A rumos fazék és más ütős befőttek – csak felnőtteknek!

Gasztro

A rumos fazék és más ütős befőttek – csak felnőtteknek!

Ha fellapozunk egy régi szakácskönyvet, likőrök garmadájának receptjei sorakoznak benne. Mellettük ott vannak az alkohollal való tartósítás fortélyai is: egyszerűek, elronthatatlanok, biztosra lehet menni, ám a kellő íz eléréséhez időre van szükség. Ám a türelem meg hozza gyümölcsét: a nyár ízei néhány hónap múlva isteni egységbe kovácsolódnak. Gondolhatunk akár az adventi időszakra, az ajándékozásra is, ha most épp gyümölcs bővében vagyunk.

Agglegénykompót, avagy rumban eltett vegyes gyümölcs

Hozzávalók

  • 3-4 kg vegyes gyümölcs, érés szerint sorban
  • 1 kg cukor
  • 5 dl rum

Elkészítés

Egy ötliteres uborkásüveg aljára kevés cukrot szórunk, majd egy sor megmosott, kicsumázott epret teszünk rá. Meghintjük egy ujjnyi vastagon cukorral, majd annyi rumot öntünk rá, hogy bőven ellepje. Az üveget lefedjük, majd sorban, ahogy érnek a gyümölcsök, mindegyikből egy-egy sort teszünk bele- cseresznyét, meggyet, ribizlit, barackot, körtét, dinnyét, szőlőt. A nagyobb gyümölcsök kimagozva, cikkekre vágva kerülnek az üvegbe, s minden réteget cukorral megszórunk, s annyi rumot töltünk utána, hogy a gyümölcsöket ellepje. Ha az üveg megtelt (augusztus végén), a tetejére még 1-2 kanál rumot locsolunk és az üveget lezárva, hűvös, sötét helyre tesszük. A befőttet legkorábban advent idején bonthatjuk fel: nemcsak önmagában finom, de leszűrt levét gyümölcslikőrként is kínálhatjuk.

Agglegénykompót – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

 

Tovább olvasok

Sárgabarack whiskyben

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • 1 kg érett sárgabarack
  • 2 rúd fahéj
  • 3-4 csillagánizs
  • 30 dkg cukor
  • 1 citrom leve
  • 3 dl víz
  • 5 dl whisky

Elkészítés

A sárgabarackokat félbevágjuk, a magokat eltávolítjuk és egy jól záródó üvegbe rakosgatjuk őket, közöttük elhelyezzük a fahéjat és a csillagánizst. A cukorból, 3 dl vízből és a citromléből szirupot főzünk, s ha kihűlt, az üvegben lévő barackra öntjük. Az üveget feltöltjük whiskyvel, majd gondosan lezárjuk. Hűvös helyen legalább 3 hétig érleljük, eközben néhányszor meg-megrázogatjuk.

Konyakos eper – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Konyakos eper

Hozzávalók

  • 1 kg fán termő eper
  • 50 dkg cukor
  • 4 dl konyak

Elkészítés

Az epret óvatosan, lapos tálakra szedjük le a fáról, mert a lédús, puha gyümölcsök könnyen összenyomódnak. Folyó víz alatt leöblítjük, majd cukorral rétegezve üvegekbe töltjük. Konyakkal felöntjük és néhány napra meleg, napos helyre tesszük, hogy a cukor feloldódjon. Azután végleges helyére kerülhet. 2–3 hónap múlva fogyasztható, leszűrt leve kitűnő gyümölcslikőr.

Ajánljuk még:

Mit kíván a hús? Hogyan fűszerezzük a különböző húsfajtákat?

A tökéletes húsétel elkészítésének egyik legfontosabb eleme a megfelelő fűszerezés. Minden húsfajtának megvan a maga karaktere, amit a hozzá illő fűszerekkel tudunk kiemelni vagy éppen harmonikusan kiegészíteni. A következőkben végigvesszük a legnépszerűbb húsfajtákat és a hozzájuk legjobban passzoló fűszereket, valamint azok használatának módjait.