Az igazi törökméz

Gasztro

Az igazi törökméz

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:
  • 15 dkg cukor
  • 4 dkg méz
  • 6 gramm szódabikarbóna
  • pici só

 

Elkészítés:

Tovább olvasok

A mézet és a cukrot egy magas falú edénybe tesszük, majd keverés nélkül hevíteni kezdjük. Mikor már olvad a cukor, beleszórunk egy csipet sót.  Nem szabad megvárni, hogy teljesen karamell színű legyen a keverék!

Levesszük a tűzről, gyorsan megszórjuk a szódabikarbónával, és rögtön össze is keverjük. Legyünk óvatosak, mert a szódabikarbónától fel fog habosodni a szirup (ezért kell a magas falú edény), ilyenkor rögtön ki is kell önteni a serpenyőből egy zsírpapírral kibélelt tepsibe. Nagyjából 1 óra alatt kihűl és fogyasztható.

Borbás Marcsi ezt a receptet ebben a videóban készítette el.

Ajánljuk még:

11 marcipángolyó a 110 éves anyák napi tortán – te mivel leped meg idén édesanyádat?

Rhea, Kronosz felesége és Zeusz anyja méltán vált a görögök tavaszünnepének főhősévé már az ókorban. A mitológia szerint ugyanis Kronosz az elő öt közös gyermeküket lenyelte, abbéli félelmében, hogy azok veszélyeztetik hatalmát, és végül a legkisebbik testvér, Zeusz mentette fivéreit és nővéreit a haláltól: végül a három fiútestvér osztozott a világ uralmán, három lánytestvérük pedig istennőként éltek az Olümposzon. A görögök az istenek anyjaként tisztelték Rheát, neki szentelték tavaszünnepüket, amely a mai anyák napja eredete. Később az őskeresztények Szűz Mária tiszteletének szentelték nagyböjt negyedik vasárnapját, a 17. századi Angliában pedig már az összes anyára kiterjedt a megemlékezés, és időpontja kitolódott a húsvét utáni negyedik vasárnapra. Jelentősége nem változott, formája annál inkább – készüljünk együtt anyák napjára!

 

Már követem az oldalt

X