A legegyszerűbb étel három hozzávalóból: krumplilaska

Gasztro

A legegyszerűbb étel három hozzávalóból: krumplilaska

Finom krumplis lapótya, alig valamiből!

Hozzávalók:

  • 1 kg főtt krumpli
  • 60 dkg liszt

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A krumplit megfőzzük, krumplinyomón átnyomjuk, majd gyúrótáblán hagyjuk hűlni. Ezután összegyúrjuk a liszttel és a sóval, majd rudat formálunk a tésztából.

A rúdból darabokat vágunk le, majd kb. 15 cm sugarú vékony körré nyújtunk. Egy serpenyőben vagy gázlapon mindkét oldalát megsütjük, és olvasztott zsírral megkenjük.

Lekvárral vagy túróval, tejföllel ízesíthetjük, de magában is finom!

Ajánljuk még:

Virágzó közösségek, áldáshozó hagyományok – az idei Úrnapja legerősebb üzenete Budaörsről

Országszerte több településen is szokás virágos sátrat és virágszőnyeget készíteni Úrnapjára. A hagyomány leglátványosabb formáit talán a Budapest környéki, jórészt sváb és szlovák nemzetiségű településeiben figyelhetjük meg, és a káprázatos virágözön jelentéstartalma és üzenete egyre gazdagabb, ahogy távolodunk a szokás 19. századi formáitól. Az eredetileg elsősorban paraliturgikus cselekvésként meghonosodott úrnapi sátor-állítás és virágszőnyeg-készítés szerepe mára jócskán túlmutat az egyházi, vallásos kereteken: a helyi közösségek identitásának szerves részévé vált, és felértékelődött generációkat összekovácsoló, közösségszervező ereje. Idén Budaörsön követtük nyomon az egyik legszebb oltár készítését, majd a szombati koszorúkötést, a vasárnapi virágszőnyeg leterítését, és elmondhatjuk: a látvány csak a felszín, a lényeg a közösségi összetartozáson van. A hagyomány emberi oldalát mutatjuk.