Az igazi orjaleves

Gasztro

Az igazi orjaleves

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

-          1,5 kg orja

-          1 fej vöröshagyma

-          1 fej fokhagyma

-          2-3 szál sárgarépa

-          1-2 szál fehérrépa

-          1 zellergumó

-          1 db paprika

-          1 db paradicsom

-          1 db alma

-          2 cm gyömbér

-          só

-          bors

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Az orjákat rakjuk egy nagy leveses fazékba, és öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi őket. Rakjuk fel a tűzre, és ha felforrt, a keletkező habot egy szűrő segítségével távolítsuk el a levesről. Az első habzás után várjunk még egy picit, mert ilyenkor még jön fel hab. Miután megszűnik a habzás, vegyük vissza a hőmérsékletet, hogy éppen csak pötyögjön a leves. Ekkor hozzáadjuk a héjas vöröshagymát, és a megpucolt egyenlő vastagságúra felvágott zöldségeket. A fokhagymát is beletesszük, de csak a külső héját szedjük le, illetve kivágjuk a bojtos gyökerét, majd az egész fejet egyben félbevágjuk. Aki szereti, nyugodtan rakhat bele káposztalevelet, karfiolt, karalábét és kelbimbót is. Adjunk hozzá szemes feketeborsot, egy kevés gyömbért, és savnak egy kis almát. Végezetül rakjunk bele egy kis darab paprikát és paradicsomot, majd sózzuk meg. Ettől kezdve a lassú tűzön készre főzzük. Ha elkészült, hagyjuk 15 percig ülepedni, majd tálaljuk a megfőtt zöldségekkel és a főtt hússal.

Ajánljuk még:

„Jaj, neköd, kánikulla, ha Illés próféta a nyakadat mögmossa!” – Vajon mit hoz ma nekünk Illés?

Aratásidő van, de bölcs gazda ma mégsem ragad sarlót, kaszát, sőt: inkább behúzódik a házba. Illés napján ugyanis, ha valaki a földeken dolgozik, abba belecsap a villám, termését pedig elveri a jég: ezt tartotta a néphit a magyar nyelvterület különböző vidékein. Ormánságban még ennél is szigorúbban vették a munkatilalmat, és varrni sem mertek ezen a napon, mert azt gondolták, hogy aki Margit vagy Illés napján varrt ruhában jár, abba biztosan villámcsapás éri. A titokzatos ószövetségi próféta neve napját pedig éppen a neve napjához kapcsolódó legenda teszi még érdekesebbé.