Amikor nem babra megy a játék: babkonzervből is születhetnek kedvencek

Gasztro

Amikor nem babra megy a játék: babkonzervből is születhetnek kedvencek

Olykor életmentő lehet a kamrából előkerülő babkonzerv! Lehet belőle leves, főzelék, készíthetünk chilis babot, babpörköltet. A levét leszűrve, habbá verve a tojásfehérje helyettesítésére használhatjuk fel. Néhány kedvenc vendégváró receptet ajánlok ezúttal, amiket a babkonzerv ihletett, aztán felkerültek a népszerű és sokszor kért családi ételek palettájára.

Babsaláta sonkarózsákkal

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • 1 babkonzerv
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 ágacska rozmaring
  • 2-2 evőkanál olívaolaj és borecet,
  • őrölt bors, oregánó
  • 15 dkg sonka
  • 5 dkg parmezán sajt

Elkészítés

A hagymát felkarikázzuk, megsózzuk. A borecetet az olívaolajjal simára keverjük, őrölt borsot, oregánót, rozmaringot adunk hozzá, és egy keveset a babkonzerv levéből. A leszűrt babot meg a besózott hagymát fűszeres lébe forgatjuk. Lefedve egy-két órán át érleljük. Tálalás előtt csinosan tálra rendezzük, a hajszálvékony sonkaszeletekből formált rózsákat helyezünk, a tetejére. Parmezánnal megszórva máris kínáljuk. Friss fehér kenyér illik mellé.

 

Tovább olvasok

Babos tartár – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Babos tatár

Hozzávalók

  • 1 babkonzerv
  • 4 tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • őrölt bors 
  • 2-2 evőkanál céklasaláta
  • kapribogyó
  • marinált paprika
  • apróra vagdalt sárgarépa
  • zeller
  • lilahagyma

Elkészítés

A babkonzervet leszűrjük, a babot krumplinyomón áttörjük vagy húsdarálón ledaráljuk, a vajjal összedolgozzuk, sóval és borssal ízesítve négy tányérra halmozzuk. Közepébe mélyedést készítünk és beleütünk 1-1 tojássárgáját. Köré rendezzük az apróra vagdalt különféle ízesítőket és máris tálalhatjuk. Tányérján ki-ki kedve szerint összekeverheti, pirítós kenyeret kínáljunk mellé.

Babkrém kenyérre – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Babkrém kenyérre

Hozzávalók

  • 1 babkonzerv
  • 1 dl olívaolaj
  • 3 evőkanál lecsó (konzerv vagy házilag eltett)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • borsikafű, pirospaprika

Elkészítés

A babkonzervet leszűrjük. A többi hozzávalóval együtt mixerben pépesítjük. Ha van kéznél pörköltszaft, bátran adjunk hozzá belőle 2-3 evőkanállal, vagy egy kevés csípős paprikakrémmel picit tüzessé is tehetjük. Péksüteményre kenve vagy mártogatósnak is kínálhatjuk.

 

Már követem az oldalt

X