebb darabokra vágott zellerszár, és a zellerzöld is.
Megsózzuk, majd a gyömbért is belerakjuk. A habját leszedjük. Habozás után tesszük bele a krumplit, különben zavaros lesz a leves.
Ha már minden puha a levesben, a tésztát is belefőzzük, és az egészet egyben tálaljuk.
Ha marad a fürjlevesből, vagy bármilyen más húslevesből főtt hús, akkor készíthetünk belőle kölesfasírtot. Ehhez a kölest kétszeres mennyiségű vízben puhára főzzük. Fontos, hogy előtte nem mossuk meg.
Ha elkészült, alaposan összegyúrjuk az apróra vágott főtt hússal, majd ízesítjük friss petrezselyemmel és sóval. Kevés olajon pirosra sütjük a húspogácsák mindkét oldalát. Friss salátával tálaljuk.
Ajánljuk még: