A leggyümölcsösebb nyári sütemény: ilyen a gyümölcsfánk

Gasztro

A leggyümölcsösebb nyári sütemény: ilyen a gyümölcsfánk

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 2 tojás
  • 2 ek cukor
  • 1 csésze tej
  • 2 csésze liszt
  • ízlés szerint reszelt citromhéj
  • 1 rúd vanília
  • 1/2 csomag sütőpor
  • alma, eper, őszibarack, sárgabarack
  • olaj vagy zsír a sütéshez

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A tojásokat szétválasztjuk. A két sárgáját kikeverjük a cukorral és a tejjel, hogy egynemű legyen. Ezután hozzáadjuk a sütőporral és a reszelt citromhéjjal elkevert lisztet, és csomómentesre keverjük a masszát. A tojások fehérjéből habot verünk, és óvatos mozdulatokkal a lisztes keverékbe forgatjuk. Ilyen módon a piskótához hasonló tésztát kell kapnunk.

Az almákat meghámozzuk, és kb. 1 centi vastagságú szelekre vagy cikkelyekre vágjuk. Az epreket félbevágjuk, a barackokat is cikkekre szabdaljuk. A feldarabolt gyümölcsöket a masszába forgatjuk úgy, hogy az vastagon bevonja őket. Evőkanálnyi adagokat veszünk ki belőle olyan módon, hogy a tészta körbevegye a gyümölcsöt. Bőséges, nem túl forró zsiradékban sütjük ki a fánkhoz hasonlóan őket. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl pirosra, hiszen akkor a legfinomabb, ha a gyümölcs körül kicsit folyékony marad a tészta. Forrón, porcukorral megszórva tálaljuk.

A recept megjelenését a Koronás Cukor támogatta.

  

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.