Bagel házi sajtkrémmel

Gasztro

Bagel házi sajtkrémmel

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A bagelhez:

  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 300 ml langyos víz
  • 450 g kenyérliszt
  • 1 púpos tk só
  • szezámmag, mák
  • a főzéshez ½ cs sütőpor

A sajtkrémhez:

  • 6 dkg vaj
  • 15 dkg cheddar vagy más, intenzív ízű és színű sajt
  • 5 dkg gouda
  • só, bors
  • 1 szál újhagyma
  • 1 csokor petrezselyem

 

Tovább olvasok

 

 

Az élesztőt 50 ml langyos vízben felfuttatjuk a cukorral. Közben a lisztet átszitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt. Ezután adagoljuk hozzá a langyos vizet. Közben jöhet bele a só is. Rugalmas, jól kezelhető tésztát dagasztunk, alaposan kidolgozzuk. Ha elkészültünk, vékonyan kiolajozott tálba rakjuk, és a felületét is bekenjük. Lefedjük egy nedves konyharuhával, majd langyos helyen hagyjuk a duplájára kelni.

Ha a tésztánk megkelt, lisztezett felületre borítjuk, majd nyolc darabra vágjuk. Ha kisebb bageleket szeretnénk, akkor 10 részre is oszthatjuk. Mindegyik részt meggömbölyítjük a tenyerünk segítségével, majd 15 percet letakarva pihentetjük. Közben egy nagyobb fazékban vizet forralunk. Ha már forr, beleöntjük a sütőport, és visszavesszük alatta a tüzet, hogy továbbra is forrjon, de ne lobogjon.

 

A tésztagombócainkat ezután egyenként megformázzuk. Fogjuk a gombócot, a hüvelyujjunkat lisztbe mártjuk, és óvatosan átlyukasztjuk vele a gombóc közepét. Óvatosan kitágítjuk kissé a lyukat, de közben vigyázunk, hogy szép kerek formájú maradjon a bagelünk. Ha elkészültünk, a forrásban lévő vízbe rakjuk őket. Érdemes először a tetejükkel lefelé a vízbe helyezni őket. Egyszerre csak annyit tegyünk a fazékba, hogy ne érjenek össze. Mindkét oldalukat 1-1 percig főzzük, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. Amint kiszedtük a vízből a bageleket, azonnal szórjuk meg a tetejüket tetszés szerint magvakkal. Amint megtelt a tepsink, már tehetjük is be a 220 fokra előmelegített sütőbe. kb. 20 perc alatt sülnek aranybarnára.

A sajtkémhez a sajtokat finomra lereszeljük. A szobahőmérsékletű puha vajat összedolgozzuk a sajtokkal, a finomra vágott újhagymával. Érdemes az újhagymának az a részét használni, ahol már nem teljesen fehér, hanem roppanós és világoszöld. A sajtkrémet ízesítjük sóval, borssal és apróra vágott petrezselyemmel is. Érdemes fogyasztás előtt néhány órát várni, hogy az ízek jól össze tudjanak érni.

A ropogós, frissen sült bagel nagyon finom ezzel a különleges sajtkrémmel és friss zöldségekkel.

A megjelenést a Fiskars támogatta.

 

Már követem az oldalt

X