Becsinált leves fürjből

Gasztro

Becsinált leves fürjből

Hancsik Edit receptje

Hozzávalók:

  • 5 db egész fürj
  • 2 szál újhagyma
  • 1 szál paszternák
  • 2-3 szál fehérrépa
  • 4-5 szál sárgarépa
  • 1 csokor szárzeller
  • 2 fej salottahagyma
  • 1 szem kápia paprika
  • 6-7 szem burgonya
  • friss gyömbér
  • reszelt tészta

Kölesfasírt:

  • 1 kis csésze köles
  • 2 kis csésze víz
  • 40 dkg főtt fürjhús
  • 1 csokor petrezselyem
  • a sütéshez olaj
Tovább olvasok

Elkészítés:

A fürjeket megtisztítjuk, majd feldaraboljuk. Egy nagyobb fazékban szárazon megpirítjuk húst. A leveszöldségeket megtisztítjuk, majd nagyobb darabokra vágjuk. Ezeket is megpirítjuk a hússal együtt. Ezután felöntjük az egészet vízzel. Jöhet bele a kápia paprika, a kisebb darabokra vágott zellerszár, és a zellerzöld is.

Megsózzuk, majd a gyömbért is belerakjuk. A habját leszedjük. Habozás után tesszük bele a krumplit, különben zavaros lesz a leves.

Ha már minden puha a levesben, a tésztát is belefőzzük, és az egészet egyben tálaljuk.

 

Ha marad a fürjlevesből, vagy bármilyen más húslevesből főtt hús, akkor készíthetünk belőle kölesfasírtot. Ehhez a kölest kétszeres mennyiségű vízben puhára főzzük. Fontos, hogy előtte nem mossuk meg.

Ha elkészült, alaposan összegyúrjuk az apróra vágott főtt hússal, majd ízesítjük friss petrezselyemmel és sóval. Kevés olajon pirosra sütjük a húspogácsák mindkét oldalát. Friss salátával tálaljuk.

becsinalt-leves-recept

 

 

Ajánljuk még:

Fügés finomságok

Bő egy emberöltővel ezelőtt még ritka vendég volt a hazai konyhákban a füge. Emlékszem, gyermekkoromban a Mecsek oldalában virított néhány bokor, és akkora öröm volt, ha a szőlőből hazaigyekvő bácsik egy-egy érett fügével ajándékoztak meg! Azóta sokat változott a világ, és lassan a mi kertünkben is jobban érzi magát a füge, mint a barack. Fügebőségben desszertben, előételben és borkorcsolyában is ott a helye ennek a különleges finomságnak, amely megédesíti a nyári pillanatokat.