Alma Alzheimer-kór ellen, avagy a nagy flavonoid-mese
Olvasási idő: 3 perc

Alma Alzheimer-kór ellen, avagy a nagy flavonoid-mese

Terjedő népbetegség a demencia, ezért egyre több információ, és téves információ kering róla a közbeszédben. Az egyik legújabb az, hogy ha rendszeresen almát fogyasztunk, nem leszünk Alzheimer-kórosok, s ha demens eszik rendszeresen almát, akkor lassabb a betegség lefolyása az almában található flavonoid nevű anyag miatt. Ez az elgondolás ebben a formában semmiképpen sem igaz, de abban van igazság, hogy a táplálkozás reformja lassíthatja a dementálódási folyamatot.

Kezdjük az alapoktól: mi az a flavonoid, és mire jó?

A növényi élelmiszerekben nagyon gyakran előfordulnak fitokemikáliák, aminek nagyjából 9000 fajtája ismert. Ezeket az anyagokat hat alosztályba soroljuk: flavánok, flavanolok, flavanonok, flavonok, flavanonolok és flavonolok osztályába.

A különféle gyümölcsök és zöldségek különféle flavonoidokat tartalmaznak. A legnagyobb mennyiségben a bogyók, az alma, a citrusfélék, a szőlő, a spenót, a hüvelyesek, a kelkáposzta, a brokkoli, a szójabab, a hagyma, a tea, a kakaó és a bor. Mindjárt érdemes tehát megjegyezni: nem csak az almában van flavonoid!

És hogy mire jó ez az anyag? A kutatók elsősorban a flavonolok kapcsán detektáltak enyhe gyulladáscsökkentő, AChE-enzimgátló és Aβ-, illetve tau-fehérjeblokkoló szerepet, ami révén

valóban segíthet az Alzheimer-kór elleni küzdelemben. 

De ha alaposan megfigyeljük az elmúlt évek kutatásait (például azt a legismertebb, 2020-ban, a The American Journal of Clinical Nutrition-ben megjelent vizsgálatot, amely 20 éven át követte 3000 idős ember táplálkozási szokásait), arra jutunk, hogy valóban igaz az, hogy aki rendszeresen fogyasztott flavonolt, annál kisebb volt az Alzheimer-kór és más neurodegeneratív demencia-betegségek előfordulása, vagy ha meg is jelentek, lassabb volt a lefolyásuk. Ez azonban nem indok arra, hogy a flavonolt Alzheimer-gyógyszernek találjuk. Ugyanis a vizsgálatban részt vevő emberek, akik egészségesebben táplálkoztak, eleve többet mozogtak és a stresszt is jobban feldolgozták, mint a másik csoport, így a demencia kockázatát növelő altatókat, stresszoldókat és egyéb nyugtatókat is kevésbé vették igénybe. Vagyis sok faktor együttes hatása jelent meg abban, hogy ők kevésbé lettek betegek, félrevezető volna a flavonolnak betudni minden különbséget.

Mit jelent ez? Azt, hogy valójában nem lehet eldönteni, a javulást az étkezés vagy az azt is magába foglaló, helyes életmód okozta-e. Logikusan az utóbbira kell szavaznunk, hiszen könnyen belátható: hiába eszünk mondjuk mediterrán diéta szerint, ha közben stresszes az életmódunk vagy éppen napi 8-10 órát ülünk a számítógép előtt, és egyébként sem nagyon mozgunk.  

Jelenleg nincs sem olyan gyógyszer, sem olyan természetes élelmiszer (gyümölcs vagy zöldség), amely a demenciát megakadályozza és a romboló folyamatot visszafordítja.

Nincs olyan flavonoidtartalmú gyógyszer sem, amelyet rendszeresen bevéve a demencia folyamata lassul, s az sem bizonyított, hogy a nagy mennyiségű flavonoidfogyasztásnak bármilyen általános és egyértelmű lassító szerepe lenne.

A demencia elkerülésének a leghatékonyabb módszere a test fizikai, lelki és szellemi karbantartása, s egy olyan, zöldség és gyümölcsdús táplálkozás kialakítása, amely a zsír és cukorfogyasztást jelentősen redukálja. Nem igaz tehát az a gondolat, hogy „napi 2-3 alma az Alzheimer-kórt távol tartja”, de az biztosan igaz, hogy ha aktívak vagyunk, akkor jobb az esélyünk korunk egyik legnagyobb időskori népbetegségének elkerülésére.

 

Kapcsolódó tartalom
Szíverősítő csodaszer mellékhatások nélkül
Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka | 2025. október 27

Szíverősítő csodaszer mellékhatások nélkül

a galagonya ereje