Egészség

Amikor támad az életkor: „ageing attack” a gyakorlatban

Sokan tapasztalják, hogy a baj néha csőstül jön. Olykor nem egy, hanem rögtön három betegség támad le bennünket, és azt se tudjuk, hogyan maradjunk lelkileg épek. De a küldetés (és a teljes gyógyulás) nem lehetetlen!

Tudjuk és érezzük: az idősödés (ageing) minden pillanatban megtörténő és megfordíthatatlan folyamat. Azonban azt is érezzük, hogy ennek menete nem azonos intenzitású: időnként begyorsul, majd akár több nyugodt év telik el, amikor hasonló vagy változatlan állapotban érezzük magunkat. Az intenzív gyorsulás idején egyfajta sorozatos, támadásszerű leépülést érezhetünk testünkben, amit én „ageing attack-nak” neveztem el praxisomban. Ilyenkor az érintettnek több betegsége van egyszerre, és a hangulata is egyre letargikusabb. Mivel az utóbbi időben többen kerestek meg ilyetén problémákkal, most igyekeztem összeszedni, mit tehetünk hasonló helyzetben.

István barátom nemrég múlt 50 éves, aktív és mozgékony embernek ismertem meg. Egészen a közelmúltig gyakorlatilag semmi baja nem volt, kisebb gerincfájdalmak kínozták néha, máskor az influenza nem akart gyorsan gyógyulni, illetve kétszer volt COVID-os. Mégis, összességében egészséges és kiegyensúlyozott volt. Aztán eljött a 2021, megünnepelte az ötvenedik születésnapját, és szinte azonnal érkeztek a problémák. „Azt éreztem – mondja – hogy egyszerre kapom meg azt, amiben más elosztva részesül: gerincsérvek, cukorbetegség, reflux… sem enni, sem mozogni nem tudtam rendesen. Ennek következtében 8 kilót szedtem magamra, és elkezdett fájni a mellkasom.”

Ezután elkezdett gyógytornára járni, elolvasott több, diétával foglalkozó szakkönyvet és egy diabétesz-szakértővel kialakított egy remek diétát. Napjainkban, 2022 őszén már sokkal jobban van. Ahogy mondja: „Rájöttem, hogy ha ebben az ördögi körben maradok, akkor akár pár éven belül bele is halhatok, hiszen az egyik probléma hozza a másikat. Én azonban élni akarok, hiszen vannak gyerekeim, akik még nem nagykorúak, őket is fel szeretném nevelni, és még szeretnék sok jót megélni.”

Nemcsak ötvenéves korunk után, de az idősebb korunk és állapotunk bármelyik pillanatában érkezhet, akár teljesen váratlanul is az „ageing attack”. Ilyenkor

nem szabad elkeseredni és temetni magunkat.

Ezzel ugyanis nemcsak a testünk, de a lelkünk is átkerülhet az élet „árnyékos oldalára”, ahonnan aztán nagyon nehéz visszajönni.

Az első feladat az, hogy felismerjük, mi a probléma. Mitől támadt ránk egyszerre több kór is? Mit teszünk rosszul az életünkben, mit üzen az ageing attack-kal a lelkünk és a testünk, avagy a hívő ember számára akár maga a Jóisten? Először életmód – és sok esetben életkörülmény – változtatásra van szükség, nem egyszer egy munkahelyváltásra vagy a lakóhely megváltoztatására. Eközben pedig nagyon fontos elkezdeni a fizikai és lelki betegségekre vonatkozó terápiákat. Ezek mellett pedig szükségünk lehet extra, energiadús élményekre: kinek a család, kinek egy kirándulás vagy egy jó mozi, esetleg egy könyv hiányzik a boldogsághoz, ugyanis a lelki raktárakat is fel kell tölteni. Jó esetben nem akkor, amikor lemerültek, hanem folyamatosan! 

Ha nincs tanulási akadálya (pl. ülési vagy látási problémák), üljünk be egy-egy szenior akadémiai előadásra vagy iratkozzunk be valamilyen felnőttképzési tanfolyamra. A rendszeres tanulás ugyanis olyan életritmust ad az embernek, amely stabilitást jelent, rendet hoz a sokféle feladat és elfoglaltság között, s ezzel együtt karban tartja agyunk különféle központjait, amelyek lassú leépülése minden embernél az életkor előrehaladásával megtörténik.

Nem kétségbeesni kell, hanem stratégiát alkotni, őrizni testi, lelki és szellemi állapotunkat – ez a feladat az „ageing attack” idején!

 

Már követem az oldalt

X