Egészség

Egy ősi ásvánnyal a tiszta ivóvízért: ezért éri meg a shungitot választani

Eredete a mai napig rejtély, de korát több mint kétmilliárd évre becsülik. Karélia egyik legnagyobb kincse, és mára már az is bizonyosságot nyert, hogy megfelelő összetételben képes tisztítani a vizet. Nem másról van szó, mint a shungitról, egy csodás, szénalapú ásványról, amely a kutatások és a népi megfigyelések szerint számos gyógyhatással is rendelkezik.

Mítoszok és legendák

A 17. század elején Marfa Ivanovna (Xenia Sesztova) grófnő epilepsziás rohamoktól szenvedett az Onyega vidéki Tolvuja kolostorban töltött száműzetésén. Ekkor a helyi parasztok megmutatták neki a legendás gyógyító erővel bíró, „fekete kövön fakadó forrást”, amelynek vize híres orvosságnak számított. Csodák csodájára a víz meggyógyította a grófnőt, aki később egy egészséges fiúgyermeknek is életet adhatott. A grófnő emlékére a csodás hatású forrást „a grófnők kulcsa” névre keresztelték.

A 18. század elején I. Péter egy rézolvasztót alapított a térségben. A fennmaradó írásos emlékek szerint volt egy súlyosan beteg dolgozója, aki a csodás forrás vizét fogyasztva napok alatt meggyógyult. Ahogy ezt I. Péter megtudta, megparancsolta az embereinek, hogy vizsgálják meg a forrást, és kiderült, hogy annak vize egy shungitmezőn folyt át. A víz összetételét hamar vizsgálni is kezdték, és arra a megállapításra jutottak, hogy a shungittal érintkező víz jót tesz vérszegénység, skorbut, vizesedés, májbetegségek és még sok más probléma esetén. Ekkor a cár utasításba adta, hogy a forrás közelében építsenek üdülőt, aminek Marcialnie Vodi lett a neve. Péter cár olyannyira hitt a fekete kő erejében, hogy állítólag megparancsolta katonáinak, hogy hordjanak magukkal egy darab shungitot a vizes kulacsukban, hogy az mindig megtisztíthassa vizüket.  

Bár láthatjuk, hogy története jóval korábbra nyúlik vissza, maga az elnevezés sokkal későbbről származik: Alekszandr Inosztrancev orosz geológusnak, a Szentpétervári Egyetem professzorának köszönhetjük, aki 1879-ben elsőként ismertette az Onyega-tó közelében fekvő Sunyga falu melletti lelőhelyen talált kőzetet.

A shungit igazán különleges tulajdonsága abban rejlik, hogy C60 és C70 fulleréneket tartalmaz, amelyeknek a természetes előfordulása nagyon ritka.

Mit tudhat valójában?

A shungitot ma víztisztító ásványként forgalmazzák. A leírások szerint valóban tisztíthatja a vizet a veszélyes szennyező anyagoktól. Azt azonban fontos szem előtt tartanunk, hogy shungit és shungit között is nagy különbségek lehetnek, így amíg az egyik tisztíthat, a másik akár szennyezhet is. Ezért kiemelten fontos, hogy csak megbízható helyről vásároljunk!

A shungittal kezelt víz segítheti különböző gyulladásos megbetegedések kezelését, fokozhatja a vírusos megbetegedésekkel szembeni immunitást, javíthatja az ízületi bántalmakat, és alkalmas lehet az anyagcserezavar kezelésére. Külsőleg alkalmazva javíthatja a hegek gyógyulását, az atópiás ekcémát, égési sérülések esetén pedig enyhe érzéstelenítő hatása is lehet. Javíthatja a bőr rugalmasságát, egyesek szerint fiatalít, és megerősíti a hajhagymákat is. 

shungit

Fotó: Semenov.m7/Михаил Семёнов/Wikimedia

 

A shungitot az élet számos területén alkalmazzák: fontos szerepet játszik a kohászatban, a vegyiparban, az orvostudományban, de napelemek és rakéták építésénél is. Használják még katonai vagy éppen elektronikai célokra, és a számítógépgyártás során is találkozhatunk vele. Az orvostudományt aktívan foglalkoztatják a fullerénekben és a mikroszkopikus méretekben rejlő lehetőségek: azt feltételezik, hogy ezek a molekulák képesek létrehozni egy mechanikus akadályt a vírusok terjedésekor a fertőzött és az egészséges sejtek között.

De olyan módszerek kidolgozásán is dolgoznak, amivel rákellenes gyógyszereket alkothatnak, hiszen egy ilyen hatóanyag bejuttatása a szövetbe lehetővé teszi a tumor által érintett sejtek szelektív aktivitását, megakadályozva azok további szaporodását. Az állattartás területén is előremutató megoldást jelenthet: a kísérletek szerint nagymértékben javíthatja a takarmányozás minőségét.

Őshazájában több olyan egészségügyi központ is működik, amelyek shungit termékeket használnak gyógyító céllal.

Legnagyobb sikereit a lelki egyensúlyzavarok és a stressz kezelésében érte el, de ma már emberek milliói használják vízszűrőkben, gyógyszerekben, egészségügyi termékekben és kozmetikumokban.

Az utóbbi másfél évtizedben nyugaton is egyre inkább elterjedőben van, és számos területen születnek újabb és újabb felfedezések csodás hatásaival kapcsolatban. Az utóbbi időben nagy sláger lett a shungitlemezekkel bélelt fájdalomcsillapító öv, amivel kapcsolatban használói jó tapasztalatokról és abszolút elégedettségről számolnak be.

Szót kell ejtenünk áráról is. Egy fél kilónyi eredeti shungit nem kerülhet többe, mint pár ezer forint. És ezzel a fél kilónyi kővel hosszú-hosszú ideig tisztíthatjuk vizünket, kezelhetjük egészségügyi problémáinkat. Csupán arra kell figyelnünk, hogy havonta-kéthavonta egyszer szárítsuk meg az ásványokat, és lehetőség szerint tegyük ki a napfényre kicsit feltöltődni. Nem rossz ajánlat a boltban kapható vízszűrőkhöz képest, ugye?

Személyes tapasztalat

Annyi jót hallottam róla, hogy muszáj volt kipróbálnom. Egy liter vízhez 100 gramm követ tettem, majd végigcsináltam a 48 órás beavatási „ceremóniát”. Semmi bonyolult, mindösszesen 24 órát kellett áztatnom a köveket üvegedényben, majd leönteni róluk az áztatóvizet, lemosni, és újra 24 óráig áztatni. Ezután bátran nekiálltam használni: 2-3 órát a vízben hagytam a köveket, majd megittam a „kezelt” vizet. Hogy hatásáról minél valósabb képet kapjak, igyekeztem csak a shungitos vizet fogyasztani.

Nem is kellett sokáig várnom: már a második napon éreztem, hogy beindítja a méregtelenítési folyamatot.

Most már több mint egy hónapja fogyasztom a shungitos vizet, és összességében energikusabbnak érzem magam. De ami a legfeltűnőbb: észrevettem, hogy a legstresszesebb napokon is kiegyensúlyozott az érzelmi állapotom. Könnyebben veszem az akadályokat, nem igazán lehet kihozni a sodromból, és a hangulatom is számottevően jobb.

Hogy megpróbáljam bizonyítani, valójában a shungitnak köszönhető a változás: pár napig sima csapvizet fogyasztottam. És nem túlzok: sokkal elviselhetetlenebb voltam. Történt ez annak ellenére, hogy ezekben a napokban az előző hetekhez képest kevesebb stressz is ért. Úgyhogy engem meggyőzött. Két üvegkancsóban felváltva alkalmazom a shungitos szűrést: amíg az egyikben dolgoznak a kövek, a másikban már készen is van a „gyógyító” víz.

Jó szívvel ajánlom mindenkinek!

Nyitókép forrása: Amrith.de/Cybersphinx/Wikipedia

Ajánljuk még:

Szivárványban az egészség, avagy miért együnk színes zöldségeket?

Divatba jöttek a színes zöldségek. Lila burgonya, piros színű zöldpaprika, narancssárga édesburgonya, lila sárgarépa, bordó-zöld márványozott mángoldlevelek. Egyik szebben mutat a tányéron, mint a másik. Vajon csak szépek, vagy van más is, amiért érdemes színes zöldségeket enni?

 

Már követem az oldalt

X