Babpörkölt tojásos galuskával

Gasztro

Babpörkölt tojásos galuskával

Ruprecht László receptje

Hozzávalók

A pörkölthöz:

  • 10 dkg mangalicaszalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg gyöngybab
  • 3 dl füstölt csülök főzőlé
  • 5-6 ek. sültparadicsom krém
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 3-4 szem friss paradicsom
  • 1 szál újhagyma
  • 1 szem paprika
  • 20 dkg mangalicakolbász
  • 15 dkg barna csiperke 

Zöldfűszerek:

  • kakukkfű
  • zsálya
  • rozmaring
  • babérlevél

Tojásos galuska

  • 30 dkg liszt
  • 3 db tojás
  • 2-3 ek. tejföl
  • kb. 1 dl víz

A tojásos öntethez:

  • 4 db tojás
  • 1 ek. tejföl
  • 0,5 dl tejszín
  • 1 szál újhagyma

A pirításhoz:

  • 2 dkg vaj
  • 2 dkg mangalicazsír

Elkészítés 

A mangalicaszalonnát összevágjuk, majd lassú tűznél kisütjük a zsírját. Rádobjuk a babérlevelet is. A pörcöt kiszedjük, majd a zsírban üvegesre pároljuk a félfőre vágott hagymát. Fűszerezzük fokhagymával és kakukkfűvel. Hozzáadjuk a beáztatott babot, szórunk hozzá fűszerpaprikát.  Felöntjük a csülöklével, hogy jól ellepje a babot, majd teszünk bele a sült paradicsomkrémből is. Sózzuk, majd készre pároljuk. Ha a bab megfőtt, hozzáadjuk a frissítőt. Ehhez összevágjuk a paradicsomot és a paprikát, enyhén megsózzuk, majd fűszerezzük újhagymával, rozmaringgal. Ezt a főzés legvégén tesszük a főzelékhez, hogy éppen csak kapjon egy kis hőt. A kolbászt felkarikázzuk, majd átpirítjuk a gombával együtt. Zsályával, kakukkfűvel ízesítjük, és az ételhez adjuk. 

A galuskához a lisztet kikeverjük a tojásokkal és a liszttel. Adunk hozzá kevés sót és egy kis tejfölt. Közben vizet forralunk, és beleszaggatjuk a galuskatésztát. Ha feljöttek a galuskák a víz tetejére, rövid ideig még főzzük, majd leszűrjük őket. Keverünk hozzá egy kevés vajat. Serpenyőben vaj és zsír keverékén megpirítjuk.

A tojásokat közben a tejszínnel elkeverjük, megsózzuk, majd gőz fölött hőkezeljük. Akkor jó, ha elkezd sűrűsödni, és kicsit csípi az ujjunkat. Ekkor levesszük a gőzről, rakunk hozzá friss újhagymát, és elkeverjük a pirított galuskával. Máris tálaljuk!