A tökéletes sörkorcsolya: leveles sajtos

Gasztro

A tökéletes sörkorcsolya: leveles sajtos

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 1 kg háj
  • 1,5 kg liszt
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 kiskanál só
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • víz (annyi hogy nyújtható rétestésztát kapjunk)

A tetejére:

  • sajt
  • 1 kisebb tojás (amit ízlés szerint sózunk)

Elkészítés

A lisztből elveszünk egy bögrényit, a maradékhoz hozzáöntjük a bort. Mindenképpen szükség van a savas közegre ahhoz, hogy leveles legyen a tésztánk. Hozzáadjuk a sót, a tojásokat, a cukrot és a tejfölt, és elkezdjük összegyúrni. A vizet óvatosan adagoljuk hozzá, hogy a végére egy jól nyújtható, de azért lágy tésztát kapjunk. Ha összeállt a tészta, akkor hagyjuk pihenni. Közben a hideg hájat a bögrényi liszttel gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Figyeljünk rá, hogy ne melegedjen fel a keverék.

Ha a tészta pihent, újra megdolgozzuk, majd újra pihentetjük, mielőtt hajtogatni kezdjük.
Hajtogatáskor érdemes két részletben dolgozni a tésztával, akkor nem kell annyira nagyra nyújtani, és könnyebben kezelhető.

Az első adag tésztát kb. fél centisre nyújtjuk, és belekenjük a lisztes háj felét. Jócskán jut bele. Ezután a tésztát a rövidebb oldala mentén felcsavarjuk. Ezután kicsit kilapítjuk a tekercset. Mindkét szélét középre hajtjuk, hogy ne kerüljenek egymásra, majd félbe hajtjuk az egészet. Ezután hagyjuk pihenni. Közben elkészítjük a tészta másik felét is. Ha az első adag pihent, óvatosan kisodorjuk, ekkor már nem kell nagyon vékonyra. Ezután felhajtjuk magunk felől a tészta egyharmadát, majd a tőlünk távolabbi részt ráhajtjuk erre. Újra pihentetjük.

A következő nyújtásnál elfordítjuk a tésztát 90 fokkal, és úgy nyújtjuk ki, majd ugyanúgy hajtjuk, mint előzőleg. Ezután újra pihentetjük, majd 6 adagra osztjuk. Ezeket az adagokat vékonyra nyújtjuk egyenként. Becsomagolva akár le is fagyaszthatjuk őket.

A kinyújtott tésztalapot tepsibe emeljük, majd megkenjük egészben felvert tojással, melybe egy kis sót is teszünk. Ezután derelyevágóval nagyobb téglalapokra vágjuk a tésztát, majd megszórjuk reszelt sajttal. 200 fokon pirosra sütjük.

Ajánljuk még:

Virágzó közösségek, áldáshozó hagyományok – az idei Úrnapja legerősebb üzenete Budaörsről

Országszerte több településen is szokás virágos sátrat és virágszőnyeget készíteni Úrnapjára. A hagyomány leglátványosabb formáit talán a Budapest környéki, jórészt sváb és szlovák nemzetiségű településeiben figyelhetjük meg, és a káprázatos virágözön jelentéstartalma és üzenete egyre gazdagabb, ahogy távolodunk a szokás 19. századi formáitól. Az eredetileg elsősorban paraliturgikus cselekvésként meghonosodott úrnapi sátor-állítás és virágszőnyeg-készítés szerepe mára jócskán túlmutat az egyházi, vallásos kereteken: a helyi közösségek identitásának szerves részévé vált, és felértékelődött generációkat összekovácsoló, közösségszervező ereje. Idén Budaörsön követtük nyomon az egyik legszebb oltár készítését, majd a szombati koszorúkötést, a vasárnapi virágszőnyeg leterítését, és elmondhatjuk: a látvány csak a felszín, a lényeg a közösségi összetartozáson van. A hagyomány emberi oldalát mutatjuk.