Hozzávalók
A kelt tésztához:
- 1/2 kg liszt
- 2 evőkanál cukor
- 3 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 1/2 mokkáskanál só
- 2 tojás sárgája
- 1 dl olaj
A töltelékhez:
- 1 liter tej
- 20 dkg rizs
- ízlés szerint cukor
- vaníliás cukor
- 2 tojás sárgája
Elkészítés
Az élesztőt kevés langyos tejben, kis cukorral felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk, alaposan kidagasztjuk és langyos helyen, letakarva megkelesztjük.
Egy liter tejből és egy csésze rizsből (ízlés szerinti cukorral, vaníliás cukorral ízesítve) tejberizst főzünk. Ha kihűlt, belekeverjük a két tojás sárgáját.
Az aszalt szilvát felöntjük annyi rummal elkevert langyos vízzel, amennyi ellepi, és megszórjuk fahéjjal.
A megkelt tésztát félujjnyi vastagra kinyújtjuk, eloszlatjuk rajta a rizses tölteléket, megszórjuk az aszalt szilvával, majd a tészta sarkait középre hajtjuk, mint a túrós batyunál, csak itt most jóval nagyobb lesz a batyu. Ha ezt nagynak találnánk, két batyut is készíthetünk, akkor megfelezzük a tésztát és a tölteléket is. Felvert tojással megkenjük a tetejét, és 200 fokon 30 perc alatt megsütjük. A tetejét fahéjas porcukorral szórjuk meg.
Ajánljuk még: