Egészség

Komplex kép az idősek világáról: egy fontos könyv a szépkorúakról

Hazai idősotthonok, időskori egészség, gépjárművezetés, az idősek és a számítástechnika kérdései, önkéntességi lehetőségek – csak néhány téma az „Idősgondozási kézikönyvből”, amit mindenki haszonnal forgathat.

Eljöhet az az idő, amikor szeretett hozzátartozónknak, magányos barátunknak, szomszédunknak vagy éppenséggel saját magunknak megfelelő idősotthont szeretnénk találni. Ilyenkor természetes, hogy az ember körbekérdez, és a megbízható ismerősökön (pl. szakorvosokon, szakápolókon, szociális munkásokon) keresztül próbál pályázni, az általában végeláthatatlan hosszúságú várólistákra jelentkezve. Közben pedig itt-ott keresgél az interneten, hiányos és nem egyszer hamis információk között. Ezt a felesleges keresési időt könnyítheti meg nekünk a kétévente megjelenő Idősgondozási kézikönyv, amely több mint 300 oldalon át tartalmazza az összes hazai idősotthon címét, elérhetőségét és alapszolgáltatásait. 

A félezer lapból álló szakkönyvet az idén nyolcvanöt esztendős, hatalmas idősügyi szakmai munkásságot magáénak tudó Dr. Boga Bálint geriáter, és Kelenhegyi Péter szerkesztették. Egyik értéke kétségtelenül ez: jól követhetően, névsorban és település szerint tárgyalja a szociális otthonokat/idősotthonokat, s minden fontosat, de minden speciálisat is megtalálunk ezekről az intézményekről a kötet lapjain.

Ezenkívül viszont – ahogy ez már szintén megszokott – a kétévente új adatokkal megjelenő könyv elejére széles körben ismert és elismert hazai gerontológiai szakemberek írtak rövid esszéket szoros szakterületük legfontosabb kutatásairól, tudományos és társadalmi összefüggéseiről. Mivel a magyar időskorosztály számos, alapvető egészségügyi problémával küzd, s átlagéletkora a rendszerváltozás óta változatlanul 5-6 évvel alacsonyabb, mint nyugati kortársaié, ezért a könyv elsősorban egészségügyi témájú esszéket tartalmaz, közérthető, a laikusnak is jól megérthető nyelven.

Olvashatunk itt a hipertóniáról, a fertőzéskezelésről, a pszichoszomatikáról, az időskori diabéteszről, a Parkinson-kórról, a gyógyszerkölcsönhatásról, az interneten elérhető egészségügyi szolgáltatásokról és a Covid-, illetve poszt-Covid kezelésekről 50 év felett. Sőt, nagyon értékes esszé olvasható az időskori depresszióról és annak kezeléséről is. Valóban, ha az ember a hazai idős korosztállyal gyógyítóként, gondozóként vagy oktatóként találkozik, ezeket láthatja a legfontosabb problémáknak és témáknak.  

Nagy örömömre azonban nemcsak az időskori egészség (mondjuk így: a fizikai, biológiai, egészségügyi dimenzió) kapott helyet a könyv lapjain, hanem található esszé a könyv lapjain az időskori gépjárművezetésről, az idősek és a számítástechnika kérdéseiről, és egy remek összefoglalót is találhatunk az időskori önkéntességi lehetőségekről is.

Négyféle immunrendszer

Ha megtekintjük a nyugat-európai, hasonló műfajú és célú könyveket akár olasz, akár német, akár angol nyelvterületeken, világos a párhuzam – ezekben is elsősorban az egészségügyi dimenzió dominál, hiszen ott is súlyos gond a nem egészséges öregedés (ageing). Azonban szembeötlő különbség (azon túl, hogy a nagyobb érintetti kör miatt sokkal több kézikönyvet láthatunk a polcokon), hogy a magyar könyvben az életkori diszkriminációról, az ageing in place-ről (helyben, otthon idősödés) és az időskori tanulásról szinte semmit nem olvashatunk a lapokon. Holott az idős ember – ahogy a fiatalabb is – nem pusztán az egészségügy alanya és a lélektan érintettje, aki egyébként végezhet önkéntes munkát, számítógépezhet és vezethet autót is.

Az idősebb ember, mint minden korosztály, egyszerre, egy időben, több síkon is él: fizikai-egészségi, lelki-pszichológiai, mentális és spirituális síkon.

Poétikusabban úgy is írhatom: négyféle immunrendszere van, amelyet egyszerre kell szinten tartania s lehetőleg javítania a személyiség komplex védelmével és a tanulás fejlesztő tevékenységével is. Amennyiben a négy síkon nem kap egyaránt megfelelő inspirációt és ellátást, akkor sorsa, élete, egészségügyi és mentális állapota, valamint a mindennapi jókedve is rosszra fordulhat.

Az idős ember számára a mindennapi tanulás jelentősége azonos a fizikai mozgáséval vagy a fegyelmezett gyógyszerszedéssel, s mindegyik hiánya más és más problémákhoz vezethet.

Hazánkban jelenleg több mint egy tucat egyetem kínál tanulási lehetőségeket a szenior korosztálynak a SOTE-től a Milton Friedman Egyetemig, a PTE-től Miskolcig, nagyon fontos, hogy minél nagyobb számban keressük fel ezeket, és jelentkezzünk a képzésekre! Ezek a képzések ma már számos helyszínen online is megvalósulnak, így egy budapesti képzésre akár a határon túlról is lehet jelentkezni.

Az Idősgondozási kézikönyv legfrissebb kiadása grandiózus, színvonalas, széles látókörű és hiánypótló mű, s ha ezeket az általam említett, kisebb hiányait a legközelebbi kiadásokban pótolni fogja, még teljesebb, még komplexebb képet nyer az olvasó az idősek világáról. Mindenesetre ebben a formában is óriási haszonnal lehet forgatni, és szeretettel ajánlom minden érdeklődőnek, aki szeretne megismerkedni a gerontológia világának csodálatos gazdagságával, de annak is, aki éppen idősotthont keres.  

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X