Babsaláta sonkarózsákkal
(nyitóképünkön)
Hozzávalók
- 1 babkonzerv
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 ágacska rozmaring
- 2-2 evőkanál olívaolaj és borecet,
- őrölt bors, oregánó
- 15 dkg sonka
- 5 dkg parmezán sajt
Elkészítés
A hagymát felkarikázzuk, megsózzuk. A borecetet az olívaolajjal simára keverjük, őrölt borsot, oregánót, rozmaringot adunk hozzá, és egy keveset a babkonzerv levéből. A leszűrt babot meg a besózott hagymát fűszeres lébe forgatjuk. Lefedve egy-két órán át érleljük. Tálalás előtt csinosan tálra rendezzük, a hajszálvékony sonkaszeletekből formált rózsákat helyezünk, a tetejére. Parmezánnal megszórva máris kínáljuk. Friss fehér kenyér illik mellé.
Babos tartár – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Babos tatár
Hozzávalók
- 1 babkonzerv
- 4 tojássárgája
- 10 dkg vaj
- só
- őrölt bors
- 2-2 evőkanál céklasaláta
- kapribogyó
- marinált paprika
- apróra vagdalt sárgarépa
- zeller
- lilahagyma
Elkészítés
A babkonzervet leszűrjük, a babot krumplinyomón áttörjük vagy húsdarálón ledaráljuk, a vajjal összedolgozzuk, sóval és borssal ízesítve négy tányérra halmozzuk. Közepébe mélyedést készítünk és beleütünk 1-1 tojássárgáját. Köré rendezzük az apróra vagdalt különféle ízesítőket és máris tálalhatjuk. Tányérján ki-ki kedve szerint összekeverheti, pirítós kenyeret kínáljunk mellé.
Babkrém kenyérre – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Babkrém kenyérre
Hozzávalók
- 1 babkonzerv
- 1 dl olívaolaj
- 3 evőkanál lecsó (konzerv vagy házilag eltett)
- 3 gerezd fokhagyma
- borsikafű, pirospaprika
Elkészítés
A babkonzervet leszűrjük. A többi hozzávalóval együtt mixerben pépesítjük. Ha van kéznél pörköltszaft, bátran adjunk hozzá belőle 2-3 evőkanállal, vagy egy kevés csípős paprikakrémmel picit tüzessé is tehetjük. Péksüteményre kenve vagy mártogatósnak is kínálhatjuk.