Hozzávalók
A tésztához:
- 7 db tojás
- 24 dkg őrölt mogyoró
- 20 dkg cukor
A vaníliakrémhez:
- 2 tojássárgája
- 3 dl tej
- 8 dkg cukor
- 1 rúd vanília
- 3,5 dkg étkezési keményítő
- 38 dkg vaj
Elkészítés
A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét felverjük. Hozzáadjuk a cukrot, és addig keverjük, amíg jó kemény habot nem kapunk. Ekkor óvatosan, kanalanként beleforgatjuk az őrölt mogyorót, és sütőpapíron egyenként 5 db azonos méretű, kerek lapot sütünk belőle. A lapokat 210-220° C-on összesen 10-10 percig sütjük. A lapok formázásához használjunk habkártyát és egy tortaformát. A tortaformát tegyük a sütőpapír közepére, és habkártyával a mogyorós tojáshab nagyjából egyötöd részét oszlassuk el rajta. Ezután vegyük el a tortaformát, majd formázzuk készre a lapot. Igyekezzünk minél inkább szabályos korongformát készíteni! Így süssük ki sorban mind az öt lapot.
Közben elkészítjük a vaníliakrémet. A tojások sárgáját a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét és a tejet, majd kis lángon felfőzzük. A keményítőt egy pici vízben feloldjuk, majd ezt is beleöntjük. Amikor elkezd sűrűsödni a krém, levesszük a tűzről, és egy tálban folyamatosan keverjük egészen addig, amíg kihűl. Ekkor adjuk hozzá a szobahőmérsékletű, lágy vajat, és azzal is jól kikeverjük.
Ha a lapok elkészültek, és a krémünk is kihűlt, összeállítjuk a tortát. Ehhez célszerű egy keretet vagy egy kerek tortaforma peremét használni. Alulra tesszük az egyik mogyorós tortalapot, és megkenjük a vaníliakrém negyedével. Ezután a második lap következik, és újabb réteg krém. (Nincs nagy baj, ha a lap eltörik, illesszük egymáshoz, a krémtől úgyis összeáll majd.)
A tetejére fehércsokoládéból mázat készítünk. Gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét, majd picit hagyjuk hűlni, és aztán a torta tetejére öntjük. Amíg a mázunk még folyékony, 3-4 párhuzamos karika olvasztott fekete csokoládét csurgatunk rá, majd egy hegyes eszközzel belülről kifelé 5-6 helyen meghúzzuk a csokit. Így alakul ki a torta klasszikus mintázata.
Ajánljuk még: