Egészség

Töltsük fel az energiakészleteinket az őszi hónapokra!

Hiába van egyre hidegebb, és a nappalok is visszavonhatatlanul rövidülnek, ne hagyjuk, hogy a napsütéssel és a világossággal az energiakészletünk is lemerüljön.

Javában benne járunk az őszben, az első két hónap szinte észrevétlenül telt el. Köszönhető ez a szokatlanul kellemes idővel beköszöntő szeptembernek, hiszen csak néhány hete kezdett el úgy igazán lehűlni a levegő. A borongós, szeles, esős hétvégék már megmutatták az arcukat, az órát is visszaállítottuk, visszavonhatatlanul megkezdődött a bekuckózás időszaka. A természet mintha sóhajtana még egy nagyot, egy utolsót, egy káprázatosan színeset, mielőtt visszavonul téli álmába, hogy majd tavasszal új erőre kapva, ismét elbűvöljön bennünket az újjászületés jegyében.

A természethez hasonlóan mi is érezhetjük úgy, mintha a tél felé közeledve egyre fogyna az energiánk. Talán a kedvünk is egyre kevesebb, hogy kidugjuk az orrunkat a lakásból, vagy egyáltalán felkeljünk a kanapéról. Pedig nem kell ennek így lennie, az őszi és téli hónapokban is energikusak maradhatunk, csak észre kell vennünk, hogyan tudjuk

magunkba szívni a hűvösebb évszakok szelídebb energiáit,

hogy az szabadon áramolhasson a testünkben, felpezsdítve azt, és ezzel együtt a hangulatunkat.

Kezdjük az étrenddel

Ahogyan oly sok esetben, ezúttal is érdemes átgondolni az étrendünket, és olyan ételeket választani, amelyek feltöltik a szervezetünket energiával. Tudom, milyen jólesik egy kis csokis keksz a forró sütőtökös latte mellé, nem is azzal az egy szem szénhidráttal van a baj. Viszont óhatatlanul is úgy érezhetjük, hogy egyre jobban kívánjuk a zsíros és szénhidrátdús ételeket – a szervezetünk raktározná az energiát a téli hidegre. Ehelyett válasszunk egészséges ételeket, a legjobb, ha a szezonra bízzuk magunkat! A tányérunkra kerülhet:

  • alma
  • dió
  • sütőtök
  • szőlő
  • cékla
  • édesburgonya.

Egészítsük ki ezeket még néhány olyan szénhidrátforrással, mint például a zabpehely vagy a barna rizs, és tegyük változatossá a menüt egy kis

  • kelkáposztával
  • lazaccal vagy más tengeri hallal
  • zöldleveles salátával
  • és áfonyával.

Olyan őszi fűszerekkel ízesíthetjük az ebédet és a vacsorát, mint például a fahéj, a kardamon, a szegfűszeg, a kömény, a rozmaring, a zsálya vagy éppen a gyömbér. Az immunrendszerünk felturbózására pedig fektessünk nagyobb hangsúlyt, és figyeljünk a napi megfelelő mennyiségű vitamin-bevitelre. Bár ezekben a hónapokban kevesebbszer halljuk, de a hidratáltság most is meglehetősen fontos!

Mozogjunk, amennyit csak lehet

Bár egyre kevesebbet süt a nap, szerencsére még mindig vannak olyan időszakok, amikor jólesik kiülni és élvezni a napsugarak melengető érintését a bőrünkön. Tegyük is, amikor csak lehetőségünk van rá. De még borongósabb időben is támogathatjuk az egészségünket egy nagy sétával, a legjobb, ha ezt a természetben tesszük, akár egy baráti túrázás keretében.

Számoljuk meg a sárga, a piros és a zöld megannyi árnyalatát egy erdőfürdőzés keretében, fotózzuk az aljnövényzetben megbújó gyógynövényeket és vadvirágokat, vagy egyszerűen csak élvezzük a friss levegőt és a jó társaságot. Ugyanezt bringával is megtehetjük, még nincs olyan hideg, hogy lefagyna az ujjunk a kormányon.

Töltés-üzemmódban

Természetesen a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás is nagyon fontos. Erre azért érdemes odafigyelni, mert akaratlanul is úgy érezhetjük, hogy egyre több és több alvásra van szüksége a szervezetünknek. Odakint sötét van és hideg, az ágy puha, a szoba meleg… De találjuk meg a középutat, a túlzásba vitt alvás sem feltétlenül jó és egészséges. Legyen gondunk a szellőztetésre és az ágynemű frissességére.

Mihez kezdjünk a szabadidőnkben?

Jó kérdés: nyáron olyan egyszerű eltölteni az időt, a tél közeledtével azonban úgy érezhetjük, egyre csak fogynak a programlehetőségek, különösen, ha a pihenés és a feltöltődés a cél. De ez korántsincs így! Egyszerűen csak más eseményekre kell fókuszálnunk. Szuper feltöltődést ígérhetnek például

  • a masszázs-lehetőségek,
  • a wellness programok,
  • a gyógyfürdők.

Már egy párperces arc- vagy talpmasszázs is csodákra lehet képes, de az egész testes masszázs fantasztikus érzés, garantáltan feltölt bennünket energiával a leghidegebb és legborongósabb szerda délután is. De más módokon is adhatunk ingereket a testünknek: ínycsiklandó borvacsorákon vehetünk részt, a szabadtéri vásárok isteni illataitól pedig pillanatok alatt visszatér az életkedvünk.

S bár jólesik olykor elvonulni a világ szeme elől, ne hagyjuk, hogy ez legyen az őszi-téli program. Helyette keressük inkább a barátokat, üljünk be egy kávéra, sétáljunk egy nagyot a városban, szabaduljunk ki együtt a bezárt szobából vagy szervezzünk társasjáték-esteket. Ha sikerül megtalálni az egyensúlyt az egyedüllét és a társasággal töltött programok között, szinte észre sem vesszük, és már a tavaszi napsugarak ébresztgetnek bennünket. Addig pedig szívjuk tele a tüdőnket az őszi frissességgel és a szezon illataival, hogy majd valóban élményekkel gazdagon búcsúztathassuk ezt az évet is.

 

Már követem az oldalt

X