Áfonyás cipó

Gasztro

Áfonyás cipó

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 60 dkg Czelli finomliszt
  • kb. 2 dl zsíros tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 10 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 8 dkg puha vaj
  • 1 kk. vaníliapaszta
  • 1 csipet só

Töltelék:

  • 40 dkg áfonya és málna vegyesen
  • cukor ízlés szerint
  • 10 dkg olvasztott vaj

A kenéshez: 1 db tojás

A tetejére: kristálycukor

 

Tovább olvasok

Elkészítés 

Az élesztőt kevés tejben felfuttatjuk egy kanál cukorral és egy kanál liszttel. Ha már szép habos, hozzáadjuk a liszthez, beleütjük a tojásokat, és mehet hozzá a cukor, illetve a só. Lágy, de kezelhető tésztát dagasztunk. Annyi tejet adunk hozzá, hogy a massza összeálljon, majd beledolgozzuk a puha vajat is. Ízesítjük vaníliával. Ha a tészta már szép sima, letakarva hagyjuk duplájára kelni.

Ha megkelt a tészta, lisztezett felületre borítjuk, és vékonyra kinyújtjuk. A felületét megszórjuk gyümölccsel, cukorral, majd meglocsoljuk olvasztott vajjal. Két oldalról felhajtjuk a tésztát úgy, hogy a két rész középen találkozzon. Ezt a felületet is megszórjuk az áfonyával és a cukorral, valamint meglocsoljuk a vajjal. Ezután a rövidebb oldaltól indulva feltekerjük a tésztát, majd összefogjuk a két végét, és betesszük egy kisebb, vajjal kikent tormaformába. A felületét lekenjük felvert tojással, megszórjuk kristálycukorral, majd hagyjuk 20 percet kelni. Végül 175 fokos sütőben kb. 35 perc alatt szép pirosra sütjük. 

A recept megjelenését a Czelli Malom támogatta.