Ami a test ellen fordítja az immunrendszert: tízezer magyar embert érint a lupus

Egészség

Ami a test ellen fordítja az immunrendszert: tízezer magyar embert érint a lupus

Több évtizede foglalkozom idősekkel, azt gondoltam, mindenféle, őket érintő betegségről hallottam már: pár héttel ezelőtt egy tanítványom arról számolt be, 78 éves édesanyja néhány hónap alatt rendkívüli módon legyengült, állandóan kiszáradt a szeme, és teljesen megmagyarázhatatlan módon a nap folyamán lázas és hőemelkedéses időszakok váltották egymást nála teljesen láztalan periódusokkal. Egyszer az is előfordult, hogy fél órát tett-vett a kertben az erősebb napfény közepette, s utána extrém magas láza lett. Ezután pár héttel a szervezetében több gyulladás is kialakult, s az egyiket diagnosztizáló orvos igazolta végül a lupust. De mi is ez a furcsa, és nem is ritka betegség?

A lupus egy krónikus, gyógyíthatatlan, de jól kezelhető autoimmun betegség, amely a világon körülbelül hatmillió, Amerikában másfél millió ember érint. Magyarországon tízezer embernél azonosították, túlnyomórészben hölgyek betegednek meg benne, nagyjából 90-10 százalék a nő-férfi arány. 60 százalékban fogamzóképes nők szenvednek tőle, de voltaképpen az életünk bármelyik szakaszában támadhat. Általános jellemzője, hogy fiatalon lassabban erősödik, így akár évekig élhetünk vele tartósabb tünetek nélkül. A betegek 10-20 százaléka idősebb 50 évesnél – ebben az esetben egy külön betegségről, az időskori lupusról beszélünk.

Működésének lényege az, hogy az immunrendszer az emberi test sejtjei és szövetei ellen fordul, gyakorlatilag a szervezet bármely részén, de a leggyakoribb tünete az orron és az orcákon megjelenő, pillangó alakú, vörös bőrpír – erre utal a betegség elnevezése is, mivel a lupus erythematosus latinul vörös farkast jelent. A bőrpír mellett az extrém fáradtság a második leggyakoribb tünete, s ez okozza a nehéz azonosítást is, hiszen a kimerültség számos más betegséget is jelezhet.

A két legtipikusabb tünete mellett azon a testtájékon jelentkezhetnek problémák (pl. a vesékben vagy az ízületeknél), ahol a betegség támadja az embert. Amennyiben a vesékben jelentkezik, gyakran előfordul a lábak vizesedése, mivel a testünk a folyadékot nem szűri megfelelően. Kevésbé gyakori, de szintén előforduló tünete a hajhullás és vele karöltve a vérszegénység, illetve az orrban és a szájüregben megjelenő kisebb fekélyek.  

Éppen változatos tünetei miatt a betegséget szerte a világon egy 11 pontból álló azonosító kontrollrendszer segítségével határozzák meg, a betegség jelentős valószínűségét az adja, ha 11 tünetből négy egyszerre van jelen. Amennyiben az azonosítás megtörtént, elindulhat a terápia, amely elsősorban gyógyszerrel történik, injekciós vagy infúziós formában, de nagyon fontos közben az egészséges életmód (pl. a kiegyensúlyozott alvás és az erős napfény kerülése) is. 

Hazánkban az orvosi körökön kívül szinte ismeretlen, de Amerikában külön alapítvány foglalkozik a témával. Honlapjukon a lupus minden fajtájáról találhatunk angolul, spanyolul és kínai nyelven is információkat, sőt, részletes videókban magyarázzák el, mit kell tennünk azért, hogy betegként ne jussunk súlyosabb állapotba. A honlapról elérhető a Lupus Science and Medicine című online folyóirat, amelynek a cikkei eligazítanak minket a legfrissebb kutatások és tudományos eredmények kapcsán is.

Ajánljuk még:

Jég veled, fájdalom! A jég gyógyító és szépítő ereje

Bár véget ért a nyár, és odakint olyan hideg van, hogy forró italokat kívánunk jeges frissítők helyett, mégis érdemes feltölteni a jégkockatartókat: a jeget ugyanis használhatjuk az egészségünk és a szépségünk érdekében is. Többek között migrénre, izületi gyulladásokra, egyes bőrbetegségekre és hangulatingadozásokra is jó a jég vagy az extrém hideg.

 
X
Már követem az oldalt