A kihagyhatatlan nyári kaland: cseresznyés vagy meggyes rácsos

Gasztro

A kihagyhatatlan nyári kaland: cseresznyés vagy meggyes rácsos

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 15 dkg zsír (kacsazsír vagy sertészsír, de lehetőleg ne bolti zsír legyen)
  • 25 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 egész tojás
  • 10 dkg porcukor

Töltelék:

  • kekszmorzsa
  • 1 kg magozott meggy vagy cseresznye
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • őrölt fahéj

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A szobahőmérsékletű zsírt a tészta többi hozzávalóival jól összedolgozzuk. Egy egészen lágy tésztát fogunk kapni, melyet elfelezünk. Az egyik felét beletesszük a tepsibe, és egyenletesen belenyomkodjuk. Szórjuk meg a tésztát egy kis kekszmorzsával és tegyük rá az előzőleg kimagozott és szitán kicsöpögtetett gyümölcsöt. Ízesítsük egy kis őrölt fahéjjal, szórhatunk rá egy csomag vaníliás cukrot is, de a gyümölcs önmagában is elegendő.

A tészta másik felét, lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki és vágjuk csíkokra. Ebből készül majd a „rács” a süteményre. A tésztacsíkokat egyesével óvatosan emeljük fel a deszkáról. Könnyen odaragadhat ezért egy széles késsel nyúljunk alá, így könnyebben fel tudjuk emelni, és helyezzük rács formában a gyümölcs tetejére. Sütés előtt felvert tojással kenjük meg, majd előmelegített sütőben süssük készre.

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.