Babfőzelék majorannás pulykakolbásszal

Gasztro

Babfőzelék majorannás pulykakolbásszal

Ágoston Tamás receptje.

Hozzávalók:

Babfőzelék:

  • 30 dkg fehér gyöngybab
  • 2 db babérlevél
  • 5 dkg szalonna
  • 2 dkg fokhagyma
  • 5 dkg hagyma
  • 1,5 dkg só
  • őrölt fekete bors ízlés szerint
  • majoranna
  •  
  • 5 dkg vörösbab
  • 5 dkg lóbab
  • 5 dkg salátabab

Pulykakolbász:

  • 60 dkg pulykamell
  • 40 dkg zsírszalonna
  • 4 dkg só
  • majoranna ízlés szerint
  • őrölt fekete bors ízlés szerint
  • sertés vékonybél

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A gyöngybabot feltesszük főni a hagymával, fokhagymával, a fűszerekkel és egy darab szalonnával együtt. Amikor puhára főtt, kiszedjük a szalonnát és a babérleveleket, leöntjük a főzőlé 2/3-át, majd krémesre turmixoljuk. A főzőlevet ne öntsük ki, azzal állítsuk be a főzelék megfelelő állagát! A többi babot sós vízben előfőzzük, majd tálaláskor adjuk az ételhez. A tetejét meglocsolhatjuk valamilyen ízletes olajjal is.

A pulykakolbászhoz a pulykamellet és a zsírszalonnát ledaráljuk. Hozzáadjuk a sót, a borsot és a majorannát. Alaposan kigyúrjuk a masszát, közben apránként adagolunk hozzá langyos vizet. Jól formázható, egységes masszát kell kapnunk. Ha elkészültünk, vékonybélbe töltjük, majd adagonként megtekerjük és felszabdaljuk. Meg is szurkáljuk őket, hogy sülés közben ne durranjanak szét.

Végül forró serpenyőben egy kevés olajon pirosra sütjük a kolbászokat. A főzelékkel tálaljuk.

Ajánljuk még:

Ahány ház, annyi szokás – ázsiai leveskalauz, a pho -tól a tom yum-ig

Leveses nemzet vagyunk: előételként és fő fogásként is szeretjük a szerényebb és gazdagabb leveket. Ázsiában sincs ez másként: Kínától Thaiföldig isszák, szürcsölik, kanalazzák, pálcikával eszik a könnyű és akár reggelire fogyasztható, valamint a fajsúlyosabb, egész étkezést kitöltő, tésztás-húsos variációkat. Amióta a ‘90-es években megismerkedtünk az első „csípős-savanyúval”, van egyféle vonzódás és több divathullámot is megéltünk már – vegyük csak a pho-t vagy éppen a ramen trendjét.