Egészség

A napszemüveg elsősorban nem divatos kiegészítő – elengedhetetlen eszköz a szemünk védelméhez

Kerek, szögletes, gömbölyű – nem, nem Gombóc Artúr csokijáról van szó, hanem arról, milyen gazdag a napszemüveg-kínálat. Milyen kategóriák vannak, melyik hogyan nyújt védelmet a szemednek? Melyik szín milyen tevékenységekhez és milyen körülmények között a legjobb választás? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Itt a nyár, egyre hosszabbak a nappalok és a nap is egyre erősebben tűz. Csábítóak az új modellek, és a tavalyiak is ott vannak még a fiókban. A nap olyan ultraibolya (UV) sugarakat bocsát ki, amelyek károsíthatják a szem érzékeny szöveteit, és olyan egészségügyi problémákat okozhatnak, mint például a szürkehályog, a makula degeneráció (köznapi nevén szemfenéki meszesedés), vagy akár a szemrák. A napszemüveg abban segít, hogy kiszűrje ezeket a sugarakat, ezzel javítva a látásunkat és csökkentve a szembetegségek kialakulásának kockázatát.

Hogyan véd a napszemüveg az UV-sugaraktól?

Az UV-sugarak a napból érkező láthatatlan energiasugarak. Három típusba sorolhatók: UVA, UVB és UVC. Az UVA sugarak a leggyakoribbak, mélyen behatolnak a bőrbe és a szembe, ezáltal korai öregedést és szembetegségeket okozhatnak. Az UVB sugarak intenzívebbek, ezek okozzák a leégést. Az UVC-sugarak a legveszélyesebbek, amelyeket többnyire elnyeli az ózonréteg, és nem érik el a Földet.

A káros UV-sugarak egy része felhős időben is lejut a földfelszínig, ezért ilyenkor is ajánlott a napszemüveg viselete.

A napszemüvegek által nyújtott védelem mértéke a lencsék minőségétől és típusától függ. Az általános ajánlás szerint nem szabad megvenni azt a szemüveget, amelyen nincsen feltüntetve az UV 400-as jelzés! Ez az az érték, amely tökéletes UV-szűrőképességet kölcsönöz a szemüvegnek, mert a lencsék az UVA és az UVB sugarakat 99 és 100 százalék közötti mértékben blokkolják.

Fényáteresztő-képesség

A 0-tól 4-ig tartó kategóriák a napszemüveg fényáteresztő-képességét jelzik: a 0-s kategória inkább színezett lencse, mint napszemüveglencse, míg a 4-es kategória extrém erős napsütésben, vízi- és téli sportoknál ajánlott, de autóvezetéshez egyáltalán nem, mert ahhoz túl sötét. Szakemberek a 2-es és a 3-as kategóriájú lencsét ajánlják a nyári hétköznapokra.

A napszemüvegek működése speciális lencséken alapszik, amelyek elnyelik vagy visszaverik a szemet érő UV-sugarakat. Kétféle lencse létezik: színezett és polarizált.

A színezett lencsékhez színt adnak, de fontos kihangsúlyozni, hogy

az UV-védelem nem a lencse színén múlik!

A szín mindössze azt határozza meg, hogy a lencse milyen fényt enged át milyen mennyiségben, illetve mennyit blokkol. Természetesen egyazon színen belül is léteznek árnyalatok.

A szürke lencse például jó a vezetéshez és a szabadtéri sportokhoz. A sárga és a narancssárga szín növeli a kontrasztot és remek lehet a hóban, míg a zöld a tükröződést csökkenti. A barna árnyalatok blokkolják a kék fényt, és növelik a kontrasztot a fűvel, valamint az éggel szemben.

A vöröses árnyalatok megnyugtatóak lehetnek, és jók a hosszú autóutakhoz.

A polarizált lencsék speciális bevonattal rendelkeznek, amely kiszűri a vízről, hóról, járdáról vagy az autó szélvédőjéről visszaverődő vízszintes fényhullámokat. Ezek a fényhullámok káprázást okozhatnak, ami megnehezíti az éles látást, és a szem erőltetéséhez vezet. A polarizált lencsék kiküszöbölik a tükröződést, javítják a látási feltételeket és növelik a komfortérzetet.

Hogyan válasszunk megfelelő napszemüveget?

Kezdjük azzal, miért veszélyes, ha nem megfelelő minőségű napszemüveget választunk magunknak vagy a gyerekeinknek. Alapesetben, amikor napos időben nincsen rajtunk a napszemüveg, a szem a pupilla beszűkülésével reagál a túlzott fényre és a szembe jutó UV-sugárzásra. Ha olyan sötétített lencsét viselünk, amely nem szűri ki teljes egészében az UV-sugarakat, a pupilla kitágul, és a szem még inkább kitett a fény káros hatásaival szemben. A minőség nem függ az ártól, ezért közel sem biztos, hogy a drágább napszemüveg a jobb.

A megfelelő napszemüveg kiválasztása a minőségen túl számos egyéb tényezőtől függ: az ízlésvilágtól, az életmódtól, az aktivitási szinttől és a szem állapotától is. Íme néhány tipp, amely segíthet a legjobb döntés meghozatalában:

  1. Olyan napszemüveget keress, amely tökéletes UV-védelemmel lát el, vagyis rajta van az UV 400 címke.
  2. A napszemüveg illeszkedjen jól az arcodhoz, és teljesen takarja el a szemet. A szem körüli vékony bőr különösen kitett a napsugárzás káros hatásainak. Ha a szemüveg nem követi az arcod vonalát, az UV-sugarak megtalálják a réseket, és ott vagy, ahol a part szakad.
  3. Olyan napszemüveget válassz, amely illik az arcformádhoz és kiegészíti a vonásaidat. Például a kerek arcúaknak jól állnak a szögletes keretek, míg a szögletes arcúaknak a kerek modellek.
  4. Az életmódodnak és aktivitási szintednek megfelelő napszemüveget válassz. Ha sok időt töltesz a szabadban, érdemes polarizált lencsével ellátott terméket vásárolnod, mert az csökkenti a tükröződést és fokozza a kontrasztot. Ha érzékeny a szemed, vagy vényköteles szemüveget viselsz, nézd meg a fotokróm lencsékkel ellátott modelleket, amelyek alkalmazkodnak a különböző fényviszonyokhoz.
  5. A napszemüveg tükrözze a stílusodat, így valóban viselni fogod. Kísérletezz a különböző színekkel, formákkal és méretekkel, hogy megtaláld azokat a modelleket, amelyektől magabiztosnak érzed magad. Ne felejtkezz meg arról sem, hogy a napszemüvegnek kényelmes viseletnek kell lennie.

A lényeg az, hogy a napszemüveg több mint divatos kiegészítő; elengedhetetlen eszköz a szemünk védelméhez. 

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X