Áfonyás cseresznyelekvár

Gasztro

Áfonyás cseresznyelekvár

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 1,5 kg kimagozott cseresznye
  • 0,5 kg áfonya (vagy feketeribizli, esetleg josta)
  • 1 kg cukor (ízlés szerint)
  • 1-2 biocitrom

Elkészítés:

A gyümölcsöt jól elkeverjük a cukorral, hogy kezdje el megmarni a gyümölcs héját és oldja ki a levét. Nem baj, ha kicsit összetörnek a gyümölcsök a keverés során, úgyis meg fogjuk főzni őket.

Amikor a cseresznye és az áfonya is levet engedett, a léből nyugodtan vegyünk le egy adagot szörpnek! Természetesen egy kevés levet hagyjunk meg, különben le fognak égni a gyümölcsök, miközben a lekvárt készítjük. Attól függően, hogy milyen állagú végeredményt szeretnénk, hagyhatjuk darabosan a gyümölcsöket, de a keverék felét, vagy akár az egészet is leturmixolhatjuk.



A gyümölcsöket elég rövid idő alatt átforralni, de fontos, hogy minden gyümölcsszem jól áthevüljön, hogy később ne menjen tönkre a lekvár. A forralás során mindenképpen adjunk hozzá citromlevet, mert sokkal finomabb lesz, ha egy kis sav is kerül bele.
Ha elkészült, csírátlanított üvegekbe töltjük a lekvárt, és dunsztban kihűtjük. Vajas kaláccsal fantasztikus reggeli.