Egészség

Csak egy pattanás? – Basaliomám lett, ami a leggyakoribb bőrdaganat, főleg ötvenéves kor felett

Egy ideje figyelgettem már a halántékomon időről időre megjelenő, aztán elmúló pattanásszerű kis göböt. Arra gondoltam, hogy majd elmúlik, hiszen a pattanások jönnek, mennek. Azzal sincs baj, hogy sebes, pörkös a teteje olykor, a pattanások már csak ilyenek.

Teltek a napok, a hetek, a hónapok, mire észbe kaptam, hogy az a pattanásszerű kis valami makacsul jelen van. Hol jobban láttatja magát, hol visszahúzódik, de teljesen el nem múlik. Mennyi ideje is már? Nem tudtam volna megmondani, és ez a gondolat meglehetősen ijesztővé vált, hogy tényleg fogalmam sincs, mióta nézegetem azt a sebet, amiről egyre inkább azt véltem, mégse pattanás. Hanem valami más, elég furcsán viselkedik, bár nem fáj, nem viszket, éppen csak ott van. Alig észrevehető, és az intenzívebb szakaszok után gyorsan visszahúzódik, mintha előző nap nem is vérzett volna. Mintha nem is növekedne. Pedig de,

elkezdett növekedni is, és alig észrevehetően, de terjeszkedett.

Olyan alattomos. Ez jutott eszembe, mielőtt időponthajszára indultam volna a bőrgyógyászhoz. Hogyan is fogalmazzam meg azt, mennyire felelőtlennek érzem magam? Én, aki számos cikket írtam daganat témakörben és elmondtam, leírtam ezerszer, hogyha bármi furcsát észlelünk, menjünk orvoshoz, ne diagnosztizáljunk otthon. Menni kell, megmutatni azt, ami zavarba ejtő rajtunk. Szóval pont én nem fogadtam meg a saját tanácsaimat.

Basilioma – mondta a bőrgyógyász, habár próbált is rögtön megnyugtatni, hogy nem lesz baj, közölte, hogy azért SOS foglalkozni kell vele. Műtétre van szükség, meg szövettanra, hogy majd megerősítse azt, ami számára első pillanatban nyilvánvaló. Megnyugtatott, ez nem veszélyes, főleg, ha az első időben elcsípjük. Ugye nem régebbi két hónaposnál? Mit is felelhettem volna, mint az igazságot, hogy sokkal régebb óta ragaszkodik hozzám ez a kicsi valami, nem tudom megmondani, mióta, de nagyon sajnálom. Jó nagyot hallgatott erre az orvos, aki ismer harminc éve. Gondolom nem akart bántani azzal, hogy az orromra koppint, miért nem jelentkeztem azonnal, már a legelején.

Nehéz hozzá nem értő emberként eldönteni, hogy egy pirinyó elváltozás veszélyes-e vagy sem.

Most éppen műtétre várok, azután fogom tudni, helyben maradt-e basalioma. Messzire ugyan nem képez áttéteket, de azért a közeli szövetekkel hajlamos elbánni.

De mi is az a basalioma pontosan?

Másik nevén a bazálsejtes karcinóma a bőrrák egyik formája. A bőrdaganatok nagy részét, körülbelül a 80 százalékát ez teszi ki. Ötven felett jóval gyakrabban jelentkezik, mint a fiatalabb korosztályban. Maga a daganat az epidermisz (felső bőrréteg) legmélyebb részében jön létre, kórosan osztódik, így jön létre a bazálsejtes daganat. Nagy szerencsére nem képez áttéteket más szervekben.

A testen bárhol megjelenhet, de jellemzően a fej és a nyak területén jelentkezik, amelyek fedetlenek a nap nagy részében, közvetlen napsugárzásnak vannak kitéve. Így érintett lehet az arc minden területe – az orr, az ajkak, a tarkó, a homlok, a halánték, a hajas fejbőr, a fülcimpák.

Jellegzetes tünetei közül néhány:

  • félgömb formájú, eleinte igen apró csomó látszik a bőrön
  • furcsán hámló területnek néz ki, kifejezetten nehezen gyógyuló, újra meg újra visszasebesedő, varasadó sebbel.
  • látszólagos gyógyulás után fényes-rózsaszín az érintett területen a bőr
  • piros foltok is jelentkezhetnek, leginkább a törzsön

Háromféle basaliomát ismerünk

Noduláris basalioma: Ez jellemzően gyöngyházfényű, különösen a közepén fénylik, idővel fekélyes csomóvá alakul. Felületén időnként leeső, de újra meg újraképződő pörk jelentkezik. A seb lassan, de kitartóan növekszik.

Felületes basalioma: Ebben az esetben egyszerre több folt is jelentkezhet. Színük halványrózsaszín, a gyöngyházfény itt sem hiányzik. A felületes basalioma közepe sebesedik.

Színes basalioma: Ez egy pigmentált, festékes elváltozás..

Kezelés

Az eltávolítása szükségszerű, és ebben az esetben nemcsak magát a daganatot távolítják el, hanem a környező egészséges bőrből is kimetszenek. Az egészen apró basalioma esetén szóba kerülhet fagyasztás is. Az eltávolítás után különösen fontos a rendszeres kontroll, mert ez a daganattípus hajlamos a kiújulásra.

 

 

Már követem az oldalt

X