BBQ sertéstarja házi nudlival

Gasztro

BBQ sertéstarja házi nudlival

Akár a sütőben is készíthetünk BBQ ételeket, bár lehet, hogy kicsit több időbe telik, mint egy kerti smokerben, de nincs vele több munka így sem. Legfeljebb nehéz kivárni, amíg végre a tányérunkra kerül. 

Hozzávalók:

  • 1 kg tarja
  • 3-4 ek mustár

A fűszerkeverékhez:  

  • koriander
  • cukor, só
  • paprika
  • fokhagymapor
  • vöröshagymapor
  • fekete bors
  • chili

Füstölt vajban párolt gyökérzöldségek:

  • 1 kg zöldség vegyesen:
  • sárgarépa
  • zeller
  • karalábé
  • 20 dkg füstölt vaj
  • előfőzött cékla

Tökmagos nudli:

  • 500 g burgonya
  • 3 tojássárgája
  • 200 g liszt
  • 20 g búzadara
  • 20 g darált tökmag
  • 20 g vaj
  • 20 g tökmagolaj


Elkészítés:

A tarját először só-cukoroldaltban áztatjuk 5-6 órán át. Az oldatnak 6%-os sótartalma, illetve 2%-os cukortartalma legyen. Ha letelt az idő, áttesszük hideg vízbe, és így hűtjük egy rövid ideig. Ezután a húst bedörzsöljük a mustárral és a fűszerkeverékkel. A fűszerkeveréket nyugodtan alakítsuk kedvünk és ízlésünk szerint. Ha belemasszíroztuk a húsba a fűszerkeveréket, betesszük a sütőbe.

Fontos, hogy alacsony hőmérsékleten készüljön, körülbelül 110-120 fokon 6-7 órán át. A füstös íz eléréséhez használhatunk füstölt sót, füstölt paprikát vagy a fűszerezéshez akár füstölt olajat is.
Ha a tarja maghőmérséklete eléri a 78-80 fokot, akkor becsomagolhatjuk, hogy dunsztolódjon, a sütés végén pedig újra kibonthatjuk.

Ha elkészült, pihentessük becsomagolva legalább további egy órán át, így lesz a legfinomabb.
Sütés közben locsolgathatjuk almaecet-almalé 1:1 arányú keverékével, így még szebb lesz a külseje.

A nudlihoz hámozzuk meg a burgonyát, daraboljuk fel, és főzzük készre sós vízben. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni. Ha már nem meleg a főtt burgonya, törjük át krémesre, és a liszttel, a tojások sárgájával, a búzadarával, a vajjal, a sóval, valamint a tökmagolajjal és tökmaggal alaposan gyúrjuk át.

Fontos, hogy teljesen egynemű legyen a massza. Ha szép sima a nudlitésztánk, akkor a szokásos módon formázzuk meg a nudlikat, de ezúttal nagyobbakat készítsünk, hogy kb. 3-4 darab tegyen ki egy adagot.

Végül forraljunk sós vizet, és ebbe tegyük a nudlikat. Ha feljöttek a víz tetejére,
kapcsoljuk ki a tűzhelyet, és hagyjuk őket még további 4-5 percig a forró vízben. Ezután óvatosan szedjük ki őket.

A gyökérzöldségeket tisztítsuk meg, és vágjuk falatnyi darabokra. A füstölt vajat olvasszuk fel, és ebben pároljuk meg lassan, hosszan a zöldségeket. Sót is adjunk hozzájuk. Ha megpuhultak, hagyjuk őket még a forró vajban, így még krémesebb lesz az állaguk. A céklát külön főzzük elő, és csak tálaláskor adjuk a többi zöldséghez.

Ha a hús elkészült, a nudlival és a füstölt vajas zöldségekkel tálaljuk.

 

 

 

 

Ajánljuk még:

7 ország karácsonyi asztala – mit esznek Európában karácsonykor?

Minden nemzetnek megvannak a saját, hagyományos karácsonyi ételei: méghozzá nagyon különlegesek! Érdemes egy kicsit megismerkedni velük, netán ihletet kapni egy-egy fogás elkészítéséhez! Körbejártuk hát Európát, hogy kiderüljön, mi kerül a karácsonyi asztalra egy kicsivel arrébb!