Ennél a babkánál ugyan nem érvényesül annyira a tekercsek és a töltelék látványa, mintha például kakaóval töltenénk meg, de amint beleharapunk, a puha tészta, a krémes fehér csokoládé, a karamellás illatú kisütött vaj és a ropogós mandula azonnal elvarázsolja az ízlelőbimbóinkat.
Hozzávalók
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 3 ek cukor
- 12 dkg kisütött vaj
- 1 egész tojás
- 1 tojássárgája
- vanília
- 1 tk só
Töltelék:
- 10 dkg kisütött vaj
- 2-3 marék fehércsokoládé pasztilla
- 2-3 marék aprított mandula
Ropogós morzsa:
- 6 dkg liszt
- 3 dkg kisütött vaj
- 2 ek aprított mandula
- 2 ek cukor
Elkészítés:
25 dkg lisztet egy dagasztótálba szitálunk, hozzáadjuk a tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, és adunk hozzá egy evőkanál élesztőt. Csomómentesre keverjük, majd lefedjük, és hagyjuk pihenni kb. fél órát. Akkor folytatjuk vele a munkát, ha szépen felhabosodott. Ekkor jöhet hozzá a maradék liszt és cukor, az egész tojás és a tojássárgája, valamint a só és a vanília. Ezután elkezdjük dagasztani, és ha a tészta már összeállt, beledolgozzuk a kisütött vajat is. A kisütött vajhoz egy nagyobb adagnyi vajat elkezdünk forralni. Megvárjuk míg felhabosodik, majd letisztul, és apró kis barna pörcök keletkeznek az alján. Ekkor lehúzzuk a tűzről is kihűtjük. Ezután dolgozhatunk vele. Fontos, hogy forrón semmi esetre se adjuk hozzá a tésztához.
Ha a tésztánk felvette a vajat, szépen kisimult, és rugalmas állagot vett fel, akkor letakarjuk, és hagyjuk, hogy a duplájára keljen.
Ha megkelt, lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk. A felületét megkenjük kisütött vajjal, megszórjuk fahéjas kristálycukorral, fehércsokoládé pasztillával és mandulával. Ezután precízen feltekerjük.
Ha megvan a tekercsünk, akkor egy jó éles kés segítségével hosszában kettévágjuk. Így lesz két nyitott szálunk. Ezeket kell összefonnunk. Úgy fonjuk, hogy ne húzzuk túl hosszúra. Úgy tegyük át egymáson a szálakat, hogy a nyitott felük mindig felfelé nézzen. Ha elkészültünk, tegyük a kalácsot egy sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába.
Ekkor a tetejére morzsoljuk a lisztből, vajból, mandulából és cukorból összeállított keveréket. Ehhez a morzsához elég csak durván eldolgozni az összetevőket. Érdemes fél órára betenni a fagyasztóba felhasználás előtt.
Végül hagyjuk még egy negyed órát kelni, a kalácsot, majd tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. Akkor van készen, amikor gyönyörű aranybarna a teteje.
A cikk megjelenését a METRO támogatta.
Ajánljuk még: