Almatorta (gluténmentes)

Gasztro

Almatorta (gluténmentes)

Antal Csilla receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 2 nagy szem alma
  • 1 db citrom
  • 2 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 ek vaníliás cukor
  • 5 dkg olvasztott Magyar Vaj
  • 1 dl Magyar Tej
  • 12 dkg kukoricaliszt
  • 5 dkg kukoricakeményítő
  • 1 ek sütőpor
  • mazsola ízlés szerint

 

Tovább olvasok

A krémhez:

  • 2,5 dl Magyar Tej
  • 1 db tojás
  • 5 dkg cukor
  • 1,5 dkg kukoricakeményítő
  • 1 citrom

 

 

Elsőként a krémet készítjük el. A tojást kikeverjük a cukorral és a keményítővel, majd pedig a tejet is hozzáadjuk. Belereszeljük egy citrom héját, majd közepes lángon feltesszük főni. Folyamatosan kevergetjük. Ha felforrt, azon nyomban be is fog sűrűsödni. Ekkor lehúzzuk a tűzről és teljesen kihűtjük.

Az almákat meghámozzuk, majd vékony szeletekre vágjuk, és meglocsoljuk egy citrom levével. A mazsolát megmossuk.

A tojásokat habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Ezután lassan belecsorgatjuk a felolvasztott, de már nem forró vajat. Belekeverjük a tejet, majd pedig a keményítőt, a kukoricalisztet és a sütőport. Végül az almaszeleteket és a mazsolát is beleforgatjuk.

 

Egy kivajazott és kukoricaliszttel megszórt 22 cm-es tortaformába töltjük a tésztát, és szépen elegyengetjük a tetejét. A kihűtött krémet habzsákba töltjük, és a tészta tetejére mintát nyomunk belőle. Készíthetünk csigavonalat vagy rácsot is.

Végül 170 fokon kb. 40 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha az oldala elválik a forma szélétől, a teteje pedig szép aranybarnára sült.

A finom ételek elkészítését a Magyar Tej termékeket gyártó Alföldi Tej támogatta!

Ajánljuk még:

Erdésztokány friss füvekkel

Tavasz derekán az erdő és a rét olyan zöldben ring, amit talán a legnagyobb festők sem tudnak visszaadni vásznukon. Ezeket a zöld ízeket megkóstolhatjuk, levesbe vagy főzelékbe szelídíthetjük – persze, csak azután, ha meggyőződtünk róla, hogy ehetőek. Ezt a füves tokányt egy kedves erdész barátunk készítette nekünk először, az erdő rejtekén. Csodájára jártunk, mi minden került bele a kosarából! A sok-sok zöld „miskulancia” mennyei mártássá változott benne, mire a hús megpuhult, a juhtúró és a tojás bársonyossá simította, a tejföl csöppet savanyított rajta – ízében ott volt a tavaszi madárdal, a kikelet jókedve, az erdő zúgása fenségesen.

 

Már követem az oldalt

X