Miért puffaszt a bab, és miért sírunk a hagymától? – Az ételek kémiájáról

Egészség

Miért puffaszt a bab, és miért sírunk a hagymától? – Az ételek kémiájáról

Több olyan étel is van, amelynek jól ismerjük a testünkre gyakorolt hatását, de azt nem tudjuk, miért is hatnak ránk így. Ha azonban tisztába jövünk a folyamatok hátterével, meg is előzhetjük a mellékhatásokat. Különösen várandós és szoptató kismamáknál hosszú a kerülendő ételek listája, hiszen sok minden árthat a babának. Mi van azokban az élelmiszerekben, amelyek természetesek ugyan, mégis különböző mellékhatásokat generálnak, nemcsak kisbabák, hanem felnőttek esetében is?

Vannak olyan élelmiszerek, amelyekről már gyerekkorunkban megtanuljuk, milyen különböző hatásai vannak ránk nézve. A bab puffaszt, a hagymától könnyezünk, a csípős étel pedig égeti a gyomrunkat. Ugyan ezek mind hozzáadott mesterséges anyagok nélkül találkoznak szervezetünkkel, mégis megnehezíthetik az életünket, ám ennek is megvan az oka!

Hüvelyesek

Az olyan hüvelyesek, mint a bab, a lencse, a csicseriborsó vagy sárgaborsó nemcsak a belőlük készült ételekről híresek, hanem arról is, hogy kissé megnehezítik az emésztésünket. Nem a gyomrunkat gyötrik meg, hanem a bélrendszerünket. Ennek oka az összetett szénhidrátokban rejlik, amiben a hüvelyesek igencsak bővelkednek! Egy raffinóz nevű szénhidrátot tartalmaznak, ami három cukorféléből, fruktózból, glükózból és galaktózból áll. Ez a szénhidrát a gyomron könnyedén átjut, ám a vékonybél nem tud mit kezdeni vele, továbbpasszolja hát a vastagbélbe. Az itt lévő baktériumok erjesztik őket, amelyek mellékterméke a gáz.

Beans are white and red with large black olives in white small cups with green leaves of arugula and Lollo Ross prepared for salad with thyme. Prevention of excess weight.

Fotó: 123RF 

Habár kellemetlen tüneteket okoz, a raffinóz hasznos, ugyanis

növeli a vastagbélben lévő jó baktériumok számát,

ezért a hüvelyesek fogyasztása kifejezetten ajánlott. Puffasztó mellékhatásait csökkenthetjük azáltal, hogy egy éjszakára beáztatjuk őket főzés előtt, ugyanis ez – amellett, hogy hamarabb megfőnek általa a hüvelyesek – kivonja a gázképző cukrok egy részét. Ha babot, borsóféléket vagy lencsét eszünk, az emésztést serkentő fűszerek is a segítségünkre lehetnek: a koriander, a köménymag és a gyömbér egyaránt jó hatással vannak az emésztésre.

Hagyma

Minden háziasszony próbálkozik mindenféle trükkökkel, ha sok hagymát kell felszeletelnie, mert ha valamit, ezt nem lehet könnyek nélkül megúszni! Ez a hagyma védekező mechanizmusainak köszönhető: már a föld alatt is sok minden megtámadhatja, így különböző rovarok és csigák is, ezért ha valami sérti a felületét, szulfonsavat és enzimeket bocsát ki, amelyek egyfajta irritáló gázt termelnek, a propántial-S-oxidot, ami a szemmel érintkezve kénsavvá alakul, könnyet termelve.

Fresh organic onions in a basket

Fotó: 123RF 

Nem minden hagyma termeli ezt az enzimet: a fehér- és vöröshagyma meglehetősen kíméletlen, de az újhagyma vagy a fokhagyma jól viseli, ha sértik a felületét.

Érdemes nagyon éles kést használni,

ugyanis minél kevésbé sérül a hagyma, annál kevésbé szabadítja fel a számunkra irritáló enzimeket. Segíthet az is, ha vágás előtt egy tál jeges vízbe tesszük a hagymát fél órára, vagy előző este pucoljuk meg, betesszük a hűtőbe, és csak másnap vágjuk fel. Egyes legendák szerint az is enyhíti erejét, ha egy darab kenyeret tartunk a szánkban, míg vágunk, mert a kenyér elnyeli a hagyma által kipárolgott gázokat. De ez sokaknál nem válik be. 

Szakértők szerint a hagyma csípőssége attól is függ, mennyi ként tud felvenni a talajból, amiben termett: ez lehet az oka annak, hogy ugyanolyan fajtájú hagymák eltérően hatnak. 

Cseresznye

Van, aki nagyobb mennyiségű cseresznye fogyasztása esetén hasmenést tapasztal, míg mások puffadást. Ez a csodás piros gyümölcs ugyanis xilitet és szorbitot tartalmaz, amelyek cukoralkohol-fajták, és amiket a hagyományos cukorral ellentétben a bélrendszer nem szív fel. Ezt megoldandó, a bélrendszer vizet vonz be, ám ennek köszönhetően fokozottabb izomösszehúzódásokat észlelhetünk. A víznek és a mozgásoknak hála jön létre a hasmenés, amit a gyümölcsben található rostok fokoznak. Személyfüggő, mennyi cseresznye elfogyasztása okoz hasmenést: a cukoralkoholra való személyes érzékenység is meghatározza.

Cherries on wooden table, macro background, fruits, berries

Fotó: 123RF 

Gomba

A gomba jellemzően az az étel, amit az ember csak felnőttkorában szeret meg, s talán nem is baj, hiszen a felnőtt szervezetet is megviseli, hát még a gyerekekét! Akárcsak a gyümölcsök, a gomba is tartalmaz cukrokat, amikkel komoly munkája van a testünknek. Ebben az esetben is a vékonybélben kezdődnek a gondok, a vékonybél dolgavégezetlenül továbbítja a vastagélnek a gombát, ami elkezd erjedni, és ennek során gázokat termel. Ha kisebb mennyiséget visszük be a szervezetünkbe, sokkal kevésbé fog gondot okozni.

Royal champignons on a wooden background. Selective focus. Close-up

Fotó: 123RF 

K-betűs zöldségek

A k-betűvel kezdődő zöldségek külön helyet foglalnak el az étrendben, különösen akkor, ha a kismama szoptat, ugyanis megnehezítik a kisbaba fejletlen emésztését. Szintén kerülendő a kelbimbó, a káposzta, a karfiol és a karalábé azok számára, akik trombózison estek át, ugyanis ezek sok K-vitamint tartalmaznak, így elősegítik a véralvadási faktorok képződését.

Ezek a zöldségek is tartalmaznak raffinózt, amit a szervezet megpróbál lebontani: ennek során szulfid és merkaptán keletkezik, ami erős szagok kíséretében távozik a szervezetből.

Fotó: 123RF  

Csökkenthető azonban a K-betűs zöldségek okozta puffadás, ha rendszeresen fogyasztjuk őket,

ezáltal hozzászoktatva szervezetünket a raffinóz lebontásához! Az étkezés után fogyasztott borsmentatea is segíthet, valamint az is, ha köményt használunk a K-betűs zöldségek készítéséhez.

Paprika

Sokaknak okoz gondot a paprika, aminek fogyasztásakor epével kapcsolatos problémákat tapasztalhatunk. De nem az epe felel a mellékhatásokért, hanem maga a paprika! Emészthetőségét főleg a héja nehezíti meg, illetve az ebben lévő szolanin és flavin. A szolanin valójában méreg, ami nemcsak a paprikában, hanem a padlizsánban, a paradicsomban és a krumpliban is megtalálható, ám nem jelent veszélyt, ugyanis ahogy érnek a zöldségek, úgy csökken a szolanin hatása, majd szűnik meg.

pile green pepper on a wooden table with blurred background

Fotó: 123RF 

A héjat magát a textúrája miatt nehezen emészti a szervezet, ezért több napig is érzékelhetjük küzdelmét, ami leginkább fájdalom formájában jelentkezik. Érdemes kisebb mennyiségben fogyasztani a nyers paprikát, vagy sütőbe tenni fél órára, öt percre letakarni, és lehúzni a héját, így garantálva, hogy nem okoz problémákat.

Ajánljuk még:

Elmerülnél a gyógylikőrkészítés boszorkánykamrájában? Megértem: én is ezt tettem!

A kolostorok kertjeiben jószagú füvek, gyógyító növények és konyhakerti alapanyagok teremnek, ezekből válogatták össze egykor a hozzáértők nagy gondossággal a megfelelő példányokat likőrjeikhez. A gyógynövények egy része keserű anyagokat tartalmaz, amelyek segítik az emésztést. Tehát két legyet üthetünk velük egy csapásra: a gyógynövényes likőrök gyógyszerek és élvezeti cikkek egyben – természetesen mértékkel fogyasztva.