A tökéletes ünnepi fánk

Gasztro

A tökéletes ünnepi fánk

Szabadfi Szabolcs receptje.

 Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 5 dkg narancsos cukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 tk só
  • 0,5 dl rum
  • 6 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • A sütéshez 1 liter olaj

Elkészítés:

A szobahőmérsékletű tejben elmorzsoljuk az élesztőt, és a kezünk segítségével jól elkeverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a narancsos cukrot és a lisztet. A rumot és a sót úgy öntjük bele, hogy közvetlenül ne érintkezzen az élesztővel. Ha a tészta kezd összeállni, jöhet hozzá a szobahőmérsékletű vaj. Ezután az egészet simára, „selyem” felületűre dagasztjuk. Nagyon fontos, hogy tökéletesen kidolgozzuk a tésztát. Ha elkészültünk, a tésztát meleg, huzatmentes konyhában hagyjuk kelni kb. 50 percig. Ha már szép buborékos, elkezdünk vele dolgozni. 10-12 darabra osztjuk (kb. 70 g-os részekre), majd meggömbölyítjük, és letakarva kb. 15 percig pihentetjük. Ezután, ha a tészta engedi, akkor elkezdjük a formázást. A gömbjeinket egyenként kilapítjuk a kezünk segítségével, majd felcsavarjuk, mint amikor kenyeret formázunk. Ezután a hosszúkás tésztadarabokat a tenyerünk segítségével egyenletes vastagságú hurkákra sodorjuk. A virágformához a tésztaszálat meghurkoljuk, az alul kilógó véget felhúzzuk, és hozzácsípjük a másik tésztavéghez. (A pontos formázást, a műsort visszanézve sajátíthatod el könnyedén.)

Tovább olvasok

Ha elkészültünk a formázással, egy lisztezett deszkára rakjuk a fánkokat, és letakarva, meleg helyen még kb. 40 percig kelni hagyjuk. A kelesztés utolsó 5 percében levehetjük róluk a takarást, hogy képződhessen egy kis bőr a felületükre, így szép fényesek lesznek sülés után.

Ha megkeltek a fánkok, elkezdjük a sütést. Az olajat 180-185 fokra melegítjük, és a fánkokat a felül lévő oldalukkal lefelé rakjuk be óvatosan az olajba. Ezután egy percig fedő alatt sütjük őket, majd levesszük a fedőt, és még egy percig hagyjuk őket sülni, mielőtt megfordítanánk. A másik felüket is két percig sütjük. Ezután papírtörlőre szedjük a fánkokat, majd ízlés szerint tálaljuk lekvárral, vaníliasodóval vagy akár egy finom gyümölcshabbal.

További csodálatos fánkrecepteket itt találtok.

Ajánljuk még:

Müzlis sütemények

Kerti munkához, kiránduláshoz, túrához kell a kalória! A müzli, az aszalt gyümölcsök tökéletes alapanyagok a rostokban, ásványi anyagokban gazdag tízóraihoz. Összeállítottam egy válogatást legkedvesebb müzlis receptjeimből, gyerekekkel is könnyűszerrel elkészíthető müzlis falatokból.

 

Már követem az oldalt

X