Egészség

Téli értisztító ételeket és teákat próbáltunk ki: energikusabbak lettünk

Ha az erek falát lerakódások szűkítik, akkor a véráramlás sem tökéletes, így ilyenkor csökken az energikusságunk, nem érezzük igazán életerősnek magunkat. De ennél komolyabb veszélyt is jelentenek a beszűkült erek, hiszen ezek a lerakódások leszakadhatnak és vérröggé alakulhatnak. Ha pedig a vérrög elállja a véráramlás útját, akkor szívroham vagy agyvérzés következhet be. Tehát nem árt karbantartani az ereinket. A megfelelően megválasztott táplálékok időről időre lesöprögetik az erek falát, ráadásul ezeknek egyéb jótékony hatásuk is van.

Fokhagyma

A fokhagyma univerzális elixír: azt mondják, több mint harminc betegség megelőzésében és gyógyításában hatásos. Erősíti az immunrendszert, mérsékeli a koleszterint, az erek faláról pedig leoldja a lerakódásokat, ezáltal csökkenti a magas vérnyomást, segít megelőzni az infarktust, az érelmeszesedést, sőt, a daganatképződést is. Mivel a szem finom ereit is tisztítja, a látás javulását is elősegíti. 

Csipkebogyótea, -lekvár

A csipkebogyó tartalmazza a legtöbb C-vitamint a kerti gyümölcsök közül, C-vitamin-tartalma tízszer nagyobb a citroménál. Ezenkívül számos olyan anyagot tartalmaz, amely nélkülözhetetlen az emberi szervezet működéséhez: az A-vitaminnak, pektineknek és flavonoidoknak egyaránt gazdag forrása. Javulást idézhet elő vese- és hólyagbántalmak, bélhurut, hörgőgyulladás esetén is. Fokozza az ellenállóképességet, segíti az emésztést. Fogyasszunk rendszeresen csipkebogyóteát, de lekvárként is remek csemege!

Gyermekláncfűtea

Ez a fantasztikus alkalmazkodóképességű növény szintén rendkívüli egészségvédő hatásokkal rendelkezik: serkenti az emésztést, gyulladáscsökkentő, gyógyítja az epe- és májbántalmakat, vizelethajtó, illetve remekül tisztítja az ereket és a vért. Napi egy csésze gyermekláncfűteával már sokat tettünk egészségünkért!

Csalántea

A csalán a legismertebb ér- és vértisztító növény, feloldja a salakanyagokat, eltávolítja a lerakódott mérgeket, serkenti a vese működését. Tisztítja a teljes emésztőrendszert, ezért böjt, méregtelenítés és fogyókúra esetén is hatásos lehet. Élénkítő teája rengeteg vitamint és ásványi anyagot, többek közt vasat is tartalmaz. Még bőrünket is megszépíti a rendszeresen fogyasztott csalántea!

Feketeribizli-tea

A „köszvénybogyó” reuma esetén gyógyító hatású, ezenkívül olyan életfontosságú hatóanyagokat tartalmaz, amelyeknek érfalvédő, érelmeszesedést gátló, vérnyomáscsökkentő hatása van. Csökkenti a koleszterinszintet, méregtelenít, magas C-vitamin-koncentrációja pedig erősíti az immunrendszert. Vas-, mangán- és réztartalma miatt a vérszegénység természetes gyógyszere. Remek szomjoltó is!

Gesztenyeméz

Ezt a különleges csemegét alig ismerjük, pedig hazánk kuriózumai közé tartozik a kellemesen kesernyés ízű, jellegzetes aromájú ínyencség. A kimerült állapotra remek gyógyír, étvágytalanság és legyengültség esetén is kiválóan használható, értisztító hatása pedig kitűnő.

Cékla

A számos vitamint és ásványi anyagot tartalmazó, vérképző, májtisztító és rákmegelőző cékla arra is képes, hogy a gyűjtőerek falának keményedését megelőzze és helyrehozza. Célzott céklakúrával (amelyet akár tabletta vagy tea formájában is fogyaszthatunk) rengeteget javíthatunk ereink egészségén!

Energikusabb lettem 

Persze nem lehet mindennap mindegyikből fogyasztani, de érdemes étrendünkbe nagyobb gyakorisággal beépíteni ezeket a gyógynövényeket, élelmiszereket. Csalánteából például naponta megiszom egy pohárral, és nagy kedvenc lett a gesztenyeméz is. Igaz, drágább, mint az akácméz, de utánajárással kicsit jutányosabb áron is beszerezhető. Nagyjából egy hónapja figyelek tudatosan ezeknek az értisztító ételeknek, teáknak a fogyasztására, és legyen bár placebóhatás, de kifejezetten azt érzem: megnőtt az energiaszintem. Egy próbát mindenképp megér, veszíteni nem veszíthetünk, hiszen természetes, egészséges ételekről van szó, amelyeknek jótékony hatásait már őseink is megtapasztalták. 

 

Már követem az oldalt

X