Hozzávalók:
- 15 dkg vaj
- 15 dkg étcsokoládé
- 10 dkg porcukor
- 5 egész tojás
- 10 dkg darált mandula
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- csipetnyi só
- 0,5 dl diólikőr
- sárgabarack lekvár
Elkészítés:
A kuglóf készítését hasonlóan kezdjük, mintha piskótát sütnénk. A tojásokat ketté választjuk, majd a sárgájukat habosra keverjük a porcukorral. Ezután kerül bele a puha, szobahőmérsékletű vaj, mellyel szintén alaposan elkeverjük. Az étcsokoládét közben gőz felett felolvasztjuk, és hagyjuk, hogy egy kicsit hűljön. Ha már megfelelő a hőmérséklete, akkor a tojásos keverékhez csurgatjuk. Ha kellőképpen egységes a tésztánk, akkor jöhetnek hozzá a száraz hozzávalók – a zsemlemorzsa, a darált mandula és egy csipetnyi sütőpor. Ekkor ízesítjük a vaníliával, de adhatunk hozzá aszalt gyümölcsöket is. A legvégén a kemény habbá vert fehérjét forgatjuk bele. A hab egyharmadával fellazítjuk a tésztát, a megmaradó részt így már könnyen bele tudjuk keverni. Süthetjük egy nagy formában vagy két kicsiben. A formát vajazzuk és lisztezzük ki vékonyan, és egy kanállal adagoljuk bele a tésztánkat. Figyeljünk rá, hogy sose tegyük teljesen tele, mert sütés közben majd szépen meg fog nőni. 180° C-on 35 perc alatt sül meg. Amikor kivesszük a sütőből, még forrón locsoljuk meg egy fél deciliternyi diólikőrrel. Ha már langyosra hűlt, kenjük meg a tetejét vékonyan sárgabaracklekvárral, és szórjuk meg díszítőcukorkával, aszalt gyümölccsel vagy csokiforgáccsal.