Egészség

Nem véletlenül kötözködnek – sok idős él Kerküon-szindrómával

Mindannyian ismerjük a jelenséget, amikor az idősebb emberek egy idő után egyre mogorvábbak, egyre morcosabbak, és a környezetükbe egyre jobban belekötnek, mindenkiről rosszat feltételeznek és ebből kiindulva kommunikálnak velük. Mit lehet tenni és mi lehet ennek az oka?

A görög mitológia történeteinek egyik gyakori szereplője Thézeusz király, aki számos csodatettével és nagy győzelmével vívta ki az emberek tiszteletét. Az egyik hozzá kapcsolódó monda szerint Eleuzisz közelében élt Kerküón, a birkózó, aki minden arra járó férfit küzdelemre késztetett: addig becsmérelte őket, amíg a legbéketűrőbb is odaállt a birkózásra, s a nagyerejű Kerküón minden alkalommal legyőzte ellenfeleit. Végül azonban Thézeusz, az athéni király vetődött arra, s ő felülkerekedett rajta: földhözvágta a nagyerejű birkózót, aki nyakát szegte a küzdelemben.

Sajnos Kerküónokkal nemcsak a görög mitológiában találkozhatunk, hanem a mai társadalomban is: mind a valódi életben, mind az internet világában, s előfordul az is, hogy az idősebbek, látszólag teljesen megmagyarázhatatlan módon válnak kötözködő Kerküónokká. Mi ilyenkor a teendő?

Több szenior diákom számol be arról, hogy a környezetében élő idősebb ember

egyszer csak megváltozik, s kötözködő, arrogáns ember lesz belőle,

mindenkiről csak rosszat feltételez. A konfliktusok nem egyszer azzal végződnek, hogy el kell mennünk, ott kell hagynunk, hogy megóvhassuk magunkat egy komolyabb veszekedéstől. Mások arról mesélnek, hogy internetes fórumokon, főleg a közösségi médiában idősebb, tapasztaltabb emberek néha magukból kifordulva ócsárolnak, provokálnak másokat, míg „kiürül a terep”, s csak azok maradnak ott, akik egyetértenek vele. De az is előfordul, hogy az illető teljesen egyedül marad, s az a hely, ahol addig nyugodtan beszélgettek, megszűnik.

Mi lehet a Kerküónná válás oka idősebb korban? A válasz természetesen sokféle lehet, most csak a leggyakoribb okok felsorolására szorítkozom. Sok esetben egy-egy feldolgozatlan trauma teszi agresszívvá az idősebb embert, leginkább az, hogy nem tud megbarátkozni a mindenkire érvényes ageing (idősödés) folyamatával. Igen, nem könnyű azt érezni, hogy egyre nehezebben kelünk fel, egyre több az „itt fáj, ott fáj” érzése, s fizikailag sem tudunk már úgy teljesíteni, mint régen. Az idősödő ember 50 és 80 éves kora között átlagosan 50 százalékát veszíti el az izomzatának, s ez valóban jelentősen gyengébbé teszi az embert. Ezt a helyzetet nem mindenki tudja megfelelően feldolgozni, így előfordul, hogy az illető

„tüskéket növeszt”, azokon tölti ki a haragját, akik természetesen nem tehetnek erről.

Ugyanez a helyzet azokkal az idősebb emberekkel, akik kevésbé érzik sikeresnek magukat, eddigi életüket, így elő-előfordul, hogy belekötnek környezetükbe, különösen annak általuk sikeresebbnek látott tagjaiba.

Az időskori Kerküón-szindróma hátterében nem egyszer az addigi élet kereteinek felborulása áll: a munkahely elvesztése, a nyugdíjba kerülés feldolgozásának nehézségei vagy gyász, amelynek oka a kedvenc kisállat elvesztésétől a legközelebbi hozzátartozó haláláig sokféle lehet. Szintúgy jellemző, hogy egy-egy fizikai betegség vagy éppen egy gyógyszer vált ki agresszív késztetéseket, sőt: nem egyszer sajnos az „időskor pestise”, a demencia első jele az, hogy az illető erőteljes hangulat- és viselkedésváltozásokon megy keresztül.

Mi ilyenkor a teendő? Azt hiszem, ebben az esetben nagyon fontos meghúznunk az úgynevezett „fontossági köröket”. Be kell látnunk, hogy nem tudunk mindig és mindenkin segíteni, és ez nem is lehet a feladatunk. Nem dolgunk például internetes fórumokon agresszívvá váló, ismeretlen emberekkel beszélgetni a problémáikról, velük kapcsolatban legföljebb annyi a dolgunk, hogy jelezzük a helyzetet a moderátoroknak, akik meghozzák a megfelelő döntéseket. Ugyanígy nem dolgunk túl sok időt tölteni az utcán kiabáló emberekkel vagy az agresszív szomszédokkal, erre is megvannak a megfelelő hatóságok, ha úgy ítéljük meg, hozzájuk érdemes fordulni.

Viszont a saját hozzátartozóink kapcsán elvárható az, hogy ilyenkor leüljünk velük, és próbáljuk megbeszélni a viselkedésváltozás valódi okait. Amennyiben erre együtt rájöttünk, már – ha indokoltnak látszik – tudunk szakemberekhez fordulni, segíteni az illetőnek. A számunkra fontos embereknél akkor is érdemes valahogyan elérnünk a szakember felkeresését, ha az illető nem látja be azt, hogy viselkedésében súlyos, negatív változások alakultak ki. Nem könnyű ez, de ki kell alakítanunk azt a módot, ahogyan végül nem mi, hanem szakemberek segítenek az illetőnek. Fontos megértenünk, hogy a Kerküónná válás sem idősebb, sem fiatalabb korban nemhogy nem természetes, hanem az esetek túlnyomó többségében valamilyen komolyabb lelki vagy testi problémára utal, ezért tegyük meg, ami tőlünk telhető!

Ajánljuk még:

„9000 féle ásvány- és gyógyvizet tartalmaz a gyűjteményem” – Nádasi Tamással beszélgettünk

Életünk egyik alapfeltétele – a víz – térségünkben még bőséggel áll rendelkezésünkre, és csak akkor kap külön figyelmet részünkről, ha elapad, ha szárazság sújtja termőföldjeinket, vagy egy-egy természeti katasztrófa kapcsán. Tulajdonképpen nem is igazán ismerjük ezt az őselemet, hiszen a környezetismeret tankönyvek is csak evidenciaként emlegetik. Nádasi Tamással, az Aquaprofit Tervező és Építő Zrt. elnökével többek között arról is beszélgettünk, hogy miként tudnánk megtartani rendelkezésre álló vízkészleteinket, és hogy mi minden derül ki 9000 darabos ásványvíz-gyűjteményéből.

 

Már követem az oldalt

X