Az igazi Eszterházy torta

Gasztro

Az igazi Eszterházy torta

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 7 db tojás
  • 24 dkg őrölt mogyoró
  • 20 dkg cukor

A vaníliakrémhez:

  • 2 tojássárgája
  • 3 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 1 rúd vanília
  • 3,5 dkg étkezési keményítő
  • 38 dkg vaj
Tovább olvasok

Elkészítés

A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét felverjük. Hozzáadjuk a cukrot, és addig keverjük, amíg jó kemény habot nem kapunk. Ekkor óvatosan, kanalanként beleforgatjuk az őrölt mogyorót, és sütőpapíron egyenként 5 db azonos méretű, kerek lapot sütünk belőle. A lapokat 210-220° C-on összesen 10-10 percig sütjük. A lapok formázásához használjunk habkártyát és egy tortaformát. A tortaformát tegyük a sütőpapír közepére, és habkártyával a mogyorós tojáshab nagyjából egyötöd részét oszlassuk el rajta. Ezután vegyük el a tortaformát, majd formázzuk készre a lapot. Igyekezzünk minél inkább szabályos korongformát készíteni! Így süssük ki sorban mind az öt lapot.

Közben elkészítjük a vaníliakrémet. A tojások sárgáját a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét és a tejet, majd kis lángon felfőzzük. A keményítőt egy pici vízben feloldjuk, majd ezt is beleöntjük. Amikor elkezd sűrűsödni a krém, levesszük a tűzről, és egy tálban folyamatosan keverjük egészen addig, amíg kihűl. Ekkor adjuk hozzá a szobahőmérsékletű, lágy vajat, és azzal is jól kikeverjük.

Ha a lapok elkészültek, és a krémünk is kihűlt, összeállítjuk a tortát. Ehhez célszerű egy keretet vagy egy kerek tortaforma peremét használni. Alulra tesszük az egyik mogyorós tortalapot, és megkenjük a vaníliakrém negyedével. Ezután a második lap következik, és újabb réteg krém. (Nincs nagy baj, ha a lap eltörik, illesszük egymáshoz, a krémtől úgyis összeáll majd.)

A tetejére fehércsokoládéból mázat készítünk. Gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét, majd picit hagyjuk hűlni, és aztán a torta tetejére öntjük. Amíg a mázunk még folyékony, 3-4 párhuzamos karika olvasztott fekete csokoládét csurgatunk rá, majd egy hegyes eszközzel belülről kifelé 5-6 helyen meghúzzuk a csokit. Így alakul ki a torta klasszikus mintázata.

 

Ajánljuk még:

A zellerpüré felmagasztalása

A zellerpüré nem hivalkodó. Megbújik a tányéron, ügyet sem vetünk rá a pecsenye mellett. Ám az ínyenc tudja, hogy nem ok nélkül kerül a háttérbe. Oly elemi erővel borzolja össze az ízeket, olyan finom íz-összhangot teremt, amit nem is lehet szavakkal körülírni. Sőt, elképzelni is csak nagy gyakorlattal. Amikor beköszöntenek a hűvös napok, szeretem a tejszínnel vagy vajjal, esetleg leheletnyi szerecsendióval finomított, a nyelven olvadó zellerpürét kínálni a húsételek mellé. Vacsoraételként pedig magában is megállja a helyét, kevés sajttal, vagy némi zöldség büszke társaságában.