Gasztro

Az igazi orjaleves

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 1,5 kg orja
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 1-2 szál fehérrépa
  • 1 zellergumó
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 db alma
  • 2 cm gyömbér
  • bors

Elkészítés

Az orjákat rakjuk egy nagy leveses fazékba, és öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi őket. Rakjuk fel a tűzre, és ha felforrt, a keletkező habot egy szűrő segítségével távolítsuk el a levesről. Az első habzás után várjunk még egy picit, mert ilyenkor még jön fel hab. Miután megszűnik a habzás, vegyük vissza a hőmérsékletet, hogy éppen csak pötyögjön a leves.

Ekkor hozzáadjuk a héjas vöröshagymát, és a megpucolt egyenlő vastagságúra felvágott zöldségeket. A fokhagymát is beletesszük, de csak a külső héját szedjük le, illetve kivágjuk a bojtos gyökerét, majd az egész fejet egyben félbevágjuk. Aki szereti, nyugodtan rakhat bele káposztalevelet, karfiolt, karalábét és kelbimbót is. Adjunk hozzá szemes feketeborsot, egy kevés gyömbért, és savnak egy kis almát. Végezetül rakjunk bele egy kis darab paprikát és paradicsomot, majd sózzuk meg. Ettől kezdve a lassú tűzön készre főzzük.

Ha elkészült, hagyjuk 15 percig ülepedni, majd tálaljuk a megfőtt zöldségekkel és a főtt hússal.

Ajánljuk még:

Húsos táskával búcsúzunk a sárkánytól, köszöntjük a kígyót

A holdnaptár szerinti újév, vagy más néven a tavaszünnep, a kínaiak számára a legfontosabb ünnep, melyet a világ népességének egynegyede ünnepel. December 6-án felkerült az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének listájára a „kínai emberek tradicionális újévi ünnepléséhez kapcsolódó társadalmi szokásai”, ami nem csak dicsőség, hanem egy lehetőség, hogy minél többen megismerjék és átélhessék ezeket a hagyományokat. Az ünnep szerencsét, gazdagságot és boldogságot hozó szimbolikus jelentésű ételeinek nyomába eredtünk a budapesti kínai negyedbe, hogy hiteles forrásból ismerjük meg kínai újév finomságait.