Egészség

Magyar mustár és hajhullás elleni szesz: a legjobb zöld receptek, konyhán innen és túl

A régmúlt csapadékos időjárása nemcsak életmentő, de kifejezetten boldogító is volt. Nincs szebb kerti kép annál, amikor egy-egy kiadós eső után a növények megtelnek élettel, tartásuk és színük is megváltozik. A testük feszesebb, a zöldjük élénkebb lesz. Ez a változás ihletett meg, és az éltető zöld lehetőségeit kihasználva olyan különleges recepteket gyűjtöttem össze, amelyeket mindenkinek érdemes kipróbálnia.

A zöld növényi részek különlegessége a klorofill, amelyet a népnyelvben sokszor folyékony napfénynek vagy a növények vérének is neveznek. A tudományos kutatások is elismerik, hogy a klorofillban gazdag táplálkozásnak nagyon fontos szerepe van az egészség megőrzésében. A zöld levelek tele vannak antioxidánsokkal, méregtelenítenek, segítik az emésztést, és szerepet játszanak a sejtregenerálódásban is. Kiváló rostforrások, táplálják a bélflórát és hozzájárulnak a megfelelő anyagcseréhez. Átfogó pozitív egészségügyi hatásaik következtében jótékony hatással lehetnek a vércukorra, koleszterinre, vérnyomásra, a szív- és érrendszerre és segítenek elérni a fizikai és mentális kiegyensúlyozottságot.

Zöld növényeinket megszámlálhatatlan formában és ízvilágban be tudjuk csempészni mindennapjainkba, és időről időre érdemes a határokat feszegetve kísérletezni új ízekkel is! Engedjük el a fantáziánkat, és válogassunk az extrémebb elképzelésekből is.

Egy könnyed nyári pirítóshoz nincs is megfelelőbb párosítás, mint a bazsalikomos-citromos vaj. A habosra kevert vajhoz adjunk egy marék felaprított bazsalikomot, egy kevés citromlevet, és sózzuk, borsozzuk ízlésünk szerint. Tegyük fóliával bélelt formába, pihentessük a hűtőben, és szeletelve tálaljuk!

 

Újító recept lehet a bazsalikomos körözött. Aki ismeri a tradicionális körözött receptjét, az első hallásra lehet, hogy megálljt parancsol, de érdemes tennünk egy kísérletet: 200 gramm túrót, 100 gramm vajkrémet, négy-hat gerezd zúzott fokhagymát és egy marék felaprított bazsalikomot keverjünk össze, majd sózzuk és borsozzuk (ezúttal lehetőség szerint fehér borssal). Egy rövid pihentetés után kóstoljuk meg, mert – bár garantáltan más lesz, mint a megszokott – lehet, egy új kedvencre lelünk.

Izgalmas program és bátor utazás a magyar mustár elkészítése Romváry Vilmos Fűszerek könyve nyomán. Tíz deka mustárporhoz fél deciliter vizet és ugyanennyi borecetet kell adnunk. Ezután öt órán át állni hagyjuk, közben óránként alaposan felrázzuk. Amikor letelt az idő, a keverékhez tíz gramm mustot adnunk, és a következő zöldfűszereket: öt gramm szárított és őrölt kakukkfű, petrezselyem és koriander és 15 gramm borsikafű. Ízlés szerint sózzuk, majd annyi fűszerecetet adunk hozzá, hogy krémes állaga legyen.

Hasonlóan új élményt nyújthat az istenfaecet elkészítése is, de mindenképpen ajánlom, hogy időt szánjunk rá! Egy egyliteres üvegbe rendezzük el a következő növényeket: 3 istenfahajtás, 3 citromfűág, egy tárkony hajtása, három evőkanál málna és két szelet kezeletlen citrom és narancs. Az üveget öntsük tele borecettel vagy esetleg az ízvilághoz illő gyümölcsecetekkel. Három hétig érleljük a kamrában, olykor-olykor rázzuk fel. Három hét múlva szűrjük le, és már élvezhetjük is a különleges ízeket. Salátákhoz kitűnő öntet készíthető belőle, de egy pohár vízhez kanalazva pozitív élettani hatása is kiemelkedő.

Húsok mellé ritkán látott köret lehet a póréhagyma-karika vajon barnított változata. A póré fehér részét körülbelül 1,5-2 centiméter vastagon karikázzuk fel! A serpenyőben olvasszunk fel körülbelül 20 gramm finom vajat egy kis sóval és borssal meghintve, majd a karikákat óvatosan helyezzük rá. 20 perc alatt az alja szép barnás színt kap, ekkor fordítsuk meg a szeleteket, és a másik oldalukat is süssük barnára. Erősebb ízek kedvelőinek érdemes egy kevés zúzott fokhagymát is hozzáadnia, de például aprított pirított dióba is beleforgathatjuk, amikor kivesszük a serpenyőből.

Igazi különlegesség a kapros kefirsajt is. A kefirt folytonos keverés mellett kissé felmelegítjük (testmelegre), amíg a sajt különválik a savótól. Amikor ez megtörtént, hozzáadjuk a kaprot, sót és borsot, és hűvös helyen egy textilben egy napra felfüggesztjük, hogy a savója lecsöpöghessen. Ezután érdemes lehűteni, és egy finom kovászos cipó mellé tálalni.

A konyhán túl...

Nemcsak a konyhában brillírozhatunk a zöld erejét felhasználva. A menta például az egyik legszívósabb növény, amivel valaha találkoztam. Elég egy kis tenyérnyi helyen elkezdeni, és nemsokára már átveszi az uralmat az egész ágyás felett. Még jó, hogy sok mindenre felhasználható, legyen szó italokról, ételekről vagy éppen natúrkozmetikumokról. Erről árulkodik a népgyógyászatban igencsak kedvelt sebgyógyító mentatapasz, ami tulajdonképpen semmi másról nem szól, mint arról, hogy a friss mentaleveleket a vágott sebre kell fektetni, és rögzíteni. Érdemes naponta négyszer-ötször cserélni, míg el nem érjük a várt hatást.

 

Kakukkfűből hajhullás elleni főzetet tudnunk készíteni, nincs más dolgunk, mint három marék kakukkfüvet egy liter vízben addig forralni, míg a folyadék mennyisége a felére nem csökken. Ezzel dörzsöljük be fejbőrünket, és használjuk hajmosáskor is, öblítésre.

A turbolyát ráncok ellen is bevethetjük. Készítsünk belőle főzetet, ehhez forraljuk fel két csokor turbolyát egy kevés vízzel, szűrjük le, és használjuk napi kétszer (főzetünket érdemes hűtőszekrényben tárolni).

Végül egy kis extra: Provance-ban igen kedvelt frissítő a Liqueur de verveine. Ez a finoman zöldellő ital nem másból, mint citromverbénából készül, és odahaza is elkészíthető. A tradicionális receptek egy liter tisztaszeszre 30 verbéna levelet és 30 kockacukrot számítanak. Ezt 30 napig áztatják hűvös, sötét helyen, míg végül szép zöld ital nem lesz belőle.

Ajánljuk még:

Megjavítom az agyam! – A neurofeedback módszerével közeledek egy kiegyensúlyozottabb élethez

Bárki megmondja rólam, hogy már gyerekként is tíz centivel a föld felett jártam és ábrándoztam reggeltől estig, de még ma is előfordul, hogy ha szólnak hozzám, az csak tíz másodperc elteltével jut el a tudatomig – ha egyáltalán eljut. Minden kimegy a fejemből és elképesztően szétszórt vagyok, arról aztán nem is beszélve, hogy egész életemben botladoztam, folyton levertem és összetörtem valamit. Amikor hallottam a neurofeedbackről, amivel többek között a figyelemzavart kezelik az agyhullámok kondicionálásával, rögtön meg akartam tudni, mi is van az én fejemben. 

 

Már követem az oldalt

X