Hozzávalók:
- 4 dl tejföl
- fél csomag sütőpor
- 2 tojássárgája
- 1 dkg élesztő
- 0,5 kg liszt
- 1 ek cukor
- csipet só
- késhegynyi szódabikarbóna
- 5 dkg sertészsír
- 2 liter olaj a sütéshez
- egy üveg baracklekvár
Szükséges még hozzá:
- villa
- parafadugó
- virág alakú kiszúró forma
Elkészítés:
Az élesztőt elmorzsoljuk a tejfölben, majd a liszthez adjuk a többi hozzávalóval együtt, és elkezdjük dagasztani a tésztát. Nagyon fontos, hogy a végeredmény rugalmas legyen, de ne túl lágy. Ha úgy érezzük, hogy nem megfelelő a tészta állaga, egy kevés langyos tejet adhatunk még hozzá. Ha már szép sima a massza felülete és elválik az edény falától, akkor letakarva, langyos helyen hagyjuk fél órát pihenni.
Miután a tészta megkelt, lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, és nagyjából fél-egy centiméter vastagságúra nyújtjuk. Virágformájú szaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat, majd kettesével „összeragasztjuk” őket: a megmaradt tojásfehérjéből megkenjük az egyik darab közepét, és erre helyezünk egy másik darabot úgy, hogy a két összeragasztott virág szirmai egymáshoz képest elforgatva álljanak (ne fedjék egymást).
Közben egy lábosban 3-4 ujjnyi olajat hevítünk. A virágfánk esetében nagyon fontos a sütési technika, de egy kis gyakorlás után mindenki belejön. Miután összeragasztottuk a két virágot, a közepébe nyomunk egy villára szúrt parafadugót, és így helyezzük óvatosan a tésztát a nem túl forró olajba. Addig tartjuk ennek segítségével az olaj alatt a fánkot, amíg fel nem fújódnak a szirmok. Ekkor óvatosan kihúzhatjuk a villára szúrt parafadugót. Süssük szép zsemleszínűre mindkét oldalát, majd egy itatóspapírra szedve csepegtessük le róluk az olajat. A középső mélyedésbe kanalazzunk bőségesen a baracklekvárból, végül szórjuk meg porcukorral.
Tipp: ha nincs elég időnk, akkor nem kell feltétlenül pihentetnünk ezt a típusú tésztát. Azonnal nyújthatjuk és szaggathatjuk. Így is gyönyörűek lesznek a virágfánkjaink.
***
Farsangi sorozatunkban minden nap mutatunk egy új fánkreceptet. Tegnap az igazi szalagos fánk receptjét hoztuk, ide kattintva elolvashatod.
Ajánljuk még: