Egészség

Együk magunkat fiatalabbra – 10 étel, amivel támogathatjuk bőrünk egészségét

A kor előrehaladtával egyre inkább az arcunkra van írva az életmódunk: huszonévesen egy átmulatott éjszaka után is ragyogó arcbőrrel ébredünk, negyven-, ötvenéves kor fölött már az is elég, ha ránézünk este nyolc után egy tortaszeletre, másnapra felpüffed az arcunk a hozzáadott cukortól. Egyes ételek hatására a bőrünk fénytelenebb, nyúzottabb lehet, míg más ételektől szinte kivirágzunk.

Az elfogyasztott élelmiszerek természetesen nemcsak a bőrünkre vannak hatással, hanem általában az egészségünkre is, de érdemes kifejezetten a bőrünkre gondolva is megválogatni, mit eszünk. Én az egyszerű, finomított, vagyis az úgynevezett „rossz” szénhidrátok esetében tapasztalom, hogy ha kicsivel is többet eszem belőlük a kelleténél, másnap sokkal nyúzottabb az arcbőröm. A citromos víztől azonban kifejezetten üdének látom magam.

Szervezetünk különféle tápanyagokra támaszkodik a természetes öregedési folyamat támogatása érdekében. Ezek közül vannak olyanok, amelyek lassíthatják az öregedés látható jeleit, például elősegíthetik az egészséges bőr megtartását, de fontos megjegyezni, hogy pusztán az ilyen ételek elfogyasztásától nem fogunk megfiatalodni, a tudatos és egészséges táplálkozás csak az egyik összetevője ennek a folyamatnak. Mindazonáltal igaz, hogy ha a megfelelő tápanyagokban gazdag ételeket eszünk, az segíthet abban, hogy jobban nézzünk ki és jobban érezzük magunkat a bőrünkben az öregedés ellenére is. Ennek érdekében fontos, hogy minél több

  • egészséges fehérjeforrást,
  • egészséges zsírokat és
  • antioxidánsokban gazdag élelmiszereket együnk.

Étcsokoládé

Az étcsokoládé polifenolokban gazdag, ezek a már sokat emlegetett antioxidánsként hatnak a szervezetben: segíthetnek csökkenteni a kialakult gyulladásokat és az oxidatív károsodást, amit a szabad gyökök okozhatnak. Olyan instabil molekulákról van szó, amelyek a sejtek normál működésének melléktermékeként jönnek létre. Kialakulhatnak a külső környezet stresszhatásaira is, mint például az ultraibolya (UV) fény vagy a dohányfüst. Ha azonban nagy mennyiségben vannak jelen a szervezetünkben, károsíthatják a sejtjeinket. Az antioxidánsok pedig stabilizálják, vagyis hatástalanítják ezeket a szabad gyököket. 

Az étcsokoládé emellett flavonoidokat tartalmaz, amelyek az antioxidánsokkal együtt segíthetnek megvédeni a bőrt a nap által okozott károktól, és lassíthatják az öregedését. Emellett számos, további egészségügyi előnnyel járnak, például csökkentik a következő betegségek kialakulásának kockázatát:

  • szívbetegség,
  • 2-es típusú diabétesz,
  • kognitív hanyatlás.

Minél magasabb a kakaótartalom, annál magasabb a flavanoltartalom. Tehát, ha étcsokoládéval szeretnénk kiegészíteni étrendünket, válasszunk legalább hetven százalékos kakaótartalmú, és minél kevesebb hozzáadott cukrot tartalmazó fajtát.

Lazac

A lazac olyan egészséges zsírokat és antioxidánsokat tartalmazó hal, amely hatékonyan elősegítheti az egészséges bőr megőrzését. A benne található, hosszú szénláncú omega-3 zsírsavak jótékony hatással vannak például a szívbetegségekre és a gyulladásokra is. Magas a fehérjetartalma, ami többek között azért szükséges, hogy a szervezet kollagént és elasztint termelhessen. Ez a két molekula felelős a bőr erejéért, teltségéért és rugalmasságáért.

A kollagén a szervezetünkben legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, különösen a bőrben és az ízületekben található nagy mennyiségben. Ahogy öregszünk, a szervezetünk elkezdi lebontani, és egyre kevesebbet termel belőle. Ez a bőr öregedésének fokozatos jeleihez vezethet, például ráncokhoz és megereszkedett bőrhöz. Bár ez a folyamat elkerülhetetlen, és az öregedés természetes velejárója, a kollagénszintézist támogató élelmiszerek fogyasztása segítheti a bőr egészségének megőrzését. Ezek közé tartoznak a fehérjében gazdag ételek és a C-vitamin. A fehérje fogyasztása elősegítheti a sebgyógyulást is.

Végül a lazacnak magas a szeléntartalma is. Ez az ásványi anyag antioxidáns szerepet játszik a DNS-szintézisében és helyreállításában, vagyis segíthet csökkenteni és megelőzni az UV-fény által okozott bőrkárosodást.

Lenmag

A lenmag fogyasztása lenyűgöző egészségügyi előnyökkel járhat. Olyan antioxidáns-hatással rendelkező összetevőket tartalmaz, amelyek csökkenthetik a krónikus betegségek, például a szívbetegség és a mellrák kialakulásának kockázatát. Kiváló forrása az alfa-linolénsavnak (ALA) nevezett omega-3 zsírsavnak is. Az omega-3-zsírokban gazdag étrend fogyasztása segít fenntartani az egészséges bőrhártyát azáltal, hogy hozzájárul bőrünk hidratáltságának és teltségének megőrzéséhez.

Extraszűz olívaolaj

Az egyik legegészségesebb olaj a világon. Antioxidánsokban és egészséges zsírokban gazdag, az olívaolajban gazdag étrend csökkenti bizonyos a krónikus betegségek kockázatát, mint például:

  • a szívbetegség,
  • a 2-es típusú diabétesz,
  • anyagcsere zavarok,
  • bizonyos típusú daganatos megbetegedések.

A legjobb, ha a hidegen sajtolt, extraszűz olívaolajat választjuk, mert annak magasabb az antioxidáns-tartalma, és kevésbé feldolgozott, mint a más módszerekkel készített olajok.

Zöld tea

Ugyancsak magas antioxidáns-tartalma miatt került fel a listánkra a zöld tea, ami szintén segíthet a szervezetben lévő szabad gyökök elleni küzdelemben. A zöld tea enyhíti

  • a neurológiai hanyatlás,
  • a szívbetegség,
  • az idő előtti öregedés,
  • az egyéb krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

 

Zöldségek

A legtöbb zöldség rendkívül tápanyagdús és alacsony kalóriatartalmú. Többek között olyan antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek segítenek csökkenteni a szívbetegségek, a szürkehályog és bizonyos rákos megbetegedések kockázatát. Sok zöldség magas karotinoid-szinttel rendelkezik, ilyen a béta-karotin és a likopin. Ez azért lényeges, mert a karotinoidokban gazdag étrend megvédheti a bőrt a nap UV-sugárzásától, amely a bőr korai öregedésének egyik fő oka. Béta-karotin-forrás például a

  • sárgarépa,
  • tök,
  • édesburgonya.

Emellett sok zöldség C-vitaminban is gazdag, amely meglehetősen erős antioxidánsnak számít, és a kollagéntermelésben is döntő szerepet játszik. A legmagasabb C-vitamin-tartalmú zöldségek közé tartoznak a leveles zöldek, a paprika és a brokkoli. Fontos, hogy

különböző színű zöldségeket együnk, mivel mindegyik szín más-más antioxidánst képvisel,

amelyek jótékony hatással lehetnek a bőrre és általában az egészségre.

 

Gránátalma

A legtöbb gyümölcshöz hasonlóan a gránátalma is tele van egészséges tápanyagokkal. Sok rostot, káliumot és K-vitamint tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges szív- és érrendszer fenntartásához. Ugyancsak gazdagok antioxidánsokban, például flavonolokban, tanninokban, fenolsavakban és lignánokban.

Egyes kísérletek szerint a gránátalmában található antioxidánsok segíthetik a bőr egészséges öregedését azáltal, hogy csökkentik az UV-sugárzás okozta bőrkárosodást és a napsugárzás okozta barna foltokat. Ezek az antioxidánsok segítenek megvédeni a bőrben meglévő kollagént, és elősegítik a további kollagéntermelést is.

Avokádó

Az avokádó gazdag szívbarát zsírokban, rostokban, valamint számos vitaminban és ásványi anyagban, amelyek elengedhetetlenek az egészségünk támogatásához. Ugyanakkor magas, egyszeresen telítetlen zsírtartalmuk táplálja az egészséges bőrmembránt. Magas antioxidáns-tartalmuk pedig felveszi a harcot a szabad gyökök ellen.

Paradicsom

Számos lenyűgöző egészségügyi előnnyel rendelkezik, ezek közül az egyik, hogy magas a likopintartalma. A likopin egyfajta karotinoid, amely a paradicsom vörös színét adja. Antioxidánsként is működik, és segíthet csökkenteni a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. Ha a paradicsomot egészséges zsírokkal, például olívaolajjal vagy avokádóval párosítjuk, jelentősen megnő a likopin felszívódása a szervezetben.

Fehérjék

Végső soron elmondhatjuk, hogy a fehérjében gazdag étrend az egészséges bőr egyik legfontosabb kulcsa, a kollagéntermelés miatt. Koncentráljunk tehát a fehérjében gazdag, kiegyensúlyozott és egészséges étrendre, idővel pedig felkutathatunk egy számunkra megfelelő kollagén-étrendkiegészítőt, ha tovább szeretnénk növelni annak bevitelét. A rendszeresen fogyasztandó egészséges, fehérjében gazdag ételek közé tartozik a

  • csirke,
  • tofu,
  • hal,
  • tojás.

Az elfogyasztott élelmiszerek szerepet játszhatnak az egészséges bőr kialakulásában, illetve annak megőrzésében beleértve azt is, hogy a bőr hogyan változik az életkorunk előrehaladtával. Különösen a magas fehérje-, egészséges zsír- és antioxidáns-tartalmú élelmiszerek fogyasztása javasolt, ha egészséges és ragyogó arcbőrt szeretnénk magunknak. A változatos és tápláló étrend mellett a bőrünk védelmében fontos más életmódbeli szokásra is odafigyelni, mint például a fényvédőkrémek rendszeres használat, a dohányzás elkerülése, a rendszeres fizikai aktivitás és a megfelelő bőrápoló termékek használata.

 

Már követem az oldalt

X