
Október 9-én rendezték meg a budapesti Állami Operaházban a Michelin Guide Magyarország gáláját. Jelenleg 73 magyarországi gasztronómiai műhely birtokol valamilyen Michelin-díjat. Regionális összesítésben negyedikek vagyunk a térségben. Még a gasztronómiai élvezeteket kedvelők, követők körében is kevésbé ismert az a tény, hogy a Michelin a fenntarthatóságot is díjazza. A gála célja nem csupán gasztronómiai kiemelkedés, hanem a gasztronómiában is megjelenő felelősségvállalás. Pontosan ezért, a fenntarthatóság mint érték, minden rendezvényükön hangsúlyos szerepet kap.
A BIBO és a fenntarthatóság
Egy magyar vállalkozó fejlesztéseinek köszönhetően a vendéglátóipar ma már a teljes tisztítószer és catering készletét fenntartható alternatívákra cserélheti, hiszen a BIBO ezen a területen egyedülálló módon biztosít eligazodást és gyakorlati megoldásokat.

A BIBO már több alkalommal szerepelt a Michelin-gálán, mint fenntartható beszállító. Már a 2024-ben megrendezett eseményen sem csupán támogatóként, hanem aktív partnerként vettek részt, a rendezvény környezeti hatásainak csökkentése érdekében. A BIBO nemcsak a lebomló és az organikus catering eszközök és higiéniai termékek ellátását biztosította, hanem azok szelektív hulladékgyűjtéséről és komposztálásáról is gondoskodott.

A gálán átadásra kerülő, az Év Fenntartható Étterme díj is azt hangsúlyozza, hogy a gasztronómiai kiválóság mellett a felelős, környezettudatos működés is elengedhetetlen érték. A díj odaítélésénél olyan szempontok játszanak szerepet, mint a hulladékcsökkentés, az élelmiszer pazarlás megelőzése, a szezonális és helyi alapanyagok használata, az energia- és víztakarékosság, valamint a zöld szemlélet közvetítése a munkatársak és a vendégek felé. Az elismerés célja, hogy példát mutasson a teljes hazai vendéglátóipar számára, és erősítse a fenntarthatósági törekvések társadalmi elfogadottságát.
Mit jelent valójában egy fenntartható rendezvény?
Egyrészt a BIBO újrahasználható eszközöket biztosít, és koordinálja azok tisztítását, logisztikáját is. A catering eszközök fenntarthatósága azt jelenti, hogy ezek az eszközök újrahasznosíthatóak, biológiailag komposztálhatóak, környezetbarát termékek.
Másrészt a BIBO - megalapítása óta - legfontosabb céljának tekinti, hogy a környezetbarát tisztítószerek minél szélesebb körben bekerüljenek a köztudatba és ezáltal a használatba is. A termékek bizonyítottan megállják a helyüket bármelyik vendéglátó egységben, de az otthonunkban is. Ezért a népszerűsítésük elengedhetetlen lenne minden tekintetben, hiszen az általunk okozott környezeti károk gyakorlatilag a nullára csökkenthetők a termékpaletta használatával.

Ami úgyszintén fontos, és ebben a BIBO ismét élen jár, hogy az ételmentés, a megmaradt maradékok elhelyezése hatékony legyen. A cég szorosan együttműködve az Élelmiszerbank csapatával, a megmaradt ételek elszállítását is levezényli. A még fogyasztható ételek nem vesznek kárba: a BIBO koordinálja, hogy a megmaradt fogások a Magyar Élelmiszerbankhoz kerüljenek, ahol rászorulókhoz (hajléktalanokhoz) juttatják el.
És végül, de nem utolsó sorban kiemelten fontos a hulladék szelektálása, komposztálása, és a biohulladék megfelelő kezelése. A rendezvény során keletkező organikus hulladékot külön gyűjtik, majd komposztálásra juttatják – így nem a vegyes szemétbe kerül, hanem újra a körforgás része lesz.
A Michelin-gálán a BIBO szerepe nemcsak a színfalak mögött, hanem a teljes rendezvény ökoszisztémájában kulcsfontosságú. A fenntarthatósági elvek – Reuse, Reduce, Recycle – mentén több területen is hozzájárulnak a zöld rendezvényszervezéshez.
Reuse újrahasználható catering eszközök és csomagolás
Reduce az élelmiszer-pazarlás minimalizálása, pontos tervezés
Recycle a papír, bioműanyag újrahasznosítása, komposztálása.
Fotó: Bodor Krisztián
Miért számít hozzáadott értéknek a BIBO jelenléte?
-Komplex szolgáltató – nem csak catering eszközöket és a higiéniához szükséges termékeket szállítja, hanem az egész „zöld ökoszisztémát” menedzseli a rendezvényen.
-Fenntarthatósági garancia – mivel már korábban is szerepelt fenntartható beszállítóként a Michelin-gálán, hitelességet ad a díjnak és a koncepciónak.
-Tapasztalat – a BIBO csapata már 15 éves szakmai múlttal biztosítja a fenntartható catering menedzsment minden elemét.
-„Zöld beszállítói” imázs – a szervezők részéről olyan partner, aki nemcsak gasztronómiai értéket hoz, hanem csökkenti az esemény ökológiai lábnyomát is.
-Tudás-, oktatási szerep – a BIBO tevékenysége egyértelműen követendő, egy ilyen rendezvényen a személyzet és a vendégek oktatása, szemléletformálása felbecsülhetetlen hozadékkal járhat a környezeti károk csökkentése és a tudatos fogyasztóvá válás terén.
Fontos lenne, hogy egy ilyen rendezvény ne csak az átadott elismerések és sikerek miatt kerüljön látótérbe, hanem amiatt is, mert a felsorolt fenntarthatósági elvek mentén rendezték meg. A Michelin és a BIBO együttműködése egy ideális és a fenntarthatóságra törekvő világban azonnali, követendő példaként kellene szolgáljon. A BIBO a mindennapokban is partnerként támogatja ügyfeleit, tudásmegosztással és gyakorlati megoldások integrálásával segíti a fenntarthatósági szempontok érvényesítését, ezzel új irányt adva a vendéglátás zöld jövőjének. És nem csak annak, hiszen termékeik ma már a boltok polcairól egyetlen mozdulattal a háztartásokba is bekerülhetnek. Elérhető áron, és kiváló minőségben. Nem véletlen, hogy a cég a Fenntarthatósági díj átadásában, szakmai hátterében is szerepet játszik, hiszen minden területen követendő modellt, példát és mércét állítottak fel.
Borítókép: Bodor Krisztián
A cikk a Bibo Franchise Kft támogatásával készült

5 + 1 lélekmelengető téli fűszer
ami pozitív hatással lehet az egészségünkre









