Egészség

Makacs reflux vagy gyomorégés – ez is oka lehet

Szinte népbetegségnek számít Magyarországon is a rendszeres gyomorégés, és egyre többen szenvednek a refluxtól is, amelynek során a gyomorsav egy része visszaáramlik a nyelőcső felé, kellemetlen tüneteket okozva. Hiába azonban a többféle kezelés, nem egyszer makacs módon megmaradnak a panaszok. Mi lehet a háttérben?

A szakorvosok a protokollt követve étrendi reformokat és enyhébb antacidumokat, súlyosabb esetekben erősebb, savlekötő gyógyszereket javasolnak és írnak fel, sőt, még az alvás módjára is reformokat javasolnak: főként a felpolcolt fejet, hogy éjszaka se legyen sav-visszaáramlás. Sok esetben azonban mindez nem segít.

Teljesen nyilvánvaló, hogy ilyenkor egyéb körülményekre kell gyanakodni, például arra, hogy az illető az utóbbi időben elhízott, s így a nagyobb súly nyomást gyakorol a gyomrára, mintegy „felfelé nyomva” azt. Gyakran azonban gyógyszerek és természetes, gyógyhatású anyagok vannak a háttérben, amelyek gyomorégést, súlyosabb esetben refluxot okozhatnak, mellékhatásként.

A világ legnagyobb nyugdíjas szervezetének, a közel negyvenmillió tagot számláló AARP-nek a honlapján remek cikk jelent meg a témáról, eszerint

a gyógyszerek hét típusa, és a természetes készítmények hat fajtája is állhat az erős gyomorégés, avagy éppen a reflux hátterében.

A felsorolásban meglepő termékekre is bukkanhatunk: az alvási nehézségekre alkalmazott macskagyökér, egyes vastartalmú természetes étrendkiegészítők, vagy éppen a komplex gyógyhatású borsmenta is okozhat erős gyomor- és nyelőcsőpanaszokat, de veszélyes lehet az is, ha az ember a nagyobb tablettákat kevés vízzel nyeli le, s így ezek erősen irritálják a nyelőcsövet. Pedig egyáltalán nem baj, ha ezeket összetörve szedjük be, a hatásfokuk semmivel sem lesz rosszabb.

A gyógyszerek közül egyes antibiotikumok, benzodiazepinek és fájdalomcsillapítók, illetve az opioidok rendszeres szedése okozhat gyengébb vagy erősebb gyomorégési tüneteket. Szintén jelentős probléma a sokféle gyógyszer együttes hatása: például az Egyesült Államokban a 64 évesnél idősebb emberek 42 százaléka négynél több gyógyszert szed rendszeresen, s ezek a számok egészen biztosan hazánkban sem kisebbek.

Mit tehetünk a gyomorégéses és a refluxos panaszok makacs jelenléte esetén? Amennyiben az alkalmazott terápia és az étrendi változtatások sem hoznak megfelelő eredményt, valóban végig kell néznünk a gyógyszereinket, és gondosan végigolvasnunk a használati utasításokat! Amennyiben ott a gyakori mellékhatások felsorolásánál gyomor- vagy nyelőcső irritációról olvasunk, konzultálnunk kell a gyógyszert felíró szakorvossal arról, hogy ezekre a tünetekre nincs-e esetleg egy olyan gyógyszer vagy gyógyhatású készítmény, ami nem okoz ilyen mellékhatásokat.

Az esetek túlnyomó többségében ez a probléma egy egyszerű gyógyszerváltással könnyen megoldható, így nem is érdemes szenvednünk a kellemetlen tünetektől, amelyek a rendszeres rekedtségtől és köhögéstől a rosszullétekig fokozódhatnak, s elhanyagolásuk esetén súlyos betegségekké változhatnak.

 

Már követem az oldalt

X