A különleges oldalaskorona

Gasztro

A különleges oldalaskorona

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

  • 2 szál oldalas
  • 1 fej vöröshagyma
  • 40 dkg gomba vegyesen
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • bors
  • 1 zsemle
  • 1 dl tej
  • 1 tojás

 

Elkészítés:

Az oldalaskorona töltelékéhez egy nagy méretű serpenyőben melegítsünk olajat, és kezdjük el dinsztelni az apró kockára vágott vöröshagymát. Érdemes ilyenkor megsózni egy picit a hagymát, hogy ne égjen, hanem párolódjon. Közben aprítsuk fel a gombát és a fokhagymát, majd adjuk hozzá a hagymához. Ilyenkor sózzuk, borsozzuk. Érdemes többféle gombát használni, mert annál ízletesebb lesz az étel. Egy nagy csomag petrezselymet aprítsunk fel, és szórjuk a megpuhult gombához. Forgassuk át a tűzön, majd egy külön tálban keverjük össze az előzőleg beáztatott, majd kicsavart zsemlével. Ha kellően lehűlt, akkor hozzáadjuk a tojást is. Ilyenkor ízlés szerint fűszerezhetjük.

Egy tepsi alját kenjük ki sertészsírral, és az oldalasból formázott koronát állítsuk bele. Előzőleg az oldalas szálakat is sózzuk be alaposan. Házi cérnával meg is kötözhetjük, ha nem tölti ki teljesen a tepsit. A felállított korona belsejébe halmozzuk a tölteléket. Fedjük le alufóliával, amit akkor vegyünk majd le, ha már jó puha a hús. Kezdésnek 180-200 °C-os sütőben pirítsuk 15-20 percet, majd vegyük lejjebb a hőmérsékletet 130-140 °C-ra, és süssük készre.

Borbás Marcsi ezt a receptet a Agrármarketing Centrummal együttműködésben ebben a videóban készítette el:

 

 

 

 

 

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.