Hozzávalók
A pörkölthöz:
- 10 dkg mangalicaszalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 30 dkg gyöngybab
- 3 dl füstölt csülök főzőlé
- 5-6 ek. sültparadicsom krém
- 1 ek fűszerpaprika
- 3-4 szem friss paradicsom
- 1 szál újhagyma
- 1 szem paprika
- 20 dkg mangalicakolbász
- 15 dkg barna csiperke
Zöldfűszerek:
- kakukkfű
- zsálya
- rozmaring
- babérlevél
Tojásos galuska
- 30 dkg liszt
- 3 db tojás
- 2-3 ek. tejföl
- kb. 1 dl víz
- só
A tojásos öntethez:
- 4 db tojás
- 1 ek. tejföl
- 0,5 dl tejszín
- 1 szál újhagyma
- só
A pirításhoz:
- 2 dkg vaj
- 2 dkg mangalicazsír
Elkészítés
A mangalicaszalonnát összevágjuk, majd lassú tűznél kisütjük a zsírját. Rádobjuk a babérlevelet is. A pörcöt kiszedjük, majd a zsírban üvegesre pároljuk a félfőre vágott hagymát. Fűszerezzük fokhagymával és kakukkfűvel. Hozzáadjuk a beáztatott babot, szórunk hozzá fűszerpaprikát. Felöntjük a csülöklével, hogy jól ellepje a babot, majd teszünk bele a sült paradicsomkrémből is. Sózzuk, majd készre pároljuk. Ha a bab megfőtt, hozzáadjuk a frissítőt. Ehhez összevágjuk a paradicsomot és a paprikát, enyhén megsózzuk, majd fűszerezzük újhagymával, rozmaringgal. Ezt a főzés legvégén tesszük a főzelékhez, hogy éppen csak kapjon egy kis hőt. A kolbászt felkarikázzuk, majd átpirítjuk a gombával együtt. Zsályával, kakukkfűvel ízesítjük, és az ételhez adjuk.
A galuskához a lisztet kikeverjük a tojásokkal és a liszttel. Adunk hozzá kevés sót és egy kis tejfölt. Közben vizet forralunk, és beleszaggatjuk a galuskatésztát. Ha feljöttek a galuskák a víz tetejére, rövid ideig még főzzük, majd leszűrjük őket. Keverünk hozzá egy kevés vajat. Serpenyőben vaj és zsír keverékén megpirítjuk.
A tojásokat közben a tejszínnel elkeverjük, megsózzuk, majd gőz fölött hőkezeljük. Akkor jó, ha elkezd sűrűsödni, és kicsit csípi az ujjunkat. Ekkor levesszük a gőzről, rakunk hozzá friss újhagymát, és elkeverjük a pirított galuskával. Máris tálaljuk!
Ajánljuk még: