Kajszi-kisokos: mi minden készülhet belőle a lekváron túl?
Olvasási idő: 3 perc

Kajszi-kisokos: mi minden készülhet belőle a lekváron túl?

Küszöbön a sárgabarack szezonja. Talán az egyik legnépszerűbb gyümölcsünk, ha lekvárról van szó, de nem kell, hogy itt megálljon a fantázia. Mutatjuk, mi mindent érdemes készíteni belőle.

Miért egészséges a barack?

A sárgabarack az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyümölcsünk, nem mellesleg rendkívül értékes is: magas a rosttartalma, karotintartalma, aszalva pedig bővelkedik káliumban is. Napon, és aszalóban is kiaszalhatjuk, így megtartja vitamin- és tápanyagtartalmát. Persze fogyaszthatjuk nyersen is, és kevesen isszák léként, érdemes úgy is kipróbálnunk, mert kivételesen ízletes! Télre készülve főzhetünk belőle dzsemet, lekvárt, készülhet befőtt vagy kompót, és persze ne feledkezzünk meg a jó öreg kajszipálinkáról sem!

barack befőzés
Fotó: Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka 

A kajszi remek C-vitamin-, B-vitamint-, magnézium-, kalcium-, foszfor- és kénforrás. Kiváló emésztésserkentő, adott esetben (főként nagy mennyiségű fogyasztás esetén) hashajtó, vízhajtó hatással is rendelkezik. A benne található értékes anyagoknak köszönhetően vértisztító, máj- és béltisztító hatással is rendelkezhet, erősíti az immunrendszerünket, kiváló antioxidáns. Rendszeres fogyasztása segíthet a látás romlásának megakadályozásában, és csontjainkat is erősítheti. Növeli sejtjeink energia- és élettartalmát, szépíti a bőrünket, segíthet a fertőzések megelőzésében és leküzdésében, és alkalmazhatjuk vérnyomáscsökkentés- illetve asztmás panaszok leküzdésében is. És ami a legjobb: a természetgyógyászok szerint a kajszimag rendszeres fogyasztásával lelassítható a sejtek öregedése is.   

Barack befőzése

Baracklekvár

Ha a klasszikus megoldások hívei vagyunk, akkor érdemes kipróbálnunk EZT a kajszilekvár-receptet.  Én minden nyáron háromfajta lekvárt készítek: klasszikusat, vaníliásat és fűszereset. A fűszeres kajszilekvárt mindenképpen érdemes kipróbálni, mert egészen elképesztő ízorgiát tud okozni. Felhasználhatunk hozzá fahéjat, kardamomot, szegfűborsot, szegfűszeget, gyömbért, rózsaborsot, ánizst és szerecsendiót is.

barack befőzés
Fotó: Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka  

Befőtt, kompót

Ugyanezen hozzávalókkal készülhet klasszikus és fűszeres barackdzsem, kajszibefőtt és a kajszikompót is. Ez utóbbi kettőt hajlamosak vagyunk szinonimaként használni, pedig a kettő teljesen más! A kompót (compote) különféle fűszerekkel cukorszirupban főtt gyümölcsöt jelent, amiben kevés, de sűrű a szirup és sok a puhára főtt gyümölcs. A legjobb a kissé fanyar, savanykásabb gyümölcsből készíteni, és a felnőttek számára készült kompótba alkohol is kerülhet. Ezzel szemben a befőtt híg, bő lére eresztett cukros lében eltett gyümölcsöt jelent: ez esetben is a savanykásabb, keményebb darabokból lesznek a legjobb üvegek. 

Aszalt barack

Személyes kedvencem az aszalt barack. Könnyű elkészíteni, tárolása egyszerű, és jövő nyárig csemegézhetünk belőle. Aszalásnál is érdemes többféle ízesítéssel kísérletezni: natúr aszalt kajszit mindenképpen készítsünk, de próbáljuk ki a mézben és fahéjban forgatott barackot is − szenzációs. Ehhez a recepthez a felezett kajszikat csurgassuk meg mézzel, szórjuk meg fahéjjal (de adhatunk hozzá gyömbért is, vaníliát is), alaposan forgassuk át, és aszalás előtt hagyjuk állni egy órát. Amikor ezzel megvagyunk, felsorakoztathatjuk az aszalótálcákra, de még jobb, ha napon aszaljuk a gyümölcsöt. A tányérban megmaradt fűszeres-mézes lé sem kell, hogy kárba vesszen: egy jó kis barackmártáshoz vagy öntethez később bátran felhasználhatjuk. Tegyük üvegbe, mehet a hűtőbe − hetekig vígan eláll. Házi aszalógépet is készíthetünk persze, ennek mikéntjéről itt írtunk.

barack befőzés
Fotó: Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka  

Baracklevek

Jöhetnek a kajszilevek! A kimagozott kajszikat tegyük fel egy kevés vízzel főni − éppen csak annyival, ami megakadályozza, hogy odakapjon a gyümölcs. Mehet mellé egy kevés citromsav, és ízlés szerinti cukor. Ha megfőtt, pürésítsük, forraljuk további öt percet, és töltsük üvegekbe. Szerintem nem érdemes sok vizet adni a keverékhez, elég csak akkor hígítani, amikor majd megisszuk.

De nemcsak rostos levet, hanem szörpöt is készíthetünk a barackból. Ehhez szükségünk lesz a barackok levére, és literenként 300 gramm (édesszájúaknak kicsit több) cukorra, illetve egy kevés citromsavra. Forraljuk fel a baracklevet a cukorral és a citromsavval, töltsük steril üvegekbe és dunsztoljuk ki.

barack befőzés
Fotó: Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka  

Egészségünk védelme érdekében érdemes teljesen natúr barackpüréket is készítenünk, amit naponta el tudunk kanalazni, segítve ezzel emésztésünket, bélrendszerünket és immunrendszerünket. Ehhez nem kell mást tennünk, mint pár perc alatt egy minimális vízen megrottyantani a barackokat (héjastól), pürésíteni, steril üvegekbe tölteni, és dunsztolni. Ezúttal érdemes szép érett, édeskés kajszikat választanunk, hogy szívesen fogyasszuk majd magában is.

Nyitókép: 123RF

 

Kapcsolódó tartalom
Így őrizd meg télire a június ízeit!
Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka | 2025. június 19

Így őrizd meg télire a június ízeit!

Kedvenc, júniusban elérhető, befőznivaló gyümölcseinkből válogattunk.