Egészség

Időskori kockázat: számos gyógyszer növelheti a napfényérzékenységet

Bizonyos gyógyszerek mellékhatásként növelhetik idősebb korban a bőr fényérzékenységét. Ez azt jelenti, hogy a bőr sérülékenyebb, kevésbé tud ellenállni a napfény okozta káros hatásoknak, ami növeli a bőrrák és más bőrproblémák kialakulásának kockázatát. 

Az időskorban bekövetkező napfényérzékenység leggyakrabban nem a bőrfelszín megszokott, és jól leírható, öregedéssel lezajló természetes átalakulása, hanem elsősorban olyan gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik, amelyek úgynevezett fotoszenzitív anyagokat tartalmaznak vagy negatívan befolyásolják a bőr védekező mechanizmusait, leginkább a bőr összetett hőszabályozási rendszerét – amelynek kulcsa a megfelelő véráramlás és az optimális izzadás. A fotoszenzitív anyagok olyan molekulák, amelyek révén a bőrsejtek károsodhatnak, és a bőrreakciók akár súlyosabbak is lehetnek.

  

Mely gyógyszerek kockázatosak?

Számos gyógyszer ismert fotoszenzitív tulajdonságairól, az időskorban leggyakrabban használtak közül a következők említhetők: egyes antibiotikumok (tetraciklin-, doxiciklin-, ciprofloxacin-, illetve ofloxacin-tartalmúak), egyes gombaellenes szerek, antidepresszánsok, illetve antihisztaminok, továbbá koleszterin sztatinok, és bizonyos cukorbetegség elleni gyógyszerek. Egy-egy új gyógyszer kiváltásánál erre is kérdezzünk rá a szakorvosnál, különösen akkor, ha eleve érzékenyebb bőrrel rendelkezünk.  

Hogyan lehet megelőzni az időskori napfényérzékenységet?

Ha valaki olyan gyógyszereket szed, amelyekről ismert a fotoszenzitív hatás, érdemes a következőkre figyelni:

  • Napvédelem: A napfény által okozott károsodás minimalizálása érdekében ajánlott kerülni a hosszabb ideig tartó napozást, különösen a déli órákban. Kánikula idején 10 és 16 óra között lehetőleg ne is tartózkodjunk olyan szabadtéri helyen, ahol bőrünket közvetlenül érheti a napsugárzás). Ezzel együtt viseljünk könnyű, hosszú ujjú ruhát, napszemüveget és a fejet teljesen fedő kalapot. Figyeljünk arra, hogy erős napsugárzás nemcsak a strandon, fürdőruhában érhet minket, hanem a hegyekben, de akár városnézés közben is, és minden bőrfelület, ami a napnak kitett, sérülékenyebb, az arcunk is.
  • Fényvédő krémek: Használjunk megfelelően magas faktorszámú és széles spektrumú védelmet biztosító krémet. A témáról korábban Dr. Vass Ilona bőrgyógyász szakorvossal készítettünk interjút.
  • Konzultáljunk az orvossal: Ajánlott rákérdezni, hiszen rendelkezésre állhatnak alternatív kezelések vagy más hatóanyagú, de azonos hatású gyógyszerek is, amelyek kevesebb mellékhatással rendelkeznek.

Az időskorban előforduló napfényérzékenység tehát nem kell, hogy akadályozza az aktív életmódot vagy a kültéri tevékenységek élvezetét. Az időskorúaknak és gondozóiknak azonban érdemes odafigyelniük a napvédelemre és a megfelelő óvintézkedésekre.

Végül a téma kapcsán fontos hangsúlyoznunk azt is, hogy nemcsak az emberi bőr, hanem maguk a gyógyszerek is lehetnek „fényérzékenyek”. Nem véletlenül írják rá gyakorlatilag az összes gyógyszerre, hogy „száraz, hűvös helyen tartandó”, hiszen a hő hatására nagyon sokuk hatóereje csökken és szavatossága előbb jár le. Meleg időben erre is nagyon figyeljünk! 

 

Már követem az oldalt

X