Agglegénykompót, avagy rumban eltett vegyes gyümölcs
Hozzávalók
- 3-4 kg vegyes gyümölcs, érés szerint sorban
- 1 kg cukor
- 5 dl rum
Elkészítés
Egy ötliteres uborkásüveg aljára kevés cukrot szórunk, majd egy sor megmosott, kicsumázott epret teszünk rá. Meghintjük egy ujjnyi vastagon cukorral, majd annyi rumot öntünk rá, hogy bőven ellepje. Az üveget lefedjük, majd sorban, ahogy érnek a gyümölcsök, mindegyikből egy-egy sort teszünk bele- cseresznyét, meggyet, ribizlit, barackot, körtét, dinnyét, szőlőt. A nagyobb gyümölcsök kimagozva, cikkekre vágva kerülnek az üvegbe, s minden réteget cukorral megszórunk, s annyi rumot töltünk utána, hogy a gyümölcsöket ellepje. Ha az üveg megtelt (augusztus végén), a tetejére még 1-2 kanál rumot locsolunk és az üveget lezárva, hűvös, sötét helyre tesszük. A befőttet legkorábban advent idején bonthatjuk fel: nemcsak önmagában finom, de leszűrt levét gyümölcslikőrként is kínálhatjuk.
Agglegénykompót – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Sárgabarack whiskyben
(nyitóképünkön)
Hozzávalók
- 1 kg érett sárgabarack
- 2 rúd fahéj
- 3-4 csillagánizs
- 30 dkg cukor
- 1 citrom leve
- 3 dl víz
- 5 dl whisky
Elkészítés
A sárgabarackokat félbevágjuk, a magokat eltávolítjuk és egy jól záródó üvegbe rakosgatjuk őket, közöttük elhelyezzük a fahéjat és a csillagánizst. A cukorból, 3 dl vízből és a citromléből szirupot főzünk, s ha kihűlt, az üvegben lévő barackra öntjük. Az üveget feltöltjük whiskyvel, majd gondosan lezárjuk. Hűvös helyen legalább 3 hétig érleljük, eközben néhányszor meg-megrázogatjuk.
Konyakos eper – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Konyakos eper
Hozzávalók
- 1 kg fán termő eper
- 50 dkg cukor
- 4 dl konyak
Elkészítés
Az epret óvatosan, lapos tálakra szedjük le a fáról, mert a lédús, puha gyümölcsök könnyen összenyomódnak. Folyó víz alatt leöblítjük, majd cukorral rétegezve üvegekbe töltjük. Konyakkal felöntjük és néhány napra meleg, napos helyre tesszük, hogy a cukor feloldódjon. Azután végleges helyére kerülhet. 2–3 hónap múlva fogyasztható, leszűrt leve kitűnő gyümölcslikőr.