Hozzávalók
Rétestészta: (1 rúd)
- 25 dkg liszt
- 1 dl langyos víz
- 2 cl olaj
- 1 tojás
- csipet só
Töltelék:
- 1-1,5 kg alma
- 25 dk főtt apró szemű, világos színű bab
- 10 dkg cukor
- 25 dkg tejföl
- 1 tk fahéj
- 1 db citrom leve és héja
- 5 dkg vaj
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 5 dkg olvasztott vaj a kenéshez
Elkészítés
A tészta hozzávalóiból sima masszát gyúrunk. Ha esetleg ragadna a felülete, adjunk még hozzá egy kevés lisztet. Formázzunk belőle cipót, kenjük meg a tetejét vékonyan olajjal, és lisztezett deszkán letakarva pihentessük kb. 30 percig.
Az almákat hámozzuk meg, negyedeljük, majd pedig vágjuk szép vékony szeletekre. Keverjük el a cukorral és a tejföllel, majd ízesítsük fahéjjal és citrommal. Adjuk hozzá a babot is. Mindenképpen apróbb, világos színű babot válasszunk ehhez a recepthez. Közben egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és megpirítjuk rajta a zsemlemorzsát. Nem kell túlságosan sötétre hagyni. Körülbelül az egyharmadát rögtön keverjük bele az almás töltelékbe.
Ezután a tésztát egy tiszta, belisztezett abroszon nyújtsuk egyenletesen vékonyra, hogy átlátszó legyen. A vastag széleket mindenképpen vágjuk le róla. Ezután vékonyan kenjük be olvasztott vajjal a tészta felületét, és az alsó egyharmadát hintsük meg zsemlemorzsával. Ide halmozzuk az almatölteléket is. Az abrosz segítségével óvatosan tekerjük fel a rétest, és tegyük egy sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsibe, majd a tetejét is kenjük meg vajjal. A végeket csípjük össze, és néhány helyen szurkáljuk meg a rétest.
180 fokon légkeverésen vagy 200 fokon alsó-felső sütésen kb. 45 perc alatt süssük szép aranybarnára.
A Harrer cukrászdáról készült korábbi riportunkat itt olvashatjátok.
Ajánljuk még: