Egészség

Stresszoldás gyógynövénnyel: hagyományos és adaptogén szuperszereket ajánl a fitoterapeuta

Régóta tudjuk: a gyógynövények segíthetnek a természetes stresszoldásban. Ugyanakkor, ahogy Kis-Simon Gabriella fitoterapeuta felhívta rá a figyelmet: tévhit az, hogy a gyógynövényeknek nincsen mellékhatása. Vagyis a gyógynövények fogyasztása – akárcsak a gyógyszereké – alapos tájékozódást és körültekintést igényel. Ráadásul a gyógynövények között létezik egy kisebb csoport, az adaptogén növények csoportja, amelynek tagjai kicsit másképp fejtik ki áldásos hatásukat. Szakemberrel beszélgettünk a fontos kérdésekről.

Mindenekelőtt a fitoterapeuta szakember arra figyelmeztet bennünket, hogy a gyógynövényeket is körültekintően kell fogyasztani: „A gyógynövények számtalan hatóanyagot tartalmaznak, egy növény akár több százat is. A fő hatóanyagoknál különösen lényeges az adagolás, ugyanis léteznek erős hatású, úgynevezett forte hatóanyagok, illetve olyanok is, melyek nem megfelelő adagolásban, a kúra nem megfelelő hosszának megválasztásában, illetve hibás elkészítés esetén akár mérgezést is okozhatnak.”

Gabriella szerint nagyon fontos tisztában lenni a kezelendő személy nemével, korával, betegségeivel, és azzal is, hogy milyen gyógyszereket fogyaszt. Ez utóbbi azért elengedhetetlen, mert a gyógynövények és a gyógyszerek között gyógyszerkölcsönhatások léphetnek fel. A szakember kiemeli:

viszonylag kevés gyógynövényt alkalmazhatunk korlátozások nélkül, nagy részüknél léteznek ellenjavallatok.

Mindig érdemes gyógyszerész, illetve okleveles fitoterapeuta tanácsát kérni, amennyiben kérdések merülnek fel a biztonságos gyógynövényhasználattal kapcsolatban – akár hagyományos, akár adaptogén gyógynövényt választunk.

Hagyományos stresszoldó gyógynövények

Számos olyan, a hazai népi gyógyászatban is ismeretes gyógynövény létezik, amely szerepet játszhat a stressz kezelésében. Ezeket a gyógynövényeket, bár nem minősülnek adaptogéneknek, hagyományosan nyugtató tulajdonságaik miatt használják. A szakember közreműködésével most válogattunk azon itthon is elérhető gyógynövényeink közül, amelyek kifejezetten a stresszoldásban segíthetnek:

Kamilla: A kamilla egy jól ismert gyógynövény, amelyet évszázadok óta használnak a stressz és a szorongás természetes kezelésére. Olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek elősegítik a relaxációt és segítenek csökkenteni a feszültséget. A kamillatea nyugtató hatása miatt népszerű, így kiváló választás lefekvés előtti ellazulásra.

Sokkal több mint gyógytea – Mindent a kamilláról
A kamilla hallatán valamiféle betegség okán főzött kamillatea ugrik be a legtöbbeknek, pedig e kedves kis virág ennél többre is hivatott! Széleskörűen használható házi patikaszer, de szép és illatos a kertben, és akár finoman fűszerezhetünk is vele!

Levendula: Közismert és közkedvelt nyugtató, idegregeneráló gyógynövény, melynek legértékesebb hatóanyaga az illóolaja, amelyet aromaterápiák során előszeretettel alkalmaznak. Nemcsak teaként, de számos más formában fogyasztható, szörpök, lekvárok, kekszek alkotóanyagaként is megtaláljuk. 

Citromfű: A citromfű Magyarországon is termesztett citromillatú gyógynövény, amely a mentafélék családjába tartozik. Ősidők óta használják a szorongás csökkentésére és a relaxáció elősegítésére. Kellemes illatát linalool-, limonéntartalmú illóolaja adja. Dr. Oláh Andor orvos és természetgyógyász szerint

a citromfű három szinten hat az idegrendszerre:

nyugtatja a gyomrot, szedatív hatása van a központi idegrendszerre, illetve az úgynevezett szívidegesség által generált krónikus betegségek esetén is biztonsággal alkalmazható. Korlátozás nélkül fogyasztható, érdemes a délutáni-esti órákban inni egy-egy csésze citromfűteát. 

Orbáncfű: Kevésbé közismert, de igen hatékony nyugtató az az orbáncfű. Természetes hatóanyaga a szintetikus kedélyjavító gyógyszerek hatásához hasonló, ezért számtalan hangulatjavító étrendkiegészítő és gyógyszer fontos alapanyaga. Otthoni használata esetén érdemes odafigyelni, mert sok gyógyszerrel léphet kölcsönhatásba, kedélyjavítók, antidepresszánsok, magas vérnyomás elleni gyógyszerek szedése esetén érdemes orvos véleményét kikérni, mielőtt bevetnénk!

Az adaptogén gyógynövények működése

Az adaptogének a gyógynövények egy egyedülálló csoportját alkotják, amelyeket a hagyományos gyógyászati rendszerekben, például az ájurvédában és a hagyományos kínai orvoslásban már évszázadok óta használnak. Az különbözteti meg őket a többi gyógynövénytől, hogy nem konkrét tüneteket vagy állapotokat céloznak meg, hanem holisztikusan működnek, támogatják és kiegyensúlyozzák a szervezet általános működését, ami révén közvetett egészségjavító hatással bírnak. 

Selye János belgyógyász és endokrinológus szakorvos dolgozta ki a stresszelméletet, ő fedezte fel, hogy amikor fizikai vagy mentális stresszorral találkozunk, a test minden esetben egy konkrét – általános adaptációs szindróma (GAS) néven leírt – folyamaton megy keresztül. Ilyenkor a szervezet háromlépcsős válaszreakciót ad: az első szakasz az alarm, a riasztás szakasza, a második az aktív ellenállás szakasza, a harmadik pedig a kimerülésé. Az adaptogének jelentősége abban áll, hogy segítenek hosszabb ideig az ellenállási fázisban maradni, egy stimuláló hatáson keresztül, amely késlelteti a kimerültséget. Mindezt úgy teszik, hogy hatnak a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese (HPA) tengelyre, amely a szervezet központi stresszreakciós rendszere. Amikor stresszt élünk át, a HPA-tengely aktiválódik, ami olyan stresszhormonok felszabadulásához vezet, mint a kortizol. Ez jó, mert segít a helyzettel megküzdeni, ugyanakkor a rendszer tartós aktiválása káros hatással lehet az egészségünkre. Az adaptogének segítenek szabályozni a HPA-tengelyt, modulálják a stresszhormonok felszabadulását és elősegítik a kiegyensúlyozottabb stresszválasz kialakulását.

Hatásos adaptogén gyógynövények

Kis-Simon Gabriella szerint az adaptogén gyógynövények alkalmazása még nem terjedt el széles körben Magyarországon. Ezen változtatandó bemutatunk néhányat, köztük egy itthon is őshonos fajtát:

Rhodiola rosea avagy illatos rózsásvarjúháj, de rózsagyökér néven is ismerhetjük. Ez az egyik legismertebb adaptogén, széles körben tanulmányozták stresszoldó tulajdonságait. Tanulmányok szerint segíthet megerősíteni a szervezet válaszát a fizikai stresszhatásokra, mint például a testmozgásra, és az olyan pszichológiai stresszhatásokra, mint a fáradtság vagy a depresszió. Úgy fejti ki hatását, hogy növeli bizonyos neurotranszmitterek (szerotonin, dopamin) aktivitását, amelyek döntő szerepet játszanak a hangulatszabályozásban. 

Ashwagandha: Egy másik erős adaptogén az ashwagandha vagy indiai ginzeng (Withania somnifera), amely az ajurvédikus gyógyászatban évezredek óta használt gyógynövény. Az ashwagandha

bizonyítottan csökkenti a stressz és a szorongás szintjét a kortizolszint csökkentése és a relaxáció elősegítése révén.

Tulsi: A tulsit vagy szent bazsalikomot (Ocimum sanctum) szintén évezredek óta használják az ájurvédában. Olyan adaptogén tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek a szervezetnek megbirkózni a stresszel, csökkentik a szorongást és javítják a koncentrációképességet. A szent bazsalikom antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással is bír. Egyre több bizonyíték van arra, hogy a tulsi a fizikai, kémiai, metabolikus és pszichológiai stresszt a farmakológiai hatások egyedülálló kombinációja révén képes kezelni.

Igazi édesgyökér: A fitoterapeuta szakember kiemelte a Magyarországon is őshonos adaptogén növényt, az igazi édesgyökeret (Glycyrrhiza glabra).

„A legendák szerint az ókori szkíták hadjárataik során édesgyökeret rágtak és lovaiknak is azt adták, így napokig étlen-szomjan tudtak lovagolni, a csatákban pedig emberfeletti erővel bírtak.”

Napjaink gyógyszerészeti kutatásai igazolták immunerősítő, vitalizáló hatását, de Gabriella felhívja rá a figyelmet: élettani hatásai miatt maximum egy-két hétig fogyasztható, és ajánlott keverékekben használni. Fő hatóanyaga a glicirrizin, amely a répacukornál ötvenszer édesebb; a medvecukor és egyes likőrök alapanyagaként is használják. Gyulladáscsökkentő és vírusölő hatású, görcsoldó, köptető, gyomorfekélynél pedig bevonó szer. Fogyasztása nem javasolt hipertónia, májcirrózis, veseelégtelenség és áldott állapot esetén.

Bár az adaptogének elsősorban stresszoldó képességeikről ismertek, számos más előnnyel is rendelkeznek. Sok adaptogén segíthet az immunrendszer erősítésében és a betegségekkel szembeni ellenállóképesség fokozásában, ilyen például a ginzeng vagy az Astragalus membranaceus, más néven csüdfű. Más adaptogének, mint például a kínai kúszómagnólia (Schisandra chinensis) és a tajgagyökér vagy szibériai ginzeng (Eleutherococcus senticosus)

energizáló hatásukról ismertek, segítik a fáradtság leküzdését és javítják a fizikai teljesítményt.

Fontos megjegyezni, hogy egyik adaptogén gyógynövény sem csodaszer a stressz ellen. Legjobban a stresszkezelés átfogó megközelítésének részeként működnek, amely magában foglalja az egészséges életmódot, a kiegyensúlyozott étrendet, a rendszeres testmozgást és a megfelelő mennyiségű és minőségű alvást. Az adaptogének fogyasztása azonban további támogatást nyújthat, és segíthet könnyebben leküzdeni a mindennapi élet kihívásait.

 

Már követem az oldalt

X