Babpörkölt tojásos galuskával

Gasztro

Babpörkölt tojásos galuskával

Ruprecht László receptje

Hozzávalók

A pörkölthöz:

  • 10 dkg mangalicaszalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg gyöngybab
  • 3 dl füstölt csülök főzőlé
  • 5-6 ek. sültparadicsom krém
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 3-4 szem friss paradicsom
  • 1 szál újhagyma
  • 1 szem paprika
  • 20 dkg mangalicakolbász
  • 15 dkg barna csiperke 

Zöldfűszerek:

  • kakukkfű
  • zsálya
  • rozmaring
  • babérlevél

Tojásos galuska

  • 30 dkg liszt
  • 3 db tojás
  • 2-3 ek. tejföl
  • kb. 1 dl víz

A tojásos öntethez:

  • 4 db tojás
  • 1 ek. tejföl
  • 0,5 dl tejszín
  • 1 szál újhagyma

A pirításhoz:

  • 2 dkg vaj
  • 2 dkg mangalicazsír

Elkészítés 

A mangalicaszalonnát összevágjuk, majd lassú tűznél kisütjük a zsírját. Rádobjuk a babérlevelet is. A pörcöt kiszedjük, majd a zsírban üvegesre pároljuk a félfőre vágott hagymát. Fűszerezzük fokhagymával és kakukkfűvel. Hozzáadjuk a beáztatott babot, szórunk hozzá fűszerpaprikát.  Felöntjük a csülöklével, hogy jól ellepje a babot, majd teszünk bele a sült paradicsomkrémből is. Sózzuk, majd készre pároljuk. Ha a bab megfőtt, hozzáadjuk a frissítőt. Ehhez összevágjuk a paradicsomot és a paprikát, enyhén megsózzuk, majd fűszerezzük újhagymával, rozmaringgal. Ezt a főzés legvégén tesszük a főzelékhez, hogy éppen csak kapjon egy kis hőt. A kolbászt felkarikázzuk, majd átpirítjuk a gombával együtt. Zsályával, kakukkfűvel ízesítjük, és az ételhez adjuk. 

A galuskához a lisztet kikeverjük a tojásokkal és a liszttel. Adunk hozzá kevés sót és egy kis tejfölt. Közben vizet forralunk, és beleszaggatjuk a galuskatésztát. Ha feljöttek a galuskák a víz tetejére, rövid ideig még főzzük, majd leszűrjük őket. Keverünk hozzá egy kevés vajat. Serpenyőben vaj és zsír keverékén megpirítjuk.

A tojásokat közben a tejszínnel elkeverjük, megsózzuk, majd gőz fölött hőkezeljük. Akkor jó, ha elkezd sűrűsödni, és kicsit csípi az ujjunkat. Ekkor levesszük a gőzről, rakunk hozzá friss újhagymát, és elkeverjük a pirított galuskával. Máris tálaljuk!

Ajánljuk még:

„Életem lényege: nem hasonlítani” – Marton Évával beszélgettünk

Az élet nagyáriájában nem fordulnak elő hamis hangok, hiszen csak az szólalhat meg, ami igaz és örökérvényű. Marton Éva világhírű szoprán élete és művészete a pleine voix a „tisztán éltem, híven szerettem” akkordjaira íródott, és bár befogadhatatlanul gazdag életművet kínál elemzésre kortársai és az utókor számára, sem művészetében, sem hétköznapi jelenlétében nem találunk benne harmóniaidegen hangokat. Különleges hangjával és egyéniségével mindenképpen, de beszélgetés közben még a pillantásával is tanít: koncentrálni, a fontosat látni, méltósággal őrizni a precízen szabott mércét.